Manisa'da Bugün

SONAR'DAN ÇARPICI MANİSA ANKETİ

SİYASET

2011 yılı Genel Seçimleri’ni tam olarak tahmin eden SONAR Araştırma Şirketi, çarpıcı bir çalışmaya imza attı.

 2011 yılı Genel Seçimleri’ni tam olarak tahmin eden SONAR Araştırma Şirketi, çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Başbakan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydından sonra firmanın yaptığı ankette, Ak Parti oylarında 15 puanlık bir kayıp yaşandığı ortaya çıktı. Liderler, seçim mitinglerinde kasetler üzerinden birbirlerine yüklenirken, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal’le yaptığı öne sürülen ve geçen Pazartesi çıkan ses kaydı, Ak Parti’nin oylarında sert bir düşüşe neden oldu. SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı CHP’ye yakınlığıyla bilinen Halk TV’de yaptığı açıklamada, “Daha önceki seçimlerde bunu söyleyemiyorduk. Ancak şimdi söyleyebilirim ki Ak Parti’nin oyları 15 puan düştü. Ayrıca Ak Parti’yi yüzde 47′lerde gösteren anket şirketlerine şimdiden Allah kolaylık versin. Seçim sonuçları açıklandığında nasıl bir açıklama yapacaklar merak ediyorum” dedi. MHP patlama yapacak

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, ortaya çıkan anket verileriyle ilgili şunları söyledi; “Ak Parti’nin oylarında 10-15 puana varan düşüş var. Ak Parti, diğer partilerle başa baş olduğu pek çok belediyeyi kaybedebilir. Sahiller CHP’de ancak MHP; İç Anadolu ve Karadeniz’de patlama yapacak. Antalya’da CHP farkı 10 puana kadar çıkardı. Detaylı çalışmamızı çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız.”

Ses kayıtlarının seçmenin üzerinde etkisi büyük

Türkiye'de seçimleri bu güne kadar en yakın oranda bilmesiyle ünlenen Sonar Araştırma'nın Başkan Hakan Bayrakçı, CHP’ye yakınlığıyla bilinen Halk TV’de canlı yayınlanan programda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2014 Yerel Seçimleri öncesi iktidar partisinin oy oranlarının yüzde 10-15 puan arasında düşeceğini tahmin ettiklerini belirten Bayrakçı, özellikle geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ses kayıtlarının seçmen üzerinde büyük bir etkiye yol açtığını vurguladı.

Ak Parti oyları MHP'ye kayıyor

Yerel seçimler için kurulan senaryoların en önemli tartışma başlıklarından birisi de Ak Parti'de kopan seçmenlerin hangi partiyi tercih edeceği yönündeydi. Hakan Bayrakçı da bu konuya değinerek, Ak Parti seçmeninin MHP'yi tercih edebileceğini söylerken bir diğer ilginç konuya da dikkat çekti. Bayrakçı’ya göre MHP ve CHP seçmenleri kendi illerinde hangi partiyi güçlü görüyorlarsa, o doğrultuda seçim yapacaklar. Örneğin MHP'nin güçlü olduğu şehirlerde CHP'li seçmenler MHP adayını desteklerken, CHP'nin güçlü olduğu illerde ise tam tersi bir davranış sergileniyor.

Oyları en çok MHP'ye kayar

AKP'nin de puan kaybının en çok MHP'ye gideceğini bildiğini ifade eden Bayrakçı, "Göreceli olarak en büyük artış CHP'de değil, MHP'de olacak. Adana, Manisa, Isparta gibi illerde CHP yok. CHP'nin başarılı olduğu illerde belediye başkanı adayının ismi de öne çıkıyor" dedi. Mart ayında yerel seçim değil genel seçim yapılması durumunda MHP olaylarının %20'ye bile dayanabileceğini ifade ederek "CHP %26'dan, %28'e yükselse, MHP'nin oyu 6-7 puanı bulur" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.