Manisa'da Bugün

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

SAĞLIK

Gözün iç kısmı vitreus adı verilen jel bir sıvı ile doludur. Yaş ilerledikçe vitreus sıvısı özelliğini kaybeder ve büzüşmeye başlar.

Gözün iç kısmı vitreus adı verilen jel bir sıvı ile doludur. Yaş ilerledikçe vitreus sıvısı özelliğini kaybeder ve büzüşür. Bununla birlikte vitreus bulunduğu bölgeden yani gözün arka duvarından ayrılır. Bu ayrılmaya arka retina dekolmanı denir. Arka vitreus dekolmanı oluşurken retinada yırtıklar olur. Retina yırtığının en önemli belirtileri ise havada uçuşan cisimler varmış gibi hissetmek, şimşek çakması flaş parlaması gibi cisimler görülür. Retina yırtığı oluştuktan sonra gözün içinde bulunan sıvı bu yırtılan bölgeden retinanın alt kısmında bulunan duvar arasına geçer ve buna da retina dekolmanı denir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan göz merceğinde ki bulanıklık ve puslanmadır. Bu durum görmeyi engeller ve kişi çift görmeye başlar. Katarakt daha da ilerledikçe bu da ortadan kaybolur ama gözlük camlarının sanki kirli olduğu hissine kapılır. Hasta camını değiştirir daha büyük numaralı cam alır ancak bununla iyileşmez gittikçe gözlerin üzerinde film tabakası varmış gibi hisseder ve bu ilerledikçe görme kaybına sebep olur.

Katarakt tedavisi ilaçlarla mümkün değildir. Kataraktın tek bir tedavi yöntemi vardır o da cerrahi müdahaledir. Bugün kataraktı tedavi eden ilaç maalesef henüz yok. Tek bir tedavi alternatifi var o da operasyondur. Katarakt ameliyatı görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını ciddi anlamda etkilemeye başladığında mutlaka yapılmalıdır. Daha ilerlemiş aşaması ise kataraktın şişmesi ile sonuçlanır ve bu şişme gözün içine dağılır. Bu da kalıcı görme kaybına sebep olur.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı birkaç teknikle yapılmaktadır. Hastanın gözünün durumuna bağlı olarak hangi teknikle yapılacağına doktor karar verir. Katarakt ameliyatında bulanıklaşan göz merceğinin içindeki madde çıkartılır. Bu madde sıvılaştırılarak göz dışına alınır. Katarakt ameliyatında dikiş olmadan ameliyat bitirilir. Doğal olan mercek çıkartılır, yerine yapay bir mercek yerleştirilir ve hasta normal gözlüklerini kullanarak yaşamına devam eder. Ancak bugün gelişen teknoloji ile dijital mercek adı verilen mercekler ile katarakt tedavisi yapılmakta ve hasta ömürlük net görme oluşumuna kavuşur

Makula Deliği Nedir?

Gözün retina tabakası gelen ışığı önce fark eder ve bunu beyne iletir. Retina tabakası sinir hücrelerinden oluşan bir tabakadır. Yani fotoğraf makinesi gibi düşünüldüğünde gözün içindeki film şeridi gibidir. Makula bölgesi bu bölgenin tam merkezinde yer alır. Makula deliği ise merkezin orta kısmında oluşan bir deliliktir. Makula deliğinin genişlemesi hastada ciddi anlamda görme sıkıntısı oluşturur. Cisimler önce lekeli görünür daha sonra etrafı bulanıklaşır ve görme alanı gittikçe daralır.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ciddi bir göz bozukluğudur. Hasta ile birlikte göz de yaşlandığında gözün içinde bulunan vitreus denilen bölgede bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler görme merkezinde çekinti oluşturur. Bunlarda makula deliğine sebep olur. Makula deliği olan hastada görülen en önemli belirtiler görme kaybıdır.

Cisimler eğri ve siyah bir nokta gibi görünür. Okurken harfler kırılır görülmez. Tam anlamıyla teşhis konulabilmesi için önce hastaya göz anjiyosu yapılır. Göz anjiyosundan sonra nasıl bir tedavi planı uygulanacağına karar verilir. Makula deliği cerrahi operasyonla tedavi edilir.

Lokal anestezi yapılarak kısa bir sürede operasyon gerçekleştirilir. Operasyonda makule bölgesindeki zar soyulur ve içine bir gaz enjekte edilir. Bu gaz 1-2 hafta içinde çekildikçe hastada görme oluşumu yeniden başlar.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı görme kaybına sebep olan ve acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle çok önemlidir. Retina dekolmanının en önemli belirtileri göz açık veya kapalı iken ışık çakmaları hissedilmesidir. Ardından sürekli uçuşan cisimlerin ortaya çıkması biçiminde belirti gösterir. Gittikçe görme alanı daralır ve hasta gözünün önünde siyah bir perde varmış gibi hisseder.

Sürekli göz kırpma ihtiyacı oluşur. En önemli retina dekolmanı belirtileri bunlardır. Bu belirtilerin başladığı andan itibaren en kısa sürede doktora başvurmalı ve tedavi edilmelidir. Daha fazla ilerlemesi hastada kalıcı görme kayıplarına sebep olur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.