Manisa'da Bugün

EGE'DE YETİŞEN ÜRÜNLER İÇİN KANUN TEKLİFİYLE PRİM DESTEĞİ İSTEDİ

SİYASET

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Tarım Sigortaları Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM'ye sundu. Özel, kanun teklifinin amacının ülkemizin stratejik ürünü olan üzüm, zeytin, zeytinyağı ve mısırda, çiftinin mahsülünü satıp, satmadığına bakılmaksızın devlet tarafından telafi edici prim ödenmesi olduğunu kaydetti.

Milletvekili Özel, kanun teklifinde, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kayıtlı olan dekar başına üretim miktarları esas alınarak; kil obaşına 8 numara kuru üzümde 0,75 kuruş, 8,5 numara kuru üzümde 1 lira, 9 numara kuru üzümde 1,25 lira, 10 numara kuru üzümde 1,5 lira, mısırda ise 40 kuruş, dane zeytine 75 kuruş, zeytinyağına ise 1,5 lira telafi edici prim desteği verilmesini istedi. Özel, telafi edici prim desteği miktarlarının her yıl destekleme ödemesinin yapıldığı aya ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksinin yıllık değişimi oranında artırılmasını da talep etti.


Özel, üreticilere prim desteği verilmesi için Meclise verdiği kanun teklifinde gerekçeleri şöyle sıraladı:

"Türkiye'de uygulanan günü kurtarmaya yönelik tarım politikaları üretimin düşmesine, üreticinin yoksullaşmasına, ithalatın artmasına, çiftçinin toprağından kopup kentlere göç etmesine sebep olmaktadır. Yurt içinde tarım ürünlerinin üretimi, pazarlanması, kullanım alanların çoğaltılması konularında istenilen noktaya gelinmemesi sebebiyle Türkiye tarımda bile dışa bağımlı bir duruma gelmiştir. Son 14 yıllık süreçte uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye'de işlenen tarım alanı 33 milyon dönüm azalmış, Cumhuriyet tarihinde ilk kez sap ve samanı ithal edilmeye başlanmıştır. Yerli üretimin desteklenmesi ve üreticilerin sorunların çözümü bu olumsuz tablonun önüne geçecektir. Geniş tarım alanları, büyük bir üretim potansiyeli ve zengin ürün çeşidine sahip olan ülkemizde, artık alın terini emeği ile yoğuran, bin bir zorlukla ve fedakarlıkla üretmek için gecesini gündüzüne katan çiftçimiz, tarım politikalarında yapılan hataların yanı sıra, banka ve kredi borçları nedeniyle de zor günler yaşamaktadır. Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan ürünlerden biri de üzümdür. Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan üzüm özellikle son yıllarda tabii afetler nedeniyle büyük zararlar görmekte, çiftçilerimiz ise büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Afetlerle geçen bir yıl boyunca yaşanan sıkıntıların yanı sıra, üzümde son zamanlarda dış politikada yaşananların da etkisiyle fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanmış ve çiftçilerimiz adeta iflasın eşiğine gelmiştir. Tıpkı üzüm gibi, mısır, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler stratejik ürünlerdir. Ancak ne yazık ki, bu ürünlerde bugünkü fiyatlarla çiftçimiz zarar etmekte, emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bu ürünlerin desteklenmesi ülkemizin ekonomisi ve ihracatı için son derece önemlidir." 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.