Manisa'da Bugün

HOŞGELDİN HEDİYESİ SORU ÖNERGESİ OLDU

SİYASET

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Kamu Özel Ortaklığı Modeline ve Şehir Hastanelerine ilişkin soru önergesini yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun devir teslim töreninin gerçekleştiği saatlerde TBMM Başkanlığı’na sundu.

 

Yeni Sağlık Bakanı’na görevinde başarılar dileyen bir mesaj da gönderen Özel, Şehir Hastanelerine ve Kamu Özel Ortaklığına ilişkin bu soru önergesini "Yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na hoşgeldin hediyesi" olarak değerlendirdi. Verdiği önergede “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu idari binalarının da içinde bulunduğu toplam 45 proje için Kamu Özel Ortaklığı ihale sürecinin başlayacağı ve/veya devam ettiği kamuoyunca bilinmektedir. Kasım 2012 tarihine kadar da bu kapsamda 11 ihale yapılmış ve bazı kampuslerin de temel atma törenleri tamamlanmıştır. Ancak kamuoyunda hem bu ihalelere, hem de ihalelerin bedellerine ilişkin bir belirsizlik söz konusudur ve bazı ihalelerin kira bedelleri resmi olarak henüz açıklanmamıştır.” ifadelerini kullanan CHP’li Özel, Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti;

 

1. Kasım 2012 tarihinden sonra Sağlık Kampüsü kurulması amacıyla kaç ihale yapılmıştır ve bunlar hangileridir?

 

2. Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Bakanlığı ana hizmet binalarının ihaleleri yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu binalar hangi tesislerin/projelerin içerisinde yer alacaktır ve ihale bedelleri her biri için ne kadardır?

 

3. Bugüne kadar ihalesi yapılmış toplam 11 Sağlık kampüsü/ şehir hastanesinin ve Kasım 2012 tarihinden sonra varsa ihalesi tamamlanmış olan projelerin ön fizibilite raporlarında belirlenen ihale bedelleri, her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ne kadardır? Bu projelerin gerçekleşen ihale bedelleri ne kadardır?

 

4. Yasa ve yönetmeliklerde yer almamasına rağmen ihalesinde görüntüleme ve laboratuar hizmetleri bulunan ihalelere ait projeleri hangileridir? Bu projelerin ihalesinde görüntüleme ve laboratuar hizmetleri hangi yasal dayanağa göre yer almıştır?

 

5. Yine söz konusu projelerden bazılarının resmi temel atma törenleri yapılmış olsa da, projelerin yıllık kira bedelleri resmi olarak açıklanmamıştır. Bunun nedeni nedir?

 

6. Her bir proje için ayrı ayrı olmak üzere, kurulacak olan sağlık kampüslerinin yıllık kira bedelleri ve 25 yıllık toplam kira bedelleri ne kadardır?

 

7. Ankara-Etlik Sağlık kampüsü için kapatılacak hastanelerden biri olan Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi mahkeme kararı beklenmeksizin boşaltılmıştır. Bunun nedeni nedir? Hangi yasal dayanağa göre söz konusu hastane boşaltılmıştır?

 

8. Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma hastanesinde olduğu gibi Sağlık Kampüsleri kapsamında mahkeme kararı olmadan boşaltılan başka hastaneler var mıdır? Bu hastaneler hangileridir?

 

9. Şehir hastanelerini kapsayan Kamu özel ortaklığı (KÖO) ihale sözleşmelerinde hastanelere en az yüzde 70 doluluk oranı taahhüt edildiği, dolmaması durumunda bu hastanelere toplanan vergilerden şirketlere açıktan ödeme yapılacağı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise, bu uygulamanın gerekçesi nedir?

 

10. Kamu özel ortaklığı modeli ile yapılması planlanan projelerin her biri için ihalelere hazırlık süreci (ön mimari projeler, hukuk danışmanlığı vb.) maliyetleri ne kadardır? Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı bütçesinden bu ihale hazırlık süreci için toplamda ne kadar harcama yapılmıştır?

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.