Manisa'da Bugün

MUSTAFA GENÇ:"AİLE HEKİMLERİNE NÖBET KABUL EDİLEMEZ"

SAĞLIK

Türkiye Kamusen Manisa İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Manisa İl Başkanı Mustafa Genç, yeni Aile Hekimliği uygulamasında nöbet zorunluluğunun Aile Hekimliği'ni bitireceğini öne sürdü.

 Türkiye Kamusen Manisa İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Manisa İl Başkanı Mustafa Genç, yeni Aile Hekimliği uygulamasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Sendika binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Genç, Aile Hekimlerinin nöbet tutmasını olumlu bulmadıklarını belirterek, "AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm projesinin en önemli ayağı aile hekimliği uygulaması, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi nedeniyle vatandaşların mevcut sağlık sisteminden en çok memnun oldukları aile hekimliğinin uygulamasının geleceğini yok etmek istemektedir. Kamu Hastaneler Birliğinin kontrolündeki hastanelerde ikinci bir görev olarak acil hekimlik görevi vermeye çalışan yeni düzenlemelerin kabul görmesi mümkün değildir. Zaten koruyucu sağlık hizmetini Mahallesinde uygulayan,sistemin kayıtlarını tutan aile sağlığı elamanlarının da nöbete dahil edilmesi eh artık pes dedirtti.Buradan iktidara sesleniyoruz. Nemalandığınız sağlıkta Aile Hekimliği Hizmeti biterse vatandaş memnuniyeti de biter." dedi.
"AİLE HEKİMLERİNE NÖBET KABUL EDİLEMEZ"
25 Ocakta yayınlanan yönetmelikte yer alan hükümlerin iptali için Danıştay'da dava açtıklarını sözlerine ekleyen Genç, "Açtığımız dava sürerken böyle bir yönetmelik değişikliği ile Haftada 40 saat çalışma ilkesi göz ardı edilerek 30 saate kadar nöbet tutturulacak olması kabul edilemezdir. 2012 yılında yaptığımız bir ankette aile hekimlerinin nöbet ile ilgili düşüncelerini sorduğumuzda yüzde 95’i bunun yanlış bir uygulama olarak gördüklerini ifade etmişlerdi. Aile hekimlerinin böyle bir bakış açısı varken ben yaptım oldu mantığıyla hareket edip böyle bir uygulamaya geçilmesinin izah edilebilecek bir yanı yoktur. Bu tür bir anlayış, sağlık hizmetlerine zarar verecektir. Gündüz mesai gece nöbet sabah tekrar mesai ile aile hekimlerinden nasıl bir verim almayı planlıyor bakanlık merak ediyoruz. Böylesine bir çalışma süresi insan haklarında aykırıdır. Zorla çalıştırılmaktır. Angaryadır.
Yaptığımız araştırmaya göre aile hekimlerinin yüzde 85’i iş yükümüz oldukça fazla derken, Aile hekimlerinin 40’a yakın yürüttüğü görev ve sorumluluğu varken birde nöbet tutturulmaya başlanması yanlıştır. Ayrıca yönetmelikteki bu nöbet uygulamasında hiçbir objektif kriterin olmaması ve işin tamamen idareci keyfiyetine bırakılmış olması da çalışma hayatı için kabul edilemez bir durumdur." şeklinde kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.