Manisa'da Bugün

SAĞLIKÇININ PERFORMANS ÖDEMESİ TEHLİKEDE

SAĞLIK

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şube Başkanı Serpil Deniz, kamu hastane birliklerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının performansa dayalı ek ödemelerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uz. Dr. Hasan Çağıl imzası ile 31 Ocak 2013 tarihinde 87 kamu hastaneleri birliğine gönderilen Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği hakkındaki yazı ile sağlık çalışanlarına yalnızca sabit ek ödemeler ile döner sermaye sabit ödemesi yapılacağının, bunun dışında performansa dayalı ek ödeme hesaplamalarına yönelik herhangi bir işlem yapılmayacağının belirtildiğini duyuran Deniz, bu durumdan kamu hastane birlikleri genel sekreterleri ile hastane yöneticilerinin ise etkilenmediğini söyledi. Deniz sözlerini şöyle sürdürdü; “Başbakan’ın önce “9 yıllık hayalim” daha sonra “bu fakirin 6 yıldır üzerinde ısrarla durduğu şehir hastaneleri” diye tanıttığı projelerden nasibini belli ki ilk önce sağlık çalışanları alacak. Tüm sağlık hizmetlerinin taşeronun taşeronuna devredileceği yerde hangi ek ödemeden söz edilebilir ki? Kamuoyuna “5 yıldızlı otel hastaneler” olarak sundukları yasada ihaleyi alacak şirketlere, hazine arazileri bedava verilecek, yapım işleri kira karşılığında olacak ve kira bedeli 25 yıl boyunca döner sermayeden ödenecek. Acaba Ek Ödeme Yönetmeliği’nin halen yayımlanmamış olması sadece TKHK (Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu) yöneticilerinin beceri eksikliği ve tembelliklerinden mi kaynaklanmaktadır? Şu anda TBMM’de görüşülmekte olan ve kısaca kamu-özel ortaklığı olarak bilinen sağlık tesislerinin kiralama yöntemi ile yaptırılması hakkındaki kanun tasarısının henüz yasalaşmamış olması bunda bir etken midir? Kanun tasarısına göre yaptırılacak olan sağlık tesislerinin 25 yıla yayılan ve her yıl ödenmesi gereken kira bedeli hastanelerin döner sermaye gelirlerinden karşılanacaktır. Yasa, sadece yeni yaptırılacak kampüsleri değil, genel sekreter yetkisi ile birlik içinde yaptırılacak olan sağlık tesislerinin de kiralanması ve buradaki sağlık hizmetinin taşeron eliyle gördürülmesini içermektedir. Acaba bu kira ve hizmet bedellerinin döner sermayeden karşılanmasını düzenleyen kanunun yayımlanmasından sonra mı yeni yönetmelik açıklanacaktır. Performansa dayalı ek ödeme havuzu çeşitli musluklarla boşatılmaya devam ediliyor. Birlik sözleşmeli yöneticilerinin garanti edilen ek ödemelerinin yanına şimdi de kurulacak sağlık tesislerinin yıllık trilyonları, 25 yılda 50 katrilyonu bulan kira ve sağlık hizmet bedelleri eklenecek.”

Sendikanın talepleri neler?

 

Başkan Deniz, SES Manisa Şubesi olarak talep ettiklerini ise şöyle sıraladı;“Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emekliliğe yansıyan ve genel bütçeden karşılanan maaşlarının düşük düzeyde tutulmasına ve çalışanların performansa dayalı ek ödemeye mahkum edilmelerine karşıyız. Performansa dayalı ücret güvencesizdir. Kamu hastaneler birliğinde bütçelemede gelir/gider dengesizliğinde gelir bütçesi esas alınmaktadır. Genel sekreter şayet gider bütçesi fazla ise sağlık tesislerinin ihtiyaçlarını önceleyerek gider miktarını azaltma yetkisine sahiptir. Yöneticilerin ek ödemeleri ve kira bedellerinin eklendiği gider bütçesinde ilk önce gözden çıkarılacak olanın çalışanların performansa dayalı ek ödemeler olacağı açıktır. Performansa dayalı ek ödeme; iyi hekimlik değerlerini zedelemekte, çalışanların iş barışını ve huzurunu bozmaktadır. Ayrıca sağlık hizmeti niteliğinin azalmasına neden olarak hasta güvenliğini tehdit etmekte; sağlık çalışanına yönelik şiddeti körüklemektedir. Hekim ve sağlık çalışanlarına iş ve ücret güvencesi sağlanmalı; performansa dayalı ücretlendirmeden vazgeçilmeli ve şu an itibariyle çalışanlara verildiği ifade edilen ücretler emekliliğe yansıyacak şekilde ve genel bütçeden karşılanmalıdır. Halen TBMM’de görüşülmekte olan kısaca kamu-özel ortaklığı olarak bilinen kanun tasarısı halkımızın sağlığını uluslararası sermaye gruplarının insafına terk etmektedir. Ayrıca bu tasarı ile sağlık çalışanlarının iş ve ücret güvencesi ortadan kalkmakta, taşeronlaşma her alanı kaplamaktadır. Bu kanun ile hali hazırda çıkartılması geciktirilen ek ödeme yönetmeliğinin içine kira bedellerinin döner sermayeden karşılanması girecek ve bu durumda sağlık çalışanlarının geliri önemli ölçüde azalacaktır. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun özensiz ve art niyetli davranarak sona ereceği aylar öncesinden bilinmesine karşın yeni ek ödeme yönetmeliğini zamanında yayımlamayarak ek ödemelerimizi geciktirmelerini kınıyoruz. Sağlık Dönüşüm Programı’nın son parçası olan kamu özel ortaklığı ile kamu sağlık kuruluşlarını tamamen özelleştirilmesine yol açacak olan bu kanun tasarısının TBMM’de kabul edilmemesi için tüm hekimleri ve sağlık çalışanlarını mücadeleye çağırıyoruz.”

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.