Manisa'da Bugün

KILIÇDAROĞLU VE ÖZGÜR ÖZEL EMEKLİLERLE BULUŞTU

SİYASET

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir toplantı düzenleyerek emeklilerin sorunlarını dinledi ve CHP’nin emekliler için çözüm önerilerini basınla paylaştı.

 CHP’nin Ankara’da ‘Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu düzenlediği toplantıya emekli derneklerinden yirmiden fazla temsilci ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel görevlendirdiği CHP’li milletvekilleri katıldı. Kılıçdaroğlu toplantıda emeklilerin, katkı paylarının kaldırılmasını, en azından dini bayramlarda birer maaş ikramiye, maaşlarına zam yapılacaksa gıda enflasyonu oranında zam yapılmasını istediklerini aktardı.

///

‘Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıya katılan CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel de CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na Türkiye Emekliler Derneği Manisa Şubesi’nin önerilerini teslim etti ve Emekliler Derneği Manisa Şubesinin talepleri CHP’nin Emekliler Sonuç Bildirgesinde aynen yer aldı.

Toplantıda 12 konuda görüş birliği sağladıklarını belirten Kılıçdaroğlu emeklilerle ilgili şunları dile getirdi:

1. Gerçek bir intibak yasasına ihtiyaç var. Emeklilerimize haksızlıklar yapıldı, prim ödedikleri halde bekledikleri aylıkları alamadılar. Dönemler itibarı ile farklılıklar ortaya çıktı. Dolayısıyla biz gerçek anlamda bir intibak yasası istiyoruz. Ödedikleri primlerin karşılığı olan aylıkları istiyoruz. Aynı dönemde aynı miktar primi yatıran emeklilerin farklı aylık almalarını doğru bulmuyoruz.

2. Emekliler olarak hastalık nedeni ile çok sık hastaneye gidiyorlar. Onlardan da 12 kalemde katkı payı alınıyor. Bazen hastanede, bazen eczanede, bazen de aylıklarımızdan kesilerek. Zaten aylıkları çok düşük, bu nedenle emeklilerimiz katkı paylarının kaldırılmasını istiyorlar.

3. Ayrıca emekliler “dini bayramlar bizim için çok önemli; torunlarımız var, oğullarımız var, gelip ziyaret ediyorlar. En azından dini bayramlarda bize birer maaş ikramiye ödensin.” İstiyorlar. Emeklilerimiz dini bayramı en azından huzur içinde geçirmek istiyorlar.

4. Emeklilerimiz diyor ki; “Bize verilen maaş zamlarında enflasyon oranı dikkate alınıyor ama daireler, uçaklar, yatlar alamıyoruz, biz ancak geçiniyoruz. Dolayısıyla bizim maaşımıza enflasyon oranında zam yapılacaksa gıda enflasyonu dikkate alınsın.”

5. Emekliler diyorlar ki, bize refah artışından pay verilmiyor, milli gelir artışından pay verilmiyor. Emekli olduğumuz gündeki gelire mahkum oluyoruz ve emekli arkadaşlarımız diyorlar ki bize refah da, milli gelir artışından da pay verin, enflasyon yanında pay verin, diyorlar. Bizi yaşadık milli gelir artışına katkıda bulunduk, emekli olduk çocuklarımız çalışıyor, onların ürettiği katma değerden bizim de yararlanmamız gerekir.

6. Aldığımız aylıkla geçinemiyoruz, geçinemediğimiz için çalışmak zorunda kalıyoruz. Yeniden çalıştığımız zaman da emekli aylığımızdan yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyor. Biz de çalışan cezalandırılıyor, oysa bütün dünyada çalışanlar ödüllendirilir. Sosyal güvenlik destek primi kaldırılsın, diyorlar.

7. Emekli arkadaşlarımız diyorlar ki çalışırken 100 lira alıyorsak, emekli olduğumuzda emekli aylığımız en az yüzde 50 düşüyor. Emekli olduğumuzda yaşam standardımız yüzde 50 oranında düşmüş oluyor. Bu toplumsal olarak bizi rahatsız ediyor. Çalışırken aldığımız aylık ile emekli olduğumuzda aldığımız aylık arasında farkın bu kadar büyük olmaması lazım. Bunun daha mütevazı bir rakama çekilmesini istiyor arkadaşlarımız.

8. Yerel yönetimlerin özellikleri emeklievleri, emekliler için kültürevleri kurmasını istiyorlar. Biz emekli olarak gidip herhangi bir kahvede oturamıyoruz, zaten aldığımız aylık sınırlı, belediyeler emeklievleri, kültürevleri oluştururlarsa çay, kahve içeriz sohbet ederiz, gazete okuruz, kitap okuruz sosyal hayata biraz daha katkıda bulunuruz ve biz de sosyal hayatın içinde yer alırız diyorlar. Ayrıca huzurevleri çok pahalı, pahalı olduğu için kalamıyoruz. Yeni huzurevlerinin açılması ve fiyatlarının da düşürülmesini istiyorlar.

9. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yargı kararı olmaksızın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yasalarına göre görevlerimize son veriliyor. Biz açıkta kalıyoruz. Emekli olma hakkımız bile elimizden alınıyor. En azından bizi TSK’nın yasalarına göre, TSK’dan ayrılmamız gerekiyorsa bizi başka bir kamu kuruluşunda görev versin, çalışalım en azından emekli haklarımız kazanmış olalım.

10. Bankalarla yapılan sözleşmeler var. O sözleşmeler gereği ilgili kamu kurumunda çalışanlar promosyon alıyorlar ama biz oradan aylık alıyoruz. Bizim de bu promosyondan yararlanmamız gerekir, diyorlar. Bu konuda ısrarlı olduklarını da ifade ediyorlar.

11. Emekliler de sendika kurma hakkına sahip olmalı. Anayasada örgütlenme özgürlüğü var. Madem ki örgütlenme özgürlüğü var bütün Avrupa olduğu gibi bütün emekliler gibi biz de sendika kurmalıyız diye, bir talep dile getiriyorlar.

12. Bir taban aylığı olmalı. Açlık sınırının altında taban aylığı olmamalıdır. Açlık sınırının altında taban aylığı olmalı. Eğer bir kişiye aylık veriyorsa devlet onun da artık insaflı bir rakam olması, onun da açlık sınırının altında olmaması lazım. Bunun altında emekli, dul ve yetime para ödenmemeli, açlık sınırının altında taban aylığı olmamalı’ talepleri de var. Az önce ifade ettim, 600 lira veriyorsunuz emekliye, dula, yetime... Oysa bir taban aylık olmalı, hiç kimse açlık sınırının altında aylık almamalı. Emekliye çok düşük aylık vererek, onu sosyal yardımlara mahkum eden bir hükümet anlayışı doğru bir anlayış değil. Emekliler yıllar yılı çalıştı, üretti, prim yatırdı, sosyal devletin güvencesi altında ona aylık vermeyip de onu siyasi tutsak haline dönüştürmek doğru bir uygulama değildir. Sosyal devlette bunun yeri yoktur.”

BİR SONRAKİ TOPLANTI HES’LER İÇİN-

Kılıçdaroğlu, “Geleceği Birlikte Kuruyoruz” ana başlıklı toplantılar kapsamında daha önce, madenciler, taşeron işçiler ve üniversite öğrencilerinin temsilcileriyle bir araya gelmişti.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.