Manisa'da Bugün

Sakine Öz, Başbakan'a kanunsuz üniversiteyi sordu

SİYASET

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Başbakan'a isim değiştiren "Altın Koza" Üniversitesindeki kanunsuzluğu sordu

 Ankara’da 2011 yılından beri faaliyet gösteren Altın Koza Üniversitesi, adını bir süre önce İpek Üniversitesi olarak değiştirmek istedi. Bu istek doğrultusunda hazırlanan kanun tasarısı, Başbakanlık tarafından Meclis’e sunulmuştu.

Kanun tasarısı henüz Meclis’te kabul edilmeden, yasama süreci tamamlanmadan ve Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanmadan önce, üniversite yönetimi, adını “İpek” olarak değiştirdi, internet sitesini ve logosunu buna göre düzenledi, 2011 yılından bu yana adının “İpek”olduğunu iddia etmeye başladı ve Ankara çapındaki reklam panolarına ilan verdi.

Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, hükümete yakınlığıyla bilinen İpek Grubu’nun vakfına ait bu üniversitenin, Meclis’te görüşülmesi beklenen kanun tasarısından önce, adını değiştirmesini gündeme getirdi, Başbakan’ın bazı ailelerle kurduğu ilişkilerin, millet egemenliğinin temsilcisi TBMM’nin tüm yetkilerini devredışı bıraktığını ve üniversitelerin saygınlığına ve özerkliğine gölge düşürdüğünü savundu.

Manisa Milletvekili Sakine ÖZ’ün açıklaması şöyle:

453 Sıra Sayısı ile basılıp dağıtılan ancak henüz Genel Kurul’da görüşülmeyen, yasama süreci tamamlanmamış olan ‘Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın gerekçesinde, ‘2011 yılında Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından kurulan Altın Koza Üniversitesinin adı, İpek ailesi üyelerinin bağışlarıyla oluşturulan bir vakıf tarafından kurulmuş olması nedeniyle İpek Üniversitesi olarak değiştirilmektedir’ ifadesi kullanılıyor. Tasarının 1inci maddesinde ise ‘Altın Koza Üniversitesi’nin adının ‘İpek Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi öngörülüyor.

“İktidar-şirket ilişkisi, milli iradenin önüne geçti...”

Yeni kurulmuş bir üniversitenin adının henüz 2 yaşındayken değiştirilecek olması ayrı bir tartışma konusu... Ben konunun başka bir yönüne dikkat çekiyorum ve Meclis’imizin tüm saygınlığını gölgeleyen bir iktidar-şirket ilişkisine değiniyorum...

Henüz Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden, üniversitenin adı kanun yoluyla değiştirilmeden, onay aşamasından geçmeden, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmeden önce, bir üniversite kalkıyor, resmi internet sitesinde ve Ankara’nın farklı semtlerindeki reklam panolarına İpek Üniversitesi adını sergiliyor, kendisine öğrenci çekmeye çalışıyor.

Altın Koza Üniversitesinin resmi internet sitesi, son derece yanlış bilgilerle donatılmış. 2011 yılında bu üniversiteyi, yani Altın Koza’yı kuran yasanın adı da farklı biçimde verilmiş ve “İpek Üniversitesi, 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 17. 02. 2011 tarih ve 6114 sayılı kanunla kurulmuştur” ifadesi kullanılmıştır. Oysa, 2011 yılında da, bugün de üniversitenin adı Altın Koza’dır, “İpek Üniversitesi” değildir. Kanunu henüz Meclis’ten geçmeyen, tartışmadığımız, Resmi Gazetede yayımlanmayan bir düzenlemeyi, hangi cesaretle ‘kanunlaşmış’ sayıyorsunuz?

 “Üniversite Özerk Olmalı...”

Üniversitenin akademik ve idari özerkliğini her dönemde savunduk. Üniversitelerin bilimsel ve idari açıdan iktidarların yedeği olmaması gerektiğini ifade ettik, ediyoruz... Bir üniversite, yasal yollardan adını değiştirebilir, bunu Meclis’e geldiğinde görüşür kararlaştırırız, bunda sorun yok...

Bizim karşı çıktığımız şey açık: ‘Hükümetle bağlantıları ortada olan bir şirketler grubunun vakıf üniversitesi, hangi gerekçeyle Meclis’in elindeki ‘kanun yoluyla üniversite kurma ve adını değiştirme’ yetkisini hiçe sayıyor?

Başbakan ile İpek Grubu arasındaki ilişki nasıl bir ilişkidir ki, millet egemenliğinin temsilci olan Meclis burada hiçe sayılıyor... Hükümetin İpek Grubu ile arasındaki ilişkiler, TBMM’nin yasama yetkisine gölge düşürüyor, yasama yetkisi zayıflatılıyor. "

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.