Manisa'da Bugün

MANİSA’NIN VEKİLLERİ BÜYÜKŞEHİR YASASI’NI TARTIŞTI

SİYASET

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa Akademik Odalar Birliği’nin düzenlediği panelde bir araya gelerek Büyükşehir Yasası’nı tartıştı.

 Manisa Belediyesi Kültür Sitesi Lale Salonu’nda Büyük Şehir Belediye Kanunu ve Manisa konulu panel düzenlendi. Akademik Odalar Birliği Manisa Dönem Sözcüsü İbrahim Demran’ın açılış konuşmasını yaptığı panelin oturum başkanlığını ise CBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süreyya Sakınç yaptı. Konuşmacı olarak TBMM’de temsilcisi olan üç büyük partinin Manisa Milletvekillerinden birer kişi katıldı. AK Parti, CHP ve MHP Manisa İl Teşkilatının tam kadro katıldığı panelde açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı ve Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü İbrahim Demran, “Endişelerimizin başında Büyük Şehir Kanunu’ndaki yeni açılacak yerleşim alanları yönüyle tarım alanlarının nasıl etkileneceğidir. Ayrıca köylere hizmet götürme birliğinin yerinin nasıl doldurulup, iş yerlerine uygulanacak ek vergiler ve yatırımlara yön veren özel idarenin yerine neyin konulacağı konusudur” dedi.

 

MHP CEPHESİ

Demokrasinin icabı olarak panelin yasa çıkmadan önce yapılması gerektiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Yasa çıktıktan sonra bu tartışmaları yapıyoruz. Ama yine de en faydalı hale getirmeye çalışacağız. Bu yasa da hissettiğimiz endişeler var. Daha önce kabul edilip yasalaşan kanuna göre Manisa Büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Ama tabi geç kalınmış değil, daha zaman vardır. Şehir ve medeniyet denince benim aklıma bir Hadisi şerif gelir. Bu Hadisi Şerife göre ‘Rızkın 10/9’u ticarettedir. Bu söz İslam Medeniyeti ve felsefesinin en temel sözlerinden birisidir. Burada amaç tolumu yerleşik ve şehir hayatına geçirmeye ve medeniyete çağıran, özendiren bir anlayış vardır. Şehir deyince medeniyetin, şehir kalitesinin kültür unsurları ve sanatı hatırlatır. Fatih Sultan Mehmet’in bir sözünü hatırlayacak olursak, ‘Bütün fethettiğim beldeleri yüksek medeniyete ulaştırmak için fethediyorum’ der. Bu bizim felsefemizin gereğidir. İşte bu gibi örnekler ve coğrafyamıza batkımız zamanki örnekler bizim yönetici anlayışımızı gösteriyor. Kamuoyunda hemen hemen hiç tartışılmadan sanki çok gizli bir devlet sırrıymış gibi kamuoyundan saklanması neticesinde bir antidemokratik diyebileceğimiz durumları vardır. Tabiki TBMM’den çıkmış ve Resmi Gazete’de yayınlanarak geçmiş ama gereken süreçler yaşanmamıştır. Bu tasarı iktidar partisi tarafından yeterince savunulmamıştır. Bu tasarıya iktidar partisinden daha çok BDP sahip çıkmıştır. Bu tasarı usul, esas ve içerik bakımından, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve hukuki yönden mahsurları bünyesinde taşıyan bir kanun olmuştur. Bu yasa özellikle doğu ve güneydoğu illerinde son derece sıkıntılı süreçler yaşatacaktır. Başkanlık sisteminin hazırlığını yapan başbakanımızın gizli toplantılarda hazırlattığı bu yasanın Türkiye’yi eyaletlere bölme tehlikesi ile karşı karşıyayız” dedi.

 

CHP CEPHESİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir Yasası’na karşı olmadığını belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, “CHP bütünşehir denen beldelerin belediyelerini kapatan, köy tüzel kişiliklerini ortadan kaldıran, köy muhtarlığından mahalle muhtarlığına belde belediyelerini mahalle muhtarlığına çeviren anlayışa karşıdır. Köylerin taşınır taşınmaz bütün mal varlıklarını bir gecede kamulaştıran ve her iki kişiden birinin oyunu aldık istediğimizi yaparız diyen anlayışa karşıdır. Bu yüzden CHP sadece karşı olduğu taraflarıyla Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş ve bu bazı maddelerin değiştirilmesini talep etmiştir. Biz CHP olarak büyükşehrin Manisa’ya gelmesini 15 yıldır gecikmiş olduğunu düşünüyoruz. Biz bu noktada AKP’den alacaklı olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü 750 bin nüfus kriterine 3 Mart 2002 gününde de ulaşmıştık. Biz büyükşehir belediyesi olmayı çoktan hak etmiştik. Ama biz bütün yanlışların düzeltilmesi önergelerimize rağmen aynı yanlışlarla yapılmasına karşıyız. İktidar partisi milletvekilleri bu yasaya sahip çıkmadı. Onlar oylarıyla bu yasaya sahip çıktılar” dedi.

 

AK PARTİ CEPHESİ

AK Parti’nin yerel yönetimler konusunda sadece ulusal değil küresel bir birikim ve başarıya sahip olduğunu belirten AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yuttaş da, “Muhalefetin bu alanda ne bir projesi, ne de bir başarı örneği vardır. Muhalefetin bu konudaki şaibesi herkes tarafından bilinmektedir. AK Partili belediyelerde başarılı ve iyi örnekleri görürsünüz. Muhalefette ise çöp dağlarını ve yağmalamaları müşahede edersiniz. Muhalefetin millete hizmet gibi bir derdi olmamıştır. Biz ise bu millete sevdalıyız. Yasalaşan bu kanun ile nüfus kriteri dikkate alınmıştır. Büyükşehir olmayan 52 ilde nüfusu 2 binden az olan beldeler köye dönüşmektedir. Toplam 1.582 belde ve 16.080 köyün tüzel kişiliği kaldırılmakta ve mahalleye dönüştürülmektedir. Türkiye’de kent nüfusu 1980’lerde %35 iken bugün % 80’lere ulaşmıştır. Şehirlerdeki yatırımlar ve hizmetlerin hızlı bir şekilde Ankara’dan bakanlar eliyle yönetilmesi hem para hem de zaman israfıdır. AK Parti ve liderinin siyaset anlayışı ve felsefi yerel yönetimlerde elde edilen başarıdan ve bu başarıya gösterilen teveccühten doğmuştur. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın anlayışı ile yolumuza devam ediyoruz. Yasanın amacı, hizmet siyasetinin, dolayısıyla çağdaş belediyecilik anlayışının gerekliliği olan ve en yüksek verimlilikle, kaliteli ve hızlı hizmet bütünlüğünün sağlanmasıdır. Yönetim planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınıra genişletildiğinde en geniş ölçekte hizmet üretebilecek güçlü bir yapı hedeflenmiştir. İsrafa son veren bir anlayışla bu yasa hazırlanmıştır. Belediye hizmetlerinin uzman kadrolar vasıtası ile yürütülmesi sağlanacaktır. Büyükşehir büyük düşünenlerin işidir. Büyükşehirler arasında yer alan Manisa’nın özellikle kader çizgisini değiştireceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.