Manisa'da Bugün

Cengiz Ergün yine Manisalıları suçladı "Su paraları ödenmiyordu kartlı sayaçla peşin alıyoruz"

SİYASET

MHP’nin ve Ak Parti’nin adayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, vatandaşların kartlı su sayaçları ve 3 TL’lik hat bakım ve işletme bedeli tepkisi üzerine yaptığı açıklama ile kendini haklı çıkardı.

Ergün, “Kanun ve yönetmelikler gereğince belirtilen bu kuralları uygulama yoluna gittik” diye konuştu. MHP’nin ve Ak Parti’nin adayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Web TV ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programının konuğu oldu. Gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, yerel seçimler öncesi vatandaşın tepkisi üzerine kartlı su sayaçları ve su tahsilatlarında alınan 3 TL hat bakım ve işletme bedeline açıklık getirdi.

Ergün, “Son günlerde özellikle sosyal medyada bu hat bakım ve işletme bedeli ile ilgili bir tepki yaratılmaya çalışılıyor. Bu yüzden de bunu etraflıca açıklamak isterim. Bugün itibarı ile takılan akıllı sayaç adedimiz 238 bin 264’tür. 18 bini düşersek, bizim taktığımız 220 bin sayaçtır. Manisa’da 606 bin 741 su abonemiz mevcut. Bu sistem 10 yıllık ömrünü dolduran mekanik sayaçlara uygulandı. Öncelikle bunun bilinmesini istiyorum. Kanun ve yönetmelikler gereğince belirtilen bu kuralları uygulama yoluna gittik. Önce bir 100 bin sayaç taktık, yüzde 10 artışla bunu 110 bin yaptık. Sonrasında yine 100 bin sayaçlık ihaleye çıktık, aynı şekilde bir 110 bini daha tamamladık. Manisalı doğalgaz ve elektrik faturasını ödüyordu ama suya gelince ödemiyordu. Biz de kartlı sayaç taktık peşin alıyoruz” dedi.

Ergün 3 TL’lik hat bakım ve işletme bedeli ile ilgili olarak ise, “Hepsinden önce şunu belirtmekte de fayda var. Bu 3 TL’lik bedel, sadece Manisa’ya özgü bir uygulama değil. 30 büyükşehirin içerisinde 15 büyükşehirde bu bedeller alınıyor. Şanlıurfa’da şebeke bakım ücreti adıyla 3 TL + KDV, Kocaeli’de bakım ücreti 3,47 TL + KDV, İstanbul’da bakım bedeli 4,54 TL + KDV, Adana’da bakım bedeli 4,52 TL. Bunlara ek olarak Bursa, Trabzon, Tekirdağ, Sakarya gibi toplam 15 büyükşehir sayabiliriz.

Örnek verecek olursak Ankara ASKİ 2018 Eylül ayında 10 ton suyu 90 TL’den satıyordu. Burada seçim döneminden kaynaklı indirime gidildi, artık 60 TL civarı alınıyor ancak her ay TEFE-TÜFE’ye göre fiyat artıyor. Yine İstanbul Eylül ayında 74 Lira alıyordu, şuan indirimle 58 Lira alınıyor. Ama burada yine bütün büyükşehirlerdeki gibi bu TEFE-TÜFE işliyor. Adana’da 51,91 imiş; şimdi 58 Lira alıyor. Antep 50,78 alırken, şimdi 50,63 alıyor. Samsun 50,42 iken şimdi 45 Lira alıyor. Ordu 47 Lira 70 Kuruş iken, şuanda 50,38 alıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi ise 47,46 TL alırken, 48,17 alıyor. O da ÇTV’nin yükselmesi nedeniyle küsurat oynuyor. 2018’de sadece bu 3 liralık bedel kondu. Mekanik sayaçtan kullanılan suyun fiyatı 48 liradır. Aynı şekilde Tekirdağ 47 Lira, Sakarya ve Kocaeli 46 Lira, Kayseri 48 Lira.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.