Manisa'da Bugün

SOMA BELEDİYESİ ve KARAYOLLARI ÇEVREYOLUNDA ÇARPIŞTI

SİYASET

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Soma’da şehir içinden kamyonların geçmesini engellemek için yapılan çevre yolu Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kapatıldıktan sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplamasını istediği hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sunduğunu ifade etti.

 Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Soma’nın merkezinden kamyonların geçmesini engellemek için Soma Belediyesi tarafından yapılan çevre yolu Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kapatılmıştır. İbretlik bu konunun açıklığa kavuşması ve yolun trafik güvenliği açısından uygun hale getirilerek yeniden açılması için Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığım soru önergesini TBMM Başkanlığına sundum.
Yolun nasıl yapıldığı ve neden kapatıldığı tam bir skandaldır. Belediye, şehir içi trafiğini rahatlatmak için yaptığını söylediği yol için gerekli projeleri yapıp, izin almamıştır. Karayolları Bölge Müdürlüğü izin almadan nasıl yol yaparsın deyip yolu trafiğe kapatmıştır. Türkiye’nin yasalarla yönetildiğini unutan AKP’lilerin biz yapalım, sonra yukarıdan hallederiz mantığı ne yazık ki Karayollarına toslamıştır.
Karayolları benden izinsiz yol yapıp benim yetki alanımdaki yola bağlayamazsın diyor. Belediye ben yaptım oldu diyor. Ortada devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir durum vardır. Yasa kural tanımadan yapılan işler AKP zihniyetinin göstergesidir. Yaptıkları yanlışlara yasal kılıf uydurma becerileri ne yazık ki burada işlememiştir.
Yaşanan kazalarda vatandaşlar hayatını kaybetmiştir. Yolun trafik güvenliği açısından uygun olmadığı iddiaları ise daha vahim bir durumdur. Yolda yaşanan trafik kazalarının ölen yurttaşların hesabını kim verecektir? Harcandığı söylenen 500.000 liranın ve kapanan yolun hesabını kim verecektir?
CHP’li bir belediye başkanı bunu yapsa şu anda kesin cezaevinde olurdu. Onlarca müfettiş belediyeye gelir, tüm dosyaları didik didik eder, yüzlerce polisle sabaha karşı belediye basılır, başkan ve yöneticiler evlerinden tek tek toplanırdı. Savcılar hemen dava açar, devletin ne kadar çok zarara uğratıldığını iddianamelerine yazardı. Ama söz konusu AKP’li belediye başkanı olunca ne savcılar, ne müfettişler ne de bürokrasi hiçbir şey yapmadan üç maymunu oynuyorlar. Yapılanlar Soma halkının gözünden kaçmamıştır. Sözde hizmet adına Belediye kaynaklarının, halkın parasının çar çur edilmesinin hesabı mutlaka sorulacaktır.
Kömür kamyonlarının şehir dışına alınması için Soma’ya mutlaka bir çevre yolu yapılması gerekir. Ama bunun etüt ve plan çalışmaları yapılarak, kurumlar arası koordinasyonla yapılması daha uygun olacaktır. Soma Belediyesi, Karayolları ile kaza yapmadan ilçenin ihtiyacı olan çevre yolu için girişimlerini yaptığında CHP Milletvekilleri ve İlçe örgütümüzle birlikte destek vereceğimizi belirtmek isterim. Her zaman söylediğimiz ortak akılı Manisa için kullanalım ve sorunlara birlikte çözüm bulalım. Bizler bu desteği vermeye hazırız.”dedi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in vermiş olduğu soru önergesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplamasını istediği bazı sorular;
1- Soma Belediyesi tarafından 500.000 TL harcanarak yapılan çevre yolunun Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kapatılmasının nedeni nedir?
2- Yolun trafik güvenliğine uygun olmadığı için kapatıldığı iddiaları doğru mudur?
3- İl ve ilçelerde yapılacak olan çevre yollarını planlama ve yapma yetkisi hangi kurumdadır. Soma Belediyesi çevre yolu yapmak için Karayollarından izin almış mıdır?
4- İzin alınmadı ise, Soma Belediyesi trafik güvenliğine uygun olmayan bu yolu nasıl yapmıştır? 
5- Soma’da kapatılan çevre yolu, trafik güvenliğine uygun hale getirilerek yeniden açılacak mıdır?
6- Yolun, Soma - Bergama karayoluna bağlantı noktasına kavşak yapılacak mıdır?
7- Soma’da bu yolun usulsüz yapımından ve kapanmasından sorumlu olanlar hakkında soruşturma açılması için girişimde bulunacak mısınız?

Haber - Foto :Nazlı Erdil
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.