Manisa'da Bugün

Manisa’da en çok meme ve akciğer kanseri görülüyor

SAĞLIK

Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Ümit Atman, 4 Şubat Dünya Kanserle Mücadele Günü dolaysıyla gazetecilere açıklamada bulundu. Uzman Dr. Ümit Atman, dünyada her yıl ortalama 7,5 milyon insanın kanserden dolayı hayatına kaybettiğine dikkat çekti.

 Kanserin tanı konulabilirliğinin artmasıyla birlikte rakamların yükselmesinin söz konusu olduğunu belirten Uz. Dr. Ümit Atman, eskiden de kanserden çok sayıda ölümlerin meydana geldiğini, tanı konulmadığı için vakaların az olduğunun söylendiğini ifade etti. Kanserin dünyada önemli 2. hastalık olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Ümit Atman, kansere bağlı ölümlerin oldukça yüksek görüldüğünü vurgulayarak, “Bu yüzden kanserden korunmak ve gerekli önlemleri almak çok önemli. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl ortalama 12,7 milyon insan kanser tanısı alıyor ve bunun yaklaşık 7,5 milyonu ölüyor. Bundan dolayı erken teşhis konsası ve insanların farkında olması gerekiyor. Projeksiyon çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar 2030 yılına göre yapılıyor. 2030 yılı için yaklaşık 26 milyon kanser vakası bekleniyor. Ve kanserin en çok düşük ve orta düzeydeki ülkelerde görüleceği tahmin ediliyor” dedi.

 

Türkiye’de yılda ortalama 175 bin kişiye kanser tanısının konulduğunun altını çizen Uz. Dr. Ümit Atman, kanserin erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. 3 kanserden 2’sinin erkeklerde görüldüğünü ifade eden Ümit Atman, “Bunun ülkemizde bir bölge, şehir ayrımı söz konusu yok gibi. Erkeklerde en çok akciğer kanseri ve prostat kanseri, kadınlarda da meme kanserinin görüldüğünü düşünecek olursak, bunu en çok sigara ve obeziteyle ilişkilendiriyoruz. Çevresel faktörlerin üzerinde duruluyor. Çevresel faktörlerin başında da beslenme alışkanlığı geliyor. Şifalı beslenmek çok önemli. Fiziksel aktiviteye önem vermeliyiz. Güneş ışınlarının bol olduğu zamanlarda hareketli ve sağlıklı yaşam öneriyoruz. Ama bir de ozon tabakasının delinmesi konusu var. İnsanlarda güneş lekeleri oluşmaya başlandı. Ozon tabakası delindiği için radyasyon ışınları cilde zarar veriyor. Bu yüzden güneş ışınlarının zararlı etkilerinden maruz kalmamak ve bunlardan korumakta çok önemli” dedi.

 

2013 yılında 4 Şubat Dünya Kanserle Mücadele Gününün ana temasının kanserle ilgili bilinen yanlışları düzeltmek olduğunu söyleyen Uz. Dr. Ümit Atman, “En önemli yanlışlardan biri Kanser bir sağlık sorunudur. Bu doğru değil. Kanser sadece sağlığımızı bozmakla kalmaz, aynı zamanda sosyal ve ekonomik yönlerimizi de ciddi anlamda etkiliyor. Kanser yaşlılarda, refah seviyesi yüksek kişilerde, zengin hastalığıdır. Düzeltilmesi gereken diğer bir yanlıştır. Kanser doğumdan itibaren her yaşta görülebiliyor. En sık fakir ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Kanser eşittir ölüm. Bu da yanlıştır. Kanser ölüm demek değil, kanser korunabilen, önlenebilen bir hastalıktır. Erken tanı konduğunda, teşhis konulduğunda öldürmeyen bir hastalıktır. Kanser bir kader midir? Ben kanser oldum, artık öleceğim, yapacağım bir şey yok. Bu da üzerinde durulması gereken yanlışlardan biridir. Her 3 kanserden 1’i tedavi edilebiliyor” dedi.

 

Kanserin kaydının yapılmasının yani kanser kayıtçılığının önemli olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Ümit Atman, “Kanser vakalarının kaydedilmesidir. Kanser kayıtçılığı konusunda sadece Türkiye değil, bütün dünya geride kalmıştır. Dünyadaki kanser vakalarının yüzde 8’i, ülkemizde ise yüzde 27’si kayıt altındadır. Kanser kayıtçılığı konusunda İzmir çok iyi durumda. KETEM’ler var. Kanser taramalarını ücretsiz yapıyor. Meme Kanseri tarama yaşını 40’a indirdik. Artık 40 yaşından sonraki bütün yaşlarda insanlara tarama yapıyoruz.

 

Manisa ile İzmir’deki kanser vakalarında benzerliklerin bulunduğunu ifade eden Dr. Ümit Atman, kadınlarda meme kanseri, sindirim kanseri yani mide kanserinin, erkeklerde de akciğer kanserinin ilk sırada yer aldığını, ardından da prostat kanserinin geldiğini söyledi.

 

Stres ve kötü yaşam koşullarının kanser üzerinde etkili olduğunu belirten Uz. Dr. Ümit Atman, şunları söyledi: “Aşırı stres, insanı kansere yol açıyor. Bunun yanında kötü ilişkiler, kötü yaşam koşulları de etkilidir. İnsanlar kanser konusunda uyanık olmalı ve farkındalığı artırmalı. Farkındalık arttığı sürece tanı sayısı da artacak. Böylece tedavi edilen vaka sayası da artacak. Kanserli vakalardaki insanlara hep morallerinizi yüksek tutun deriz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.