Manisa'da Bugün

ÖZGÜR ÖZEL MECLİS'TE SİVİL DARBE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR

SİYASET

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Meclis’te görüşmeleri devam eden Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifinin çalışmaları sırasında yaptığı konuşmasına Mısır’da yapılan darbeyi eleştirerek başladı.

 Özel yaptığı konuşmada; “Dün tüm dünya 1 yıl önce seçimle işbaşına gelmiş olan bir Cumhurbaşkanının askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılmasını izledi. Her ne kadar gücünü aldığı Mısır baharına, diğer paydaşlara ve onların taleplerine sırt çevirmiş olsa da, özgürlük diye gelip özgürlükleri daraltmış, demokrasi diye gelip otoriterleşmiş olsa da, seçilmiş bir devlet adamının darbe ile görevden uzaklaştırılmasını kınıyoruz. Burada memnuniyet verici olan ise, bu sabah tüm siyasi partilerin İnsan Hakları alt komisyonunda bu darbeyi ortak bir ifadeyle kınaması ve tüm liderlerin bu kınamayı yapmasıdır.” dedi.

Konuşmasına bir önceki gün Meclis Genel Kurulunda AKP’nin muhalefeti konuşturmamak istememesine değinerek devam eden Özel, İçtüzüğün 87. Maddesi aracılığı ile muhalefetin, iktidar tarafından susturulmaya çalışılmasına da sert tepki gösterdi. Özel, iktidarın tutumunu sivil darbe girişimi olarak nitelerken, “Parlamentoda muhalefet ha bir paşanın dipçiği ile ha sizin bu yaptığınız ile susturulmuş ne fark eder” dedi. Özgür Özel’in AKP’nin muhalefeti önergelerde konuşturmama çabasına karşı yapmış olduğu direniş ve sert uyarı sonuç verdi.

CHP’li Özel konuşmasında; İç Tüzüğün 87. maddesi aracılığı ile muhalefetin, iktidar tarafından susturulmaya çalışıldığını söyledi. Özel, bir önceki gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş eliyle Parlamento’da darbe girişimi yapıldığını ve muhalefetin susturulmak için hile-i şeriyye’ye başvurulduğunu ifade etti.

Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İçtüzüğün, “Verilen önergelere, Hükümet katılmıyorsa muhalefet temsilcisi beş dakika süreyle bunu izah eder” maddesini, oradaki bir boşluktan yorumlayarak önce Sayın Maliye Bakanı’nın “biz bu önergeye katılıyoruz” demesi, ardından iktidar partisi oyları ile reddedilerek önergenin düşürülmesi ve bu şekilde muhalefet temsilcilerinin parlamentoda konuşturulmaması bir darbe girişimidir. Biz bu yaşananları üzülerek ve âdeta şunu düşünerek izledik: Bir gün Allah göstermesin, bundan sonra olmayacak, öncekileri kınıyoruz, sonrakilere göğsümüzü siper edeceğiz ama askerin dipçiğiyle gelip çenemize çenemize vurup bizi susturması ne demekse, iktidarın da yapmaya çalıştığı odur.” dedi. Özel, iktidarın bu uygulamasının siyasi ahlaka aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.

AKP BULUTTAN NEM KAPIYOR

Özel, AKP Grup Başkanvekillerinin, gündüz buluttan nem kapıp yayın saatlerinde her şeye itiraz ettiklerini kaydetti. Özel, ‘Bu vakitlere gelince yoruluyoruz, yoruluyorlar, asapları bozuluyor. Çare arıyorlar, muhalefeti susturalım, önergeleri geçirelim. Sayın Bakan, şimdi de vakit yaklaştı, geç saat oldu. Sayın AKP Grup Başkanvekilleri bir sivil darbeye daha kalkışabilir! Size, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti

Hükümetinin bir Bakanı olarak, hassaten rica ediyoruz, partinizden öneri ne gelirse gelsin, lütfen, bu gazi Meclisin anlına böyle bir kara leke sürmeyiniz” dedi.

Özel’in AKP’nin muhalefeti önergelerde konuşturmama çabasına karşı yapmış olduğu bu konuşma ve sert uyarısı sonuç verdi ve muhalefet partileri verdikleri önergeler üzerinde konuşmaya devam etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.