Manisa'da Bugün

YASA DIŞI İLAÇ SATAN SİTELER KAPATILDI

SAĞLIK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, internet ortamında satılan, ne olduğu bilinmeyen ilaç veya ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesinin, insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu belirtti. 131 internet sitesinin kapatıldığını vurguladı. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinin (TÜRKÖK) açılışının birinci yılı dolayısıyla düzenlenen programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu’na 22 yaşındaki ana sınıfı öğretmeni Dilek Ünal'ın, zayıflamak amacıyla internetten satın aldığı bir ürünü kullandıktan sonra komaya girdiğini ifade edilerek internet ortamında bu tür tür ünlerin satışının önlenmesine yönelik düzenleme olup olmayacağını soruldu. Ünal’a acil şifalar dileyen Müezzinoğlu, sağlığı ilgilendiren her ürünün hekim bilgisi dahilinde alınması gerektiğinin altını çizdi. Müezzinoğlu, "İnternet ortamında ne olduğu bilinmeyen herhangi bir ilaç ya da ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendi kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Hatta intiharıdır diyebilecek durumdayız çünkü ilaç mutlaka o konuda uzman olan birinin tavsiyesiyle reçete edilmelidir veya onun değerlendirmesiyle kullanılabilir. Bu anlamda, her seferinde söylediğim gibi toplumsal duyarlılığımız, hele hele sağlıkla ilgili alacağımız her zerre mutlaka hekim kontrolünde ve uzman kontrolünde olmalıdır” dedi. 

YASAL DÜZENLEMELER VAR 

Sağlık ürünü süsü verilmiş veya zayıflama ilacı gibi anlam yüklenmiş ürünlerin internet ortamından satışıyla ilgili önemli yasal düzenlemelerin olduğunu hatırlattı. Caydırıcı olabilmesi adına 20 bin liradan 300 bin liraya kadar para cezası, kapatma cezalarının olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “ Ama buna rağmen bu sanal dünyayı kontrol edebilmek o kadar damümkün olamıyor" ifadesini kullandı. 

BAŞKA ADLA AÇIYORLAR 

Bu yılın başından itibaren 131 internet sitesinin kapatıldığını bildiren Müezzinoğlu, "Siz bugün kapatıyorsunuz, yarın bir başka isim altında yenileri açılabiliyor. 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezaları var. Bu anlamda yalnız Türkiye içinden organizasyon yapmadıkları için arzu ettiğimiz başarıyı yakalayamıyoruz. Bunlara itibar etmemek, prim vermemek toplumumuzun en büyük duyarlılığı olmalıdır" açıklamasında bulundu. 

Bakan Müezzinoğlu, bu konuda yeni düzenlemelerin bulunduğunu dile getirdi. "Yeni düzenlemelerimiz var ama hadiseyi yeni düzenlemelere dayandırarak çözme umudunu kamuoyuna vermekten ziyade, kendi sorumluluklarımızı güçlü bir şekilde yerine getirebilirsek dünyanın bile kontrolünü yapmakta zorlandığı bir yapıyla mücadelenin muhatabı olmayız" diye konuştu.

YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR 

Müezzinoğlu, sigara yasağının genişletilmesine yönelik sorusu üzerine de 10 gün içinde Meclis’e tasarıyı göndereceklerini kaydetti. "Yeni düzenleme için bugün Bakanlar Kurulu'nda son değerlendirmeyi yapıp, inancım odur ki bir hafta, 10 gün içinde Meclis'e tasarıyı göndeririz. Bu, sadece sigarayla ilgili düzenleme içermiyor. Emekli hekimlerle, sağlık çalışanlarının yıpranma payı, sağlıkta şiddet, aile hekimliği, aşılama ile ilgili birçok düzenlemeyi içeriyor" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.