Manisa'da Bugün

DOĞUM SONRASI ANALIK İZİN SÜRESİ TEKLİFİ RED EDİLDİ

SAĞLIK

MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, TBMM’de görüşülen torba kanun tasarısında kadın memurların doğumdan sonraki analık izni süresinin iki aydan altı aya çıkarılmasına yönelik önerge verdi. Ancak MHP’li AKÇAY’ın bu önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, TBMM’de görüşülen torba kanun tasarısında kadın memurların doğumdan sonraki analık izni süresinin iki aydan altı aya çıkarılmasına yönelik önerge verdi. Ancak MHP’li AKÇAY’ın bu önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
 

Doğum sonrası analık izninin iki aydan altı aya çıkarılmasına yönelik teklifi üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve Dünya Sağlık Teşkilatına göre; sağlıklı nesiller yetişmesi için bebekler doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü almalıdır. Altı aydan küçük çocuklar günde ortalama altı defa emzirilmelidir. Ülkemizde emzirmeye ilk başlama oranının çok iyidir. Ancak başta annenin çalışma hayatına başlaması olmak üzere çeşitli nedenlerle ilk 6 ay sadece anne sütü verme oranı düşmektedir. Teklifimizle kadın memurların doğumdan sonraki analık izni süresi iki aydan altı aya çıkarılmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi analık izni süresi on haftadan oniki haftaya çıkartılmaktadır.” dedi.

 

Anne sütünün yararlarından bahseden MHP’li AKÇAY, “ Anne sütü; yenidoğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütünün ve emzirmenin; hem bebek, hem de anne için başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır. Bebek beslenmesi ile ilgili en önemli besin anne sütüdür. Bu nedenle dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1-8 Ekim tarihleri arası “Emzirme Haftası” olarak kabul edilmiştir.

 

Bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini söyleyen AKÇAY, “ UNICEF ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü almalarını (başka katı ve sıvı gıdalar ve su almadan) ve yedinci aydan itibaren katı ve lapa ek gıdalara başlanılmasını önermektedirler. İlk 6 aydan sonra ek gıda verilmesi kabul edilebilir olsa da, emzirmeye iki yaşına kadar devam edilmesi önerilmektedir. Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile Türkiye çapında bebek yaşam oranlarının artmasını ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamayı amaçlayan ‘İlk Altı Ay Sadece Anne Sütü’ kampanyası başlatılmıştır.” Dedi.

 

Türkiye’de emzirmeye ilk başlama oranının çok iyi olmasına rağmen çeşitli nedenlere emzirme oranının düştüğünü söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Ülkemizde emzirmeye ilk başlama oranının çok iyi olmasına rağmen gebe iken annenin emzirmeye hazırlanmaması, doğumu izleyen ilk günlerde emzirme yardımının yeterli olmaması, biberon ve emzik kullanımı, annelerin ve çevresinin anne sütünün yetersiz olduğuna ilişkin kanıları, mamanın daha besleyici olduğuna ilişkin yanlış bilginin olması, annenin çalışması gibi nedenlerle ilk 6 ay sadece anne sütü verme - emzirme oranı düşmektedir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmalarına göre; ilk iki ayda bebeklerin yüzde 69’u sadece anne sütü ile beslenmekte, sonraki aylarda ise bu oran sürekli düşmektedir. Nitekim 2-3 aylık bebeklerde bu oran yüzde 42’ye, 4-5 aylık bebeklerde yüzde 23,6’ya düşmektedir. Bebek 6-7 aylık olduğunda sadece anne sütü ile beslenenlerin oranı yüzde 1,6’ya düşmektedir. Bu düşüşte bebeklerin ek gıdaya geçmeleri etkili olduğu gibi çalışan annelerin iş başı yapmaları da oldukça etkili olmaktadır.” dedi.

 

Kadın memurların doğum sonrası analık izninin altı aya çıkarılmasına yönelik teklifi hakkında TBMM Genel Kuruluna bilgi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Teklifimizle kadın memurların doğumdan sonraki analık izni süresi iki aydan altı aya çıkarılmaktadır. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi analık izni süresi 10 haftadan 12 haftaya çıkartılmaktadır. Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine verilen yedi günlük izin süresi on güne çıkarılmıştır. Memura, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine verilen yedi günlük izin süresi on güne çıkarılmaktadır. Zaruret halinde verilen ikinci on gün izinden öğretmenlerin de yararlandırılmaktadır. Yüzde 60 engelli çocuğu bulunan memurlardan anne veya babaya çocuğun hastalanması durumunda bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar mazeret izni verilmektedir. Engelli çocuğu bulunan ailelerin boşanmış olması durumunda engelli çocuğun vasisine yılda yirmi gün izin verilmelidir.” Dedi.

 

MHP’li AKÇAY sözlerine şöyle devam etti: “ 1 Mart 2013 tarihinde Kadın memur ve işçilerin doğum sonrası analık izninin iki aydan altı aya, çoğul gebeliklerde doğum öncesi analık izni süresinin 10 haftadan 12 haftaya çıkartılmasına yönelik kanun teklifi vermiştim. Aradan yaklaşık bir yıl süre geçmesine rağmen bu kanun teklifi hala komisyonlarda bekletilmektedir. Bebek yaşam oranının artması ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesini amaçlayan doğum sonrasını izninin altı aya çıkarılmasına yönelik bu önergemize desteklerinizi bekliyoruz.” 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.