Manisa'da Bugün

MESİR MACUNU İÇİN ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERE UYARI

SAĞLIK

Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Çağındı, farklı firmaların ürettiği mesir macunlarında yapılan çalışmalar sonucu insan sağlığına zararlı mikotoksin maddesinin bulunduğunu açıkladı. Üretici ve tüketicileri uyaran Çağındı, "Mesir macununun üretiminde kullanılan baharatların uygun koşullarda saklanmasına dikkat edilmesi gerekli" ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER:BERFİN ADICAN
Bu yıl 476. kez halka saçılacak olan mesir macunuyla ilgili bilimsel çalışmalar yapan Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Çağındı, farklı firmalardan alınan numunelerin bazılarında insan sağlığını tehlikeye atan mikotoksin maddesine rastlandığını söyledi. Çağındı konuyla ilgili üretici ve tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

10 FİRMA MESİR MACUNU ÜRETİYOR

Türkiye genelinde yaklaşık 10 firmanın mesir macunu ürettiğini kaydeden Çağındı, macun yapımında her üreticinin farklı baharatlar kullandığını belirtti. Üniversite bünyesinde mesir macunuyla ilgili yapılan çalışmaları anlatan Yrd. Doç. Dr. Özlem Çağındı, "Üniversitemizce mesir macununun kimyasal kompozisyonunu belirlemeye yönelik analizler yapılmaktadır. Bu amaçla suda çözünür ve çözünmez kuru madde tayini, ham lif, kül, pH, titre edilebilir asitlik, su aktivitesi, şeker analizleri ve hidroksimetilfurfural analizleri hayata geçirilmekte. Öte yandan yine bölümümüzde reolojik ve tekstürel özelliklerinin belirlenmesine yönelik analizler de faaliyettedir. Elde edilen sonuçları TS 12526 Manisa Mesir Macunu standartları açısından değerlendiriyoruz. Ayrıca şimdiye kadar diğer araştırmacılar tarafından yapılmayan mikotoksin analizleri de üniversitemiz bünyesinde çalışmalara eklenmektedir." dedi.

TOKSİN TEHLİKESİ

Farklı firmalarından alınan numuneleri laboratuvar ortamında incelediklerini ve bazılarında insan sağlığını tehlikeye atan toksin maddesine rastlandığını belirten Çağındı, "Bilindiği gibi mesir macununun içeriğinde yer alan ve temel bileşenlerden biri olan baharatların, üretim ve depolama koşullarına çok dikkat edilmesi gerekir. Nem ve sıcaklık açısından uygun olmayan koşlullarda depolanan baharatlarda toksik bir madde olan ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunan mikotoksinlerin üremesi söz konusudur. Baharatlar hasat öncesi, hasat sonrası, depolama ve taşıma sırasında da kontamine olabilmekte. Bu nedenle özellikle mesir macunu üretiminde kullanılan baharatların seçimine ve bu baharatların temininden mesir macunu üretim aşamasına kadar depolama şartlarına dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERE UYARI


Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Çağındı son olarak şunları söyledi, "Manisa'nın geleneği mesir macununda tüketicilerin kaliteli ve standartlara uygun hammadde seçimine özen gösteren, üretimin her aşamasında gereken titizliği gösteren mesir macunu üreticilerinin ürünlerini tercih etmesi gerekiyor. Tüketicilerin mesir macunu alırken mutlaka satış yapmakla yetkilendirilmiş yerlere dikkat etmesi ve son kullanma tarihi üzerinde olan paketleri tercih etmesini öneriyorum. Üreticilerin de baharatları doğru koşullarda saklaması çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.