Manisa'da Bugün

ÇİFTÇİLERİN GÖZÜ KULAĞI MECLİSTE

SİYASET

Yeraltı Suları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel iktidar partisi milletvekillerine meydan okudu.

 CHP’li Özgür Özel’in kuyu suyu sayaçlarının bedellerinin, montajının ve sigortasının DSİ tarafından ödenmesine yönelik kanun teklifinin üzerine AK Parti milletvekilleri tarafından da verilen kanun teklifleri önce komisyonda birleştirilerek görüşüldü ve yapılan görüşmeler sonucunda Meclis Genel Kurulu’na geldi. Özgür Özel, vermiş olduğu kanun teklifi ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, AK Parti milletvekillerinin vermiş olduğu kanun teklifinde ilgili düzenlemenin süresinin 3 yıl değil 1 yıl uzatıldığının altını çizdi ve AK Parti Manisa Milletvekillerini Oflu Hoca fıkrası ile eleştirdi. CHP’li Özel ne yapılmak istendiğinin altının çizilmesi gerektiğini belirterek başladığı konuşmasında “Bugün, 7 Şubat 2011 günü bu Mecliste görüşülen, 25 Şubat 2011’de yasalaşan ve çiftçilerimizin korkulu rüyası hâline gelmiş bir meseleyi, hem de o gün muhalefet partisinin bütün uyarılarına rağmen inat edilerek çıkarılmış bir kanunun yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. O gün, sağlıksız bir doğum yapmış parlamento, şimdi onu düzeltmeye çalışıyoruz.”dedi.

 

UCUBE GÖNDERMESİ

CHP’li Vekil sözlerini şöyle sürdürdü; “İyi bir yasama, kaliteli bir yasama sağlıklı bir bebeğin dünyaya getirilmesi gibidir. Sağlıklı bir bebek için önce iyi bir doğum öncesi dönem, daha sonra başarılı bir doğum süreci, ardından da kaliteli bir yeni doğan bakımı gerekir. Bunu bir yasanın çıkmasına adapte edecek olursak, bir komisyon sürecini doğum öncesi dönem gibi değerlendirebiliriz. Komisyonda yeterince müzakere, meslek örgütlerinin yeterli katkısı, sivil toplumun katkısı, yeterince ve zaman baskısı olmadan yapılacak görüşmeler ve muhalefetin yaptığı katkılar ve önergelerle iyi bir şekilde yasanın hazırlanması. Başarılı doğum sürecini, bu Genel Kurulda yapılacak olan yeterli müzakerelerle, ehil ellerde ve toplumun tüm kesiminden gelen uyarıların dikkate alındığı iyi bir müzakere ortamı olarak ve doğum sonrası kaliteli bir yeni doğan bakımını da, ikincil mevzuat çalışmaları yani yönetmelik, tebliğ ve genelgeler olarak değerlendirmek lazım. Ama biz bugün bunları konuşuyorsak, dönüp baktığımızda 7 Şubat gününe, o gün Meclis bu süreçlerin hiçbirisin yaşamamış. Neden? “Torba kanun” denen, AKP icadı bir yöntemle mesafe almışız. Komisyonsuz, müzakeresiz, sivil toplumsuz, muhalefeti dinlemeden o gün yasama yapmışsınız yine. İktidar partisine yapılan en önemli eleştiri, yasamadaki özensizlik ve bu acelecilik zaten. O gün öyle yaptığınız zaman aynı, vitaminsiz, yanlış ilaçların kullanıldığı, aceleye gelmiş kötü bir doğum ve doğum sonrası kötü bir süreçle ortaya çıkan bir meseleden bahsediyoruz. Buna tıp aleminde “teratojen” diyorlar yani bir canavar doğurma, evet. Veya Başbakanın deyimiyle, sizlerin anlayacağı deyimle bir ucube ortaya çıkarmışsınız 7 Şubat günü çıkardığımız torba kanunla. Şimdi o ucubeden kurtulmaya çalışıyoruz.”

OFLU HOCA FIKRASIYLA ELEŞTİRDİ

İktidar partisi mensubu Manisa milletvekillerinden birinin basında yer alan bir demecini hatırlatan Özel “İfadelerini okumayayım. Orman ve Su İşleri Bakanımızla görüştüm, “Süreyi üç yıl uzattık.” diyor. Sırf bu değil, Sayın Tarım Komisyonu Başkanı da, tarım komisyonunun bitişiğinde bir değerli Bursa milletvekiline “Daha komisyonda görüşülmeden bütün muhtarlara mesaj çekmişsin ‘Süre uzatılıyor.’ diye. Oldu mu böyle?” diye sitem ediyordu. Bunun gerçekten Parlamentoya saygıyla, millî iradeye saygıyla, siyasi etikle bağdaşır bir tarafı yok, bunu açıkça ortaya koymak lazım. Peki, üç yıl mı uzatıldı? Kendi tekliflerinden haberleri yok. Oysaki bir yıl uzatma var, daha sonra da Bakanlar Kuruluna yetki veriyorlar ama diyor ki:”Üç yıl uzatıyoruz.” Neden? Hiç gelmemiş ki komisyona. Burada söylüyorum, Manisa milletvekillerinden, iktidar milletvekillerinden bir tanesi gelmedi komisyona. Oflu Hoca’nın dediği gibi, diyor ya Hoca: “Ya biraz camiye gelin.” diyor “Camiye.” Ölünce geleceksin musalla taşına. Ondan sonra “Nasıl bilirdiniz?” “Nasıl bilelim, görmedik ki adamı.” diyor. Komisyonda görmedik ki adamı bilsin kendi partisi neyi öneriyor.”

HODRİ MEYDAN!

Çiftçilere seslenen ve CHP ile AK Parti’nin verdikleri kanun tekliflerindeki farklılıkları ortaya koyan Özgür Özel şöyle devam etti; “Bizim verdiğimiz kanun teklifinde diyoruz ki biz “Bu saatleri zavallı çiftçimiz taktırmasın yok gününde ama o büyük fabrikalar -Bursa’nın yer altı, ova sularını çekiyor ya, İzmir’in ova sularını çekiyor ya, Manisa’nın, onlar- derhâl taktırsın ama bizimkilerin toplu hâlde alınsın; 12’li büyük saatler olsun; parasını Devlet Su İşleri ödesin.” AKP, Tarım Komisyonunda -birazdan benzer önergeleri burada göreceksiniz- eller havaya reddediyorlar. “Hayır, çiftçi taktırsın.” Cumhuriyet Halk Partisi diyor ki: “Bu saatleri DSİ taktırdığı gibi DSİ sigortalasın. Çalınırsa neme lazım, neremizden öderiz bu parayı?” İktidar partisi diyor ki:”Hayır, çalınırsa çiftçi yenisini taktırsın.”Cumhuriyet Halk Partisi diyor ki; “Bu saatler sadece istatistik amaçlı kullanılsın, senin doğru ürüne yönlendirilmen için kullanılsın, vahşi sulamacılık yerine doğru sulama yöntemleri için kullanılsın. Devlet sana yol göstersin, masrafına kendi katlansın.” Oylamaya sunuyoruz, AKP diyor ki, birazdan da diyecekler: “Hayır, bunlar yapılmasın.” Peki, ne diyor Adalet ve Kalkınma Partisi? ”Bunu şimdi bir yıl erteleyelim.” Başka? “Bakanlar Kuruluna iki yıl daha erteleme yetkisi verelim.” Başka? Bunu kimin takıp kimin takmayacağına Devlet Su İşleri karar versin. Bakın, Cumhuriyet Halk Partisi diyor ki: “Ey, köylü amcam, köylü dayım; biz diyoruz ki: ‘Çiftçiyi rahatlatalım.’, AKP diyor ki: ‘Biz önümüzdeki seçimleri atlatalım.’”Adalet ve Kalkınma Partisinin köylüyü hiçe sayan bu önergesinin, bu yönteminin tamamen karşısındayız. Biz, çiftçiden yana önergelerle yüce milletin kürsüsündeyiz. Muhalefet partileri kendilerini ispat etti komisyonda. Halep oradaysa, arşın burada; işte Manisa milletvekilleri, gözünüzün içine bakıyorum, çiftçiye Manisa’da verdiğiniz sözler doğruysa, hodri meydan, önergeye destek verin, iki sene sonra değil, hiçbir zaman çiftçi bunun parasını ödemesin. Seçimi atlatmayın, çiftçiyi rahatlatın, çiftçiyi!”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.