Manisa'da Bugün

ÖZGÜR ÖZEL SAĞLIKTA YIKIM YAŞANIYOR

SİYASET

Manisa CHP Milletvekili Özgür Özel yaptığı basın açıklamasında Sağlıkta yıkım yaşandığını belirtti.

 Manisa CHP Milletvekili Özgür Özel yaptığı basın açıklamasında Sağlıkta yıkım yaşandığını belirtti. Özgür Özel yazılı olarak yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi
Bugün sağlıkta adeta bir yıkım yaşanmakta, sağlığı bir kamu hizmeti olarak değil ekonomiye kaynak olarak gören hükümet sağlık hakkını ve hasta haklarını ihlal eden çok sayıda uygulamaya imza atmaktadır. Sağlık hizmetlerinin hastanın bedensel ve ruhsal bütünlüğünü, saygınlığını koruyacak biçimde, eşit, ücretsiz verilmesi evrensel bir insan hakkı iken, ülkemizde sağlık hakkına ancak parası olan ulaşabilmektedir.

ŞAŞIRTMACALARLA DOLU BİR SAĞLIK SİSTEMİ

Vatandaşlarımız eczanelerde, hastanelerde ve maaşlarından olmak üzere toplamda 11 farklı ödeme yapmakta ve sağlığa erişim her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Şaşırtmacalarla hastayı yönlendiren bu sistem içerisinde şu anda hastalarımız;

1. İlaç Katılım Payı (yüzde 10-20),

2. Muayene Katılım Payı (5-12 TL),

3. Reçete Ücreti (3 TL),

4. Eşdeğer ilaç Fiyat Farkı [ilaç fiyatı-(en ucuz+yüzde 10),

5. Kutu Başına ilave 1 TL (3 Kalemden sonra),

6. Özel Hastane fark ücreti (Son düzenleme ile yüzde 90'a kadar),

7. Tetkik fark ücreti,

8. Erken Muayene fark ücreti,

9. Öncelikli Tetkik Ücreti,

10. İstisnai Sağlık Hizmeti

11. Telefonla Randevu Parası ( Bu hizmetin bedeli Sağlık Bakanlığı tarafından üstlenilmesi gerekirken, bedel vatandaşa ödetilmektedir.)

adı altında 11 farklı ücret ile adeta cezalandırılmaktadırlar. Bugün, işte bu küçük gibi görünen, ancak toplayınca yoksulluk içindeki milyonlarca yurttaşın bütçesinde önemli bir yer tutan, katkı - katılım payları doktora gitmeyi engelleyecek kadar caydırıcı hale gelmiştir ve bakanlık maalesef bundan gurur duymaktadır, oysa bu bu sistem artık alarm vermektedir.

SAĞLIK HARCAMALARINDA SONUNCUYUZ

Değerli Basın Mensupları;

Bütün dünyada bir ülkenin sağlığa verdiği önem sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranına göre değerlendirilir. Ülkemizin 2002 yılında sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı %5,4 iken bu oran 12 yılda hiç değişmemiş ve aynı kalmıştır. Üstelik, OECD verilerine göre sondan ikinci olan ülkemiz bugün sonuncu sıraya gerilemiştir. Bütün bu olumsuzlukların da açıkça gösterdiği gibi, sağlık Türkiye’de en temel hak statüsünden çıkmış ve en pahalı, ulaşımı en zor hizmet kategorisine eklenmiştir. Kar hedefinin, hak anlayışının önüne geçtiği işte böyle bir ortamda, hasta haklarının ve sağlık hakkının önündeki en büyük engelin AKP hükümeti ve onun sağlıkta yarattığı yıkım olduğu rahatlıkla görülecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle sağlık hakkının eşit ve erişilebilir bir şekilde uygulandığı bir Türkiye diliyor ve Dünya Sağlık Haftasını kutluyorum. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.