Manisa'da Bugün

MANİSA'DA Kİ ENGELLİ SAYISI,TÜİK Manisa Bölge,TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol

SAĞLIK

MANİSA'DA Kİ ENGELLİ SAYISI

 TÜİK, 2011 nüfus ve konut araştırmasını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, “2011 Nüfus ve Konut Araştırması, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden (ADNKS) elde edilemeyen; hanehalkı özellikleri, işgücü, istihdam ve işsizlik, göç ve göç nedeni, engellilik ile bina ve konut nitelikleri gibi bilgileri sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma; “2 Ekim 2011” tarihini referans gün kabul ederek, 3 Ekim-31 Aralık 2011 tarihleri arasında, örnekleme yöntemiyle seçilmiş sayım bölgelerindeki yaklaşık 2,2 milyon hanenin yanı sıra kurumsal yerlerde bulunan kişilerle yapılmıştır. Araştırmada yaklaşık 9 milyon kişi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir” dedi.

2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde görme; duyma; konuşma (konuşma bozukluğu, tutukluk, kekemelik gibi nedenlerden dolayı); yürüme, merdiven çıkma veya inme; bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını beyan eden kişi sayısı toplam 4 milyon 882 bin 841 kişi olup en az bir engeli olan kişilerin toplam nüfusa oranının yüzde 6,5 olduğuna dikkat çeken Akyol, “Ege Bölgesi’nde en az bir engeli olan kişi sayısı 656 bin 174 olup bu sayı toplam nüfusun yüzde 6,8’ine denk gelirken, Manisa ilinde en az bir engeli olan kişi sayısı 88 bin 313’tür ve bu sayı toplam nüfusun yüzde 6,6’sına denk gelmektedir. En az bir engeli olan kişi sayısında Manisa, Türkiye’de 17. sırada (büyüklüğe göre) iken en az bir engeli olan kişi sayısının toplam nüfusa oranına bakıldığında ise en yüksek orana sahip 60.il konumundadır. En az bir engeli olan kişi sayısının toplam nüfusa oranına bakıldığında Ege Bölgesi’nde İzmir ili yüzde 5,2 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 9,6 ile en yüksek orana sahiptir” dedi.

Ülkemizde görmede zorluk yaşadığını (gözlük veya lens kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil) beyan edenlerin oranının yüzde1,4 iken, Ege Bölgesi’nde İzmir ilinin yüzde 1,1 ile en düşük, Aydın ilinin ise yüzde 2,1 ile en yüksek orana sahip olduğunu belirten Akyol, Manisa’da ise görmede zorluk yaşadığını beyan edenlerin oranı yüzde 1,5 olduğunu vurgulayarak, “Duymada zorluk çeken (işitme cihazı/implant kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil) nüfusun Türkiye oranı yüzde 1,1 olup iken Ege Bölgesi’nde İzmir ili yüzde 1,0 ile en düşük, Aydın ili ise yüzde 1,8 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa’da ise duymada zorluk çektiğini beyan edenlerin oranı ise yüzde 1,3’tür” diye konuştu.

Ülkemizde 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 0,7’si konuşma zorluğu çekerken Ege Bölgesi illerinde de bu oran genel olarak yüzde 0,7 olduğunu dikkat çeken Akyol, “Yine 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 3,3’ü yürüme, merdiven çıkma ve inmede zorluk çekerken Ege Bölgesi’nde İzmir ili yüzde 2,6 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 5,1 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa’da ise bu oran yüzde 3,6’dır. Ülkemizde 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 2’si yaşıtlarına göre öğrenmede, basit dört işlem yapmada, hatırlama veya dikkatini toplamada zorluk çekerken Ege Bölgesi’nde İzmir ili yüzde1,3 ile en düşük, Uşak ili ise yüzde 2,7 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa’da ise bu oran ülke oranıyla aynıdır. Son olarak ülkemizde 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 4,1’i bir şeyler taşıma veya tutmada zorluk çekerken bu göstergede Ege Bölgesi’nde İzmir ili yüzde 3,0 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 6,3 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa’da ise bu oranı yüzde 4,2’dir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.