Manisa'da Bugün

DİYABET OKULU AÇILDI

SAĞLIK

Manisa Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde hayata geçirilen ‘Diyabet Okulu’nun tanıtımı, Devlet Hastanesi’nde yapıldı. İlk eğitimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 14 Mart’ta bitecek programda yetişkinlere diyabet hastalığı anlatılacak.

HABER:BERFİN ADICAN
Dünya genelinde büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkan diyabetin önlenmesi için Manisa Kamu Hastaneleri Birliği harekete geçti. Yetişkinler içerisinde diyabet hastalığına farkındalık yaratılması amacıyla planlanan ‘Diyabet Okulu’nun tanıtım toplantısı, Manisa Devlet Hastanesi’nde yapıldı.

DÜNYADA 415 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
Diyabet hastalığıyla ilgili bilgi veren Endokrin Uzmanı Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, "Diyabet artık bulaşıcı hastalık boyutunda. Bu hastalığın önüne geçilmek için çeşitli projeler geliştiriliyor. ‘Sağlıklı yaşam her insanın hakkıdır’ sloganıyla dünya genelinde diyabete dur demek istendi. Biz de bu nedenle toplumda diyabete farkındalık oluşturmak için ‘Diyabet Okulu’ diye bir program geliştirdik.” dedi.

Dünya genelinde 415 milyon diyabet hastası olduğunu söyleyen Dr. Sabriye Özkaya Kafesçiler, “Diyabet, küreselleşme boyutundaki ülkelerde çok yaygın. Dünya genelinde 415 milyon diyabet hastası olduğu saptandı. Yani bütün diyabet hastalarını bir ülkede toplasak, nüfus bakımından dünyanın 3. büyük ülkesi haline gelebilir. Ülkemizde diyabet oranı da yüzde 13,7. Her 6 saniyede bir bir kişi, diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor” diye konuştu.

2 AYLIK EĞİTİM
Programın amacını anlatan Dr. Kafesçiler, “Diyabet okulundan mezun olan herkes aslında doktorların asistanı olacak. Yaşadıkları yerdeki sorunları bize aktaracaklar. Okuldan mezun olarak kişilere sertifikaları teslim edildiğinde ödüllerimiz de verilecek. Diyabet okulunun ilk eğitimi, 1 Şubat ile 14 Mart tarihleri arasında yapılacak.” dedi.

NEDEN DİYABETE YAKALANIYORUZ?
Diyabete neden olan yaşam koşullarını açıklayan Sabriye Özkaya Kafesçiler, bunun sosyo kültürel bir sorun olduğunun altını çizdi. Özellikle fast food tarzı yiyeceklerin diyabeti tetiklediğini ifade eden Kafesçiler, hastalığın tüm organları olumsuz bir biçimde etkilediğini de sözlerine ekledi.

DİYABETİN BELİRTİLERİ

Diyabet hastalığının belirtileriyse şöyle;

-Halsizlik, yorgunluk
-Ağız kuruması
-Gece sık sık idrara çıkma
-Ani kilo değişiklikleri
-Yemek yedikten hemen sonra açlık hissi
-Titreme

*Her iki kişiden biri diyabet olduğunun farkında değil
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.