Manisa'da Bugün

Aracın Motoru Aşırı Isındığında Ne Yapmak Gerekir?

TEKNOLOJİ

  Motorun aşırı ısınması gibi ciddi bir sorunu göz ardı etmemek, motor ile ilgili problemleri bekletmeden çözmek gerekir.

 

Motorun aşırı ısınması gibi ciddi bir sorunu göz ardı etmemek, motor ile ilgili problemleri bekletmeden çözmek gerekir. Çünkü motor ısınması, yedek parçalardaki contaların erimesine, diğer motor parçalarının yüksek ısıdan etkilenerek yanmasına neden olabilmektedir. Güvenli bir araç sürüşü için arızaları tanımak gerekir. Sürücüler tarafından geç fark edilen ve önemsenmediğinde yüksek maliyetli ciddi araç arızaları meydana gelebilmektedir. Bu durumla karşılaşmamak için sürücülerin aracın hararet yapıp yapmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalıdır. Motorun soğumasını bekledikten sonra müdahale edilmelidir.

Motorun aşırı ısındığı nasıl anlaşılır?

Aracın periyodik bakımlarının aksatılması mekanik arızalara neden olabilir ve araç motoru aşırı ısınabilir. Hem benzinli motorların hem de dizel motorların aşırı ısınmasının en önemli nedenleri şunlardır:

● Soğutma suyunun azalması ya da tamamen bitmesi

● Motor yağı sızıntıları

● Su devirdaim pompasındaki arızalar

● Soğutma sisteminde hava birikmesi

● Araç termostatının bozulması

● Fan motorunun arızalanması

● Vantilatör kayışında meydana gelen gevşeme ve kopmalar

● Radyatör peteklerinin tıkanması

● Devirsiz araç kullanmak

● Hararet müşürü arızası

Motorun aşırı ısınmaması için seyir halindeyken vites boşa alınmamalıdır. Çünkü vites boşa alındığında soğutma suyu devirdaimi durur, aracın fanı çalışır. Bu durumda fan yetersiz kalabilir ve otomobilin su kaynatma riski yükselir. Ayrıca aracın periyodik bakımları aksatılmadan yaptırılmalı, hararet göstergesinin doğru gösterip göstermediği kontrol edilmelidir. Kontrollerde arızalanma riski yüksek, aşınmış parçalar olduğu görülüyorsa yedek parça kullanarak, arızaların tamiri yapılmalıdır. Özellikle havanın çok sıcak olduğu yaz günlerinde araca aşırı yük yüklenmemeli ve araç yüksek devirli kullanılmamalıdır.

Oto yedek parça konusunda uzman www.generalopel.com web sitesinde aracınızın periyodik bakımlarında ihtiyacınız olabilecek komple motor, buji takımı, hararet müşürü, radyatör parçaları gibi yedek parça çeşitlerini bulabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.