Manisa'da Bugün

SELÇUK ÖZDAĞ BAŞKAN SEÇİLDİ

SİYASET

Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerde Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 2014 Temmuz ayında Dışişleri Bakanı sıfatı ile yaptığı ziyaretin ardından başlayan yeni dönem meyvelerini vermeye başladı

. İki ülke arasındaki yakınlaşma TBMM’de 5 Şubat 2015’te (bugün) kurulan Türkiye – Özbekistan Parlamentolararası Dostluk Grubu ile devam ediyor. Uzun yıllar aradan sonra kurulan bu grubun başkanlığına ise AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ seçildi. Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ’ın bu konu ile ilgili yaptığı açıklaması aşağıdadır.

Dost ve kardeş ülke Özbekistan ile bir süredir biraz soğuk olan ikili ilişkilerin yeniden tesis edilmesi noktasında çok önemli bir adım olan bu dostluk grubunun kurulması ve başkanlığına seçilmem beni ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Türklerin ata yurdu olarak gördüğü Orta Asya toprakları ve bu topraklar üzerindeki devletler ile olan ilişkilerimiz herhangi iki devlet arasındaki ilişkilerden farkı vardır. Ülkemiz için, bir bütün olarak Türkistan coğrafyasının önemi, öteden beri bu coğrafyanın, Türk halkı için taşıdığı manevi değerinden kaynaklanmaktadır. Bizim Türkistan topraklarındaki devletlere bakış açımız, ABD, Rusya veya başka bir Avrupa devletinin bakış açısından farklı olmak durumundadır. Bahse konu ülkeler gibi, Orta Asya ülkeleri ve halklarına sadece çıkar temelli bakış açısı ile yaklaşmamamız gerekmektedir. Özbekistan’ın da aralarında olduğu bu dost ve kardeş ülkelere bakış açımız içerisinde, ülkemizin çıkarlarını zedelememek koşulu ile ve biraz da siyaset bilimine tezat şekilde duygusal temelli politikalar üretmeliyiz.

Özbekistan, Orta Asya Türk cumhuriyetleri içinde nüfus yönüyle en büyük, coğrafi olarak da üçüncü büyük ülkedir. Özbekistan’ın bazı şehirleri bizler için manevi açıdan çok önemli yerlerdir. Buhara, Semerkant, Hive gibi şehirler İmam Buharî, Şeyh Nakşibendî, İmam Tirmizî gibi İslam büyükleri, İbn-i Sina, Biruni, Harezmî ve Ali Kuşçu gibi bilim adamları, Emir Timur ve Uluğ Bey gibi büyük devlet adamları ile Ali Şir Nevaî gibi şairlere ev sahipliği yapmış şehirlerdir. Ve bundan dolayı bizim için çok önemlidirler.

1991 Yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde Özbekistan’ı ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyetidir. Fakat sonraki süreç içerisinde yaşanan bazı olaylar neticesinde iki ülke arasında soğukluk yaşanmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerden sonra tıkanan Türkiye Özbekistan ilişkilerinin bundan sonraki süreçte daha iyi bir noktaya gelmesi hepimizin arzusudur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Özbekistan’la ilişkilerimizi düzeltme noktasında attığı adımlar sonrasında kurulan bu dostluk grubu da bu sürece yardım edecektir.

Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun deyimiyle “Türkiye’nin yönünün ve gönlünün dönük olduğu bir ülke” olan Özbekistan ile ilişkilerimizde artık durağan dönemin sonuna gelinmiştir. Türkiye - Özbekistan ilişkileri inşallah önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek ve hat ettiği seviyelere erişecektir.

 

 

 

 

 

Başkanlığına seçildiğim Türkiye – Özbekistan Parlamentolararası Dostluk Grubu yönetimi aşağıdaki şekilde oluşmuştur.

Başkan Selçuk ÖZDAĞ (AK Parti Manisa Milletvekili)

Başkan Vekili İsmail GÜNEŞ (AK Parti Uşak Milletvekili)

Genel Sekreter Ali AYDINLIOĞLU (AK Parti Balıkesir Milletvekili)

Sayman Hüseyin SAMANİ (AK Parti Antalya Milletvekili)

Üye Semiha ÖYÜŞ (AK Parti Aydın Milletvekili)

Üye Ertuğrul SOYSAL (AK Parti Yozgat Milletvekili)

Üye Ensar ÖĞÜT (CHP Ardahan Milletvekili)

Üye Osman Faruk LOĞOĞLU (CHP Adana Milletvekili)

Üye Yusuf HALAÇOĞLU (MHP Kayseri Milletvekili)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.