Manisa'da Bugün

SARD, UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNE ALINIYOR

SİYASET

MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Sard’ın UNESCO Dünya Miras listesine alınmasını teklif etti. Kültür Bakanı Günay, ‘ hemen çalışmalara başlanılması talimatını’ verdi.

 Manisa’nın birçok turizm potansiyeline sahip olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Günümüzde turizm artık deniz, kum ve güneş üçgeninden kültürel, doğal, tarihi değerlerin yaşandığı bir konjektöre doğru kaymaktadır. Manisa bu yönlerden çok avantajlı bir konumda iken çeşitli yetersizlikler nedeniyle turizmde istenen noktaya gelememiştir. Batı Anadolu'da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alan Manisa, tarihi, doğal ve folklorik değerler bakımından zengin bir ilimizdir. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına inen ilde Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait izler bulunmaktadır. Özellikle Manisa merkez, Saruhanlı ve Osmanlı dönemi eserleri bakımından zengindir. Yine Kula kentsel sit alanı, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir. Kulanın volkanik görüntüsü, Salihlinin Sart harabeleri ve Kurşunlu Şelalesi yerli ve yabancı turizme açılması gerekmektedir. Kültür Bakanı Atilla Koç 2005 yılında Sart’a gelerek müze yapma sözü vermiştir. Müze yapımı yatırım programına alınmış hatta ilk etapta bütçeye 500 bin liralık ödenek aktarılmıştır. Ancak 2005 yılından beri Sart Müzesiyle ilgili herhangi bir gelişme olmamıştır. Manisa’daki mevcut müze ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Eserlerin sergilenebileceği yeni bir müzeye ihtiyaç vardır. Manisa Türkiye’de tarihi eserler bakımından önemli bir yere sahiptir. Bu alanda 30 bin civarında tarihi eser ile Türkiye çapında çok önemli bir yerdedir. Manisa’da otuz bine yakın bu tarihî eser, sergilenecek müze olmadığından dolayı depolarda bekletilmektedir. Bu çerçevede, şehrimize tüm bu eserlerin sergilenebileceği büyüklükte bir müze gerekmektedir.” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2013 bütçe görüşmelerinde Manisa’yı gündeme getiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ 2012 yılı içinde devlet tiyatroları ve tiyatro sanatçılarımızla ilgili çeşitli tartışma ve spekülasyonlara tanık olduk. Şimdi, devlet tiyatroları, kültür ve sanat hayatımıza çok güzel ve kaliteli oyunlarla hizmet vermeye devam ediyor. Seyirci akın akın tiyatroya geliyor, talep her geçen gün artıyor. Geçen yıl da yine Plan Bütçe Komisyonunda, 22 Kasım 2011 tarihinde, Manisa’da devlet tiyatrosunun açılacağını ifade etmiştiniz. Ancak, bir yıla aşkın sürede henüz açılmadı. Manisalı kesinlikle tiyatroyu istiyor. Manisa’ tiyatro seyirci de var. Manisa’ya devlet tiyatrosu kurulmasına yönelik çalışma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?” dedi.

Manisa Mesir festivaline verilen desteğin artırılması gerektiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Manisa Mesir festivaline verilen desteğin artırılması gerektiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, Manisa’da bir mesir festival kutlaması var, bu aynı zamanda bir nevruz kutlamasıdır ve bütün Türkiye'ye, dünyaya nevruzun nasıl kutlandığını gösteren en güzel örneklerden de birisidir. Mesir Festivali, 500 bin lirası Manisa Belediyesi, 500 bin lirası Manisa İl Özel İdaresi tarafından 1 milyonluk bütçeyle yürütülüyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığının da 2011 ve 2012 yılları için çok mütevazı bir desteği vardır. Uluslararası Manisa Mesir Festivali, uluslararası bir organizasyon olması nedeniyle çok sayıda ülkenin katılımıyla gerçekleşmektedir. Bu festival Manisa’nın ve Mesir’in tanıtımı kadar Türkiye’nin yurt dışı tanıtımı açısından da bir fırsattır. Bu nedenle Uluslararası Manisa Mesir Festivali’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen destek artırılmalıdır.”

Kula’daki Süleyman Şah Türbesini gündeme getiren AKÇAY, “ Germiyanoğlu Beylerinden Süleyman Şah aynı zamana Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid’in kayın pederidir. Kızının çeyizi olarak Kütahya, Tavşanlı, Simav, Eğrigöz (Emet) bölgelerini Osmanlılara terk etti ve kendisi Kula'ya çekildi (1378) de Kula’yı Beyliğin Başkenti ilan etmiş, 1388 yılında da Kula’da vefat

etmiştir. Germiyonoğlu Süleymahşah ve yakınlarının mezarı Kula’da bulunmaktadır. Süleymahşah Türbesi olarak da bilinen bu türbenin beden duvarlarının ortaya çıkarılması ve restorasyon yapılması için Kula Belediyesi ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi arasında 2012 bir protokol yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarından sonra türbenin dört tarafı açılmıştır. İki sene önce kazı çalışması yapılan türbenin çevresindeki mezarlardaki kemikler ise kedi ve köpekler tarafından çevreye dağıtılmıştır. Türbenin Anıtlar Kurulu tarafından mı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından mı yoksa Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mı Restore edileceği bilinmemektedir. Kula’nın Merkezinde ve Pazaryeri içinde bulunan türbenin kaderine terk edilmesi bizleri derinden üzmektedir. Süleyman Şah Türbesi bir an önce onarılmalıdır.” dedi.

İlk altın paranın basıldığı Anadolu Uygarlıklarının simgesi olan Sart Harabelerinin UNESCO Dünya Miras listesine eklenmesini teklif eden MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Sayın Bakan bazı tarihi ve kültürel varlıklarımızı UNESCO Dünya Geçici Miras listesine ve UNESCO Dünya Miras listesinde aday gösterdiklerini bunlardan bir kısmının bu listelere girdiğini söylemektedir. UNESCO Dünya Miras listesinde 11 adet doğal ve kültürel varlığımız bulunmaktadır. UNESCO Dünya Miras listesinde aday gösterilecek olan kültürel ve tarihi varlıklar öncelikle UNESCO Dünya Geçici Miras listesine aday gösterilmektedir. UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde şu an itibariyle 37 adet doğal ve kültürel varlığımız vardır. İlk altın paranın basıldığı Anadolu Uygarlıklarının simgesi olan Sart Harabeleri UNESCO Dünya Geçici Miras listesine 38 nci sırada eklenmelidir. Bu konuda sayın bakandan destek bekliyoruz.” dedi.

MHP’li AKÇAY’ın sorularına cevaplandıran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “ Sayın Akçay, her zamanki gibi çok yapıcı fikirleri gündeme getirdi. Bu nedenle Sayın Akçay’a çok teşekkür ediyorum. Bu yıl, Manisa’ya Devlet Tiyatrosu açacağız. Manisa’da biz yeni bir müze tasarladık, tamamen sponsorlukla yapıyoruz. Kula’daki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili sorumluluk Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir.” dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’ın Sard’ın UNESCO Dünya Kültür Mirasına dahil edilmesiyle ilgili talebi karşısında bürokratlarına dönüp hemen çalışmalara başlanılması talimatını veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “ UNESCO Dünya Miras listesinde 11 adet doğal ve kültürel varlığımız bulunmaktadır. UNESCO Dünya Miras listesine aday gösterilecek varlıklarımızın yer aldığı geçici miras listesinde ise şu an itibariyle 37 adet varlığımız vardır. Sayın Akçay’ın Sard’ın UNESCO Dünya Geçici Miras listesine ve Dünya Miras Listesine eklenmesine yönelik bir teklifi oldu. Sayın Akçay’ın Sard’ın UNESCO Dünya Geçici Miras listesine eklenmesine yönelik teklifini şimdiden kabul ediyorum. ( Ertuğrul Günay bürokratlarına dönerek) Hemen çalışmalara başlayın.” talimatını verdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.