Manisa'da Bugün

Eczacıların MEDULA tepkisi

SAĞLIK

MANİSA Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, MEDULA isimli reçete onay sisteminde yaşanan arızalar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Kurtuluş, "Dünya çapında Facebook'ta bile bağlantı sorunu olmazken, hastaların ilaç alacağı MEDULA sistemi her hafta arızalanıyor. Bu sorun bir türlü çözülemedi" dedi. 

İlaçların elektronik ortamda yazılması ve kağıt reçete kullanılmamasıyla birlikte devreye giren MEDULA sistemi, eczacıların sorunu haline geldi. Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, MEDULA reçete onay sisteminin çok sık arızalandığını ve sisteme giremediklerini belirterek, özellikle acil ilaç ihtiyacı olan kişilerin sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kurtuluş, "Gerçekten çok sıkıntılıyız. Düzeldi diye seviniyoruz, bir hafta sonra aynı sorun ortaya çıkıyor. Bağlantı sorunu olduğunda eğer kişi kağıda yazılı reçete ile geliyorsa ne ilaç vereceğimizi görüyoruz. Şuanda giremiyoruz diyoruz ve ilaçları veriyoruz. Daha sonrasında da sisteme giriyoruz. Ama kağıt reçete çoğu zaman yazılmıyor. Doktorlar bir numara giriyor ve o numarayı girince biz hangi ilaçları vereceğimizi görüyoruz. Bağlantı sorunu olunca hangi ilacı vereceğimizi de göremiyoruz. Hastaya da yardımcı olamıyoruz. Bu tip durumlarda tekrar geri gönderip kağıt reçete istiyoruz. Tanıdık hasta ise yardımcı olmaya çalışıyoruz ama yoldan geçen bir hasta ise şuanda bağlantı yok deyip gönderiyoruz" diye konuştu. 


"YILLARDIR DÜZELMESİNİ BEKLİYORUZ"


Bazen hastanelerin sisteminin de bozuk olduğunu dile getiren Kurtuluş, nöbette çok acil hastalar geldiğini ve sistemin bozuk olduğu zaman sıkıntı yaşandığını söyledi. Hastaların bu tarz durumlarda yaşadıkları mağduriyetten dolayı eczacıları darp etme eğilimine kadar gittiklerini dile getiren Kurtuluş, "Böyle bir mağduriyet yaşanıyor. Facebook diye bir sistem var, orada bağlantı sorunu hiçbir zaman yaşanmıyor. MEDULA'daki arızanın Türkiye'de altyapı sorunlarından, kablolardaki sıkıntılardan kaynaklandığını söylüyorlar. Artık düzeldi dediklerinde de aynı sorunların yaşıyoruz. Artık bunu bir düzene oturtmaları gerekiyor. Bizim açımızdan ve hastalar açısından çok zor bir durum. Yıllardır bunun düzelmesini istiyoruz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.