Manisa'da Bugün

UFUK DÜNDAR ;BAŞARIYI YÖNETMEK, YAKALAMAKTAN ZORDUR…

SPOR

BAŞARIYI YÖNETMEK, YAKALAMAKTAN ZORDUR…

 İnsanlar, yüzyıllarca kalıcı başarının formülü peşinde koştu, koşmaya da devam ediyor. Yönetimde başarının sırrı konusundaki görüş ve fikirlerin tarihi: Bakırdan altın yapmaya çalışan simyagerlerin çalışmalarından daha gerilere gidiyor.
Filozoflar krallara öğütler verdi, padişahlara risaleler sunuldu. Ama zamanın dönen çarklarından ne büyük uygarlıklar kurtulabildi, ne de güçlü devletler. Yükseliş dönemlerinin ardından gelen duraklama ve gerileme yılları, kıtalara yayılmış nice imparatorlukları tarihin sahnesinden silip süpürdü.
(GEÇEN SEZON YAŞADIĞIMIZ KÂBUS, BAŞARIYI YÖNETEMEYENLERİN SAYESİNDE BAŞIMIZA GELDİ.)
Başarı yönetimi, başarıya ulaşmaktan daha zordur. Başarıyı devam ettirme zorunluluğu, yeni bir meydan okuma olarak özellikle yönetimde, az da olsa çalışanlarda gerilim ve huzursuzluk doğurur. Çalışanlar, başarının yarattığı ferahlığı yaşarken, yönetim yeni ve daha iddialı hedeflerin peşine düşmek zorundadır. Çünkü eldekini korumak için alınacak önlemler zirvede kalmaya yetmez. Sürdürülebilir başarı için yönetim bu güne kadar yaptıklarından farklı davranmalıdır. Bu aşamada israftan ve hesapsız açılma girişimlerinden de kaçınmak gerekir.
Başarı yönetimin üç önemli unsuru şöyle özetlenebilir:
1-YENİ STRATEJİ: Yöneticileri, kendilerine başarıya ulaştıran reçeteyi, yeni dönemde de uygulama eğilimindedir. Oysa yola çıkılan strateji, başarının konsolide edileceği, yeni ve iddialı hedeflere göz dikildiği dönemlerde iyi sonuç vermeyebilir. Başarı yönetiminin stratejisi, hem eldekini korumayı hem de daha iddialı hedeflere yönelmeyi sağlamalıdır. Yeni strateji, hedefleri, kuralları ve ilkeleri yeniden belirleyerek gençleştirir ve ömrü uzatır.
(SPORTİF GİDİŞATTAKİ SON NE OLURSA OLSUN. SONUNDA KALICI KAZANIMLAR, MESAFE ALICI ADIMLAR, KURUMSALLAŞMA ANLAMINDA YAPILMASI GEREKLİ İŞLERİN ALDIĞI MESAFE ÇOK ÖNEMLİDİR.)
2-ZAMANLAMA: Şirket, başarının doruğuna henüz ulaşmadan, yeni büyüme dönemi için hazırlıklara başlamalıdır. Aksi takdirde geç kalınmış olur ve başarının verdiği rahatlık, yeniden yapılanma ve örgütlenme çalışmalarının ertelenmesine yol açar. Vites yükseltmek için atılacak reform adımları, başarıdan sonraki döneme bırakılırsa zirve, başarı grafiğindeki düşüşün başlangıç noktası olur.
(SPORTİF BAŞARININ HAZZI GÜZEL OLSA DA. ÇOK ÖNEMLİ SORUNLARI OLAN MANİSASPOR’UN ÖNCELİKLİ SORUNLARINI HALLETMESİ GEREKLİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. TEMELİ SAĞLAM OLMAYAN HİÇ BİR OLGU AYAKTA KALAMAZ. YOLA ÇIKMADAN ÖNCEKİ ZAMANLAMA HEDEFLERİNİZDEN DE UZAKLAŞMADAN… BU GÜN KADAR YARINI DA DÜŞÜNMEK.)
3-EĞİTİM: Yönetim kadroları ve çalışanlar, daha üst düzey hedefler için eğitilmezse, başarının sürdürülmesi hayal olabilir. Ancak bu eğitim ve uyum çalışmalarında, başarı yorgunluğunu dikkate almak ve çalışanları aşırı ölçüde germekten kaçınmak gerekir. Yeni hedefler için yeni elemanlar istihdam etmek çoğu kez daha akılcı bir yol olabilir.
(GEÇMİŞ YÖNETİMDE TAVAN YAPAN. ÇÖZÜMÜ İSE BELKİ DE EN ACİL KONULARIN BAŞINDA. ÇALIŞANLARDA İHTİYAÇ OLUNAN BİRİMİN GEREKLERİNİ ARAMAK. ADAMA GÖRE İŞ YARATMAK YERİNE İŞİNE GÖRE ELEMAN SEÇMEK BİR KULÜBÜN BAŞARISINDA İNANILMAZ ÖNEMLİDİR)
Başarının 4 büyük düşmanı vardır.
1-Zafer sarhoşluğu. 2- En büyük benim inancı. 3- İkarus sendromu. (Belirli başarı dönemlerinden sonra yönetici kadrolarda işlerin hep yolunda gideceğine ve ufukta yeni başarıların olduğuna dair bir inanç yaygınlaşır. Daha büyük hedeflere ulaşmak için bilinmeyen riskleri göze alıp güvenceli limanlardan iyice uzaklaşır.) 4- Şatafat ve şaşaa merakı.

NOT: Parentez içindeki yazıların dışında kalan kısımlar Faruk Türkoğlu’nun makalesinden alınmadır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.