Manisa'da Bugün

CHP’Lİ VEKİL DÜŞÜRÜLEN JETİ SORDU

SİYASET

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Suriye’de düşürülen Türk jetiyle ilgili iddiaların gerçeklik payını TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

CHP’li Özel soru önergesinde şu ifadeleri kullandı; “22 Haziran 2012 tarihinde RF-4E (F4) keşif uçağının Doğu Akdeniz'de görev uçuşu esnasında düşürülmesi ile ilgili olarak; uçuşundan 1 gün önce kullanacağı rota ve uçuş profilinin ilgili Filo’ya bildirildiği, ancak bu rota ve profilin incelenmesinin sonucunda rotanın Suriye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Filo tarafından geri gönderdiği ve Hava Kuvvetlerinden Filoya Suriye hava sahasını ihlal etmeyen yeni rota gönderildiği ancak bu gelişmeden 1 gün sonraki uçuş sırasında Sinyal İstihbarat Başkanlığı (SİB), eski adı ile Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı, tarafından verilen talimatlarla uçağın rotasının 1 gün önce bildirilen ve ilgili Filo tarafından itiraz edilerek değiştirilen rotaya yeniden dönüştürüldüğü ve uçağın SİB tarafından verilen bu talimat sonucunda yeni rota ile uçarken Suriye hava sahasını ihlal etmesi sonucu Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilmektedir.” CHP’li Vekil Bakan Yılmaz’a iddiaları hatırlattıktan sonra şu soruları yöneltti;

1. Düşen F4 uçağının kazanın gerçekleştiği uçuştan 1 gün önce belirlenen ilk rotasının Suriye hava sahasını ihlal ettiği doğru mudur?

 

2. Düşen F4 uçağının uçuştan 1 gün önce gönderilen rota ve profiline ilgili Filo tarafından Suriye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile itiraz edildiği doğru mudur?

 

3. Hava Kuvvetlerinden ilgili Filo’ya Suriye hava sahasını ihlal etmeyecek yeni uçuş rota ve profili verilmiş midir?

 

4. Düşen F4 uçağının 1 gün önce Filo’dan geri çevrilen rotasına uçuş esnasında döndürüldüğü doğru mudur? Doğru ise; uçuş esnasında gelen bu talimat SİB tarafından mı verilmiştir?

 

5. Türkiye'nin dinleme ve istihbarat konusundaki en donanımlı kurumu olan GES Komutanlığı’nın 21 Kasım 2011 tarihinde yapılan protokol ile 1 Ocak 2012’de MİT Müsteşarlığı’na devredilmesinden önce GES Komutanlığı, bahsi geçen iddialara benzer şekilde uçuş öncesi ya da uçuş süresinde uçaklara uçuş rota ve profillerine yönelik herhangi bir talimat vermiş midir? GES Komutanlığı’nın görev tanımında MİT’e devrinden önce böyle bir görev tanımı var mıydı?

 

6. 1 Ocak 2012 tarihinde MİT’e devredilen ve 15 Mayıs 2012’de adı Sinyal İstihbarat Başkanlığı (SİB) olarak değiştirilen SİB’in uçakların rota ve profillerine ilişkin yetkileri nelerdir? SİB’in keşif uçaklarının rota ve profillerini değiştirme yetkisi bulunmakta mıdır?

 

7. Kazadan sonra su yüzeyinde bulunan 2 çift postala ilişkin de çok çelişkili bilgiler bulunmaktadır. Kazadan sonra şehit pilotlarımızın naaşlarına ulaşıldığında ayaklarında botları bulunmakta mıydı?

 

8. Savaş pilotlarının, herhangi bir kazada her şeyin yandığı bir durumda dahi parçalanmayan, yanmayan ve vücudu terk etmeyen en güvenilir teçhizat olarak gördükleri ve künyelerini üzerine bağladıkları botların vücuttan ayrılmasının olanaksızlığı ifade edilirken, kazadan sonra deniz yüzeyinde bulunan botları nasıl açıklıyorsunuz?

 

9. Kazadan hemen sonra pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmadan önce deniz yüzeyinde bulunan botların üzerinde pilotlarımızın künyeleri çıkmış mıdır?

 

10. Bu künyeler deniz yüzeyinde bulunan botlarda çıkmamış ise daha sonra pilotlarımızın künyelerine ulaşılmış mıdır? Ulaşılmış ise künyeler nerede bulunmuştur?

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.