Manisa'da Bugün

BİLİM İNSANLARI MANİSA’DA BULUŞTU

SİYASET

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, sanat tarihi anlamında büyük bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. CBÜ Uncubozköy Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’na Türkiye’nin her bölgesinden bilim insanı katıldı. Sempozyum, 24 Ekim’e kadar devam edecek.

HABER:BERFİN ADICAN

Dünya genelinde arkeolojik çalışmalar ve sanat tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan Uluslararası Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nun bu seferki durağı Manisa oldu. Celal Bayar Üniversitesi Uncubozköy Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi ve alanında uzman bir çok bilim insanı katıldı.

17 OTURUMDA 103 BİLDİRİ

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceren Ünal, düzenlenen sempozyumun katılımcılar açısından önemine değindi. Sempozyumda arkeoloji anlamında bir çok alan üzerinde durulacağını ifade eden Doç. Dr. Ceren Ünal, "Sempozyumda sanat tarihi, Ortaçağ ve sonrası kazı araştırmaları, kültürel mirasların korunması, arkeolojik alan yönetimi, arkeolometri, restorasyon ve müzecilik konularının konuşulduğu 17 oturumda 103 bildiri sunulacak. Program katılımcılara bilimsel anlamda önemli katkılar sağlayacak ve değerli katılımcılara hoş vakit geçirttirecek. Umarım başarılı oluruz.” dedi.

KAZILAR ELE ALINACAK

Sempozyumun uluslarası anlamdaki önemine değinen Ceren Ünal, "Sempozyum boyunca Bizans, batı sanatı ve çağdaş sanatın yanı sıra kazı ve yüzey araştırmaları sunulacak. Selçuklu saray kültürü, Bizans cam sanatı, Hollanda sanatı ve müze eğitimi gibi farklı konular ayrıntılarla ele alınacak. Sempozyumda Beçim Kalesi Kazısı, Kuşadası Kazısı, Divriği Ulucami Kazısı, Hoşap Alesi Kazısı, Andriake Kazısı, Ayasuluk Kazısı, Anoryum kazısı, Simirna Agorası Kazısı ve Ödemiş Kale Kazısı gibi farklı bölgelerde sürdürülen mimari yapılara ait oldukları dönemin önemin yansıtan kazı çalışmaları sunulacaktır.” diye konuştu.

AMAÇ KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMAK

4 gün sürecek sempozyumun amacının yok olmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması olduğunu belirten Doç. Dr. Ünal, "Sempozyumda ayrıca sanat tarihi alanında yapılan ulusal ve uluslarası çalışmalar konuşulacak ve ortak çalışmalar hazırlanacak. Sempozyumun son günü sanat tarihi çalışmaları ve kazılarda elde edilen bilgilerin uluslarası düzeyde sunulacağı bir panel düzenlenecek.” dedi.

ÜNİVERSİTE AÇISINDAN ÖNEMİ BÜYÜK

Uluslararası Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nun Manisa’da yapılmasının büyük bir önem taşıdığını kaydeden CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Türkiye’nin her yerinde kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Sempozyumda Ortaçağ, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nin irdeleneceğini kaydeden Prof. Dr. Kemal Çelebi, sanat tarihinin yarını aydınlatmaya çalışan bir bilim dalı olduğunu vurguladı. 

VALİ ANITLAR KURULU’NDAN ŞİKAYETÇİ AMA...

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmada, üniversite bünyesinde düzenlenen bilimsel toplantıların sıklaştığını ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Manisa’nın tarih sahnesine iz bırakan bir şehir olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarının altını çizdi.

İdari anlamda yürüyen bazı projelerin Tabiat Kurulu tarafından durdurulduğunu anlatan Erdoğan Bektaş, "Biz idareciler olarak yürüyen projelerimiz tabiat kurulu kararıyla durdurulunca 'bu tarihi eserler nerden çıktı' diyoruz. Ancak Aigai’de 2500 yıllık bir hiçbir özelliğini kaybetmeyen bir duvarın fotoğrafını çekip bunun inceliklerini kazı hocalarından öğrenip ve bunu sosyal medyada paylaştım. Çok olumlu tepkiler aldım. Bu artısı ve eksisi olan bir iş. Tarihi eserlerin belli bir mantık içerisinde ortaya çıkarılması gerekiyor. Mevcut varlıklarımızı az gün yüzüne çıkarmış bir şehiriz. Bunlara ulaşmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

DOLU DOLU 4 GÜN

CBÜ’de düzenlenen sempozyum, 4 gün boyunca paneller, geziler ve konserlerle devam edecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.