Manisa'da Bugün

Aşındırma Patı Nedir

YAŞAM

Aşındırma patı, tekstil sektöründe kumaş üzerine yapılan baskı türünün bir malzemesidir. Belirlenen desenin, kumaş üzerindeki boyayı aşındırarak elde edilmesine aşındırma baskı denir.

Eğer kumaş yüzeyinin %50’sinden fazlası baskı olacaksa maliyetli, patın içeriğinde kullanılan kimyasalların kumaşa zarar verdiği düşünülürse riskli bir yöntemdir.

İşinin ehli, tecrübeli kişilerin elinden çıkan baskılı kumaşlar ise tercih nedenidir.

Aşındırma Patı Nasıl Hazırlanır?

Aşındırma baskının temeli, boyanmış kumaşın baskı patının içindeki aşındırıcı madde ile aşındırılmasına dayanır. Baskı patı içerisinde yükseltgen ya da indirgen aşındırıcı madde, kıvam arttırıcı ve iyon tutucu bulunur. Aşındırıcı olarak kullanılan sodyum hipoklorid, sodyum klorid, potasyum klorad ve nitrat asidi yükseltgen kimyasallara; sodyum formaldehit sülfoksilat, çinko formaldehit süfoksilat indirgen kimyasallara birer örnektir. Kıvam arttırıcılar patın istenen kıvama getirilmesinde rol oynarken, iyon tutucular ise su içindeki boya verimini etkileyen suya sertlik veren metal iyonlarının tutulmasını sağlar.

Aşındırma Baskı Prosesi Nasıldır?

Aşındırma baskı, genellikle reaktif boyalı kumaş üzerine uygulanır. Çünkü reaktif boyaların yapıları aşındırmaya uygundur. Boyanmış kumaş üzerine aşındırma patı hazırlanarak desen basılır. Bu işlemin adımları aşağıda belirtilmiştir:

Aşındırıcı madde(tercihe göre yükseltgen ya da indirgen), kıvam arttırıcı ve iyon tutucu ihtiva eden aşındırma patı hazırlanır ve kumaş üzerine uygulanır.

Fiksaj işlemi, buharlama ve kurutma şeklinde yapılır. Yıkama işlemi, kontinü yıkama makinasında gerçekleştirilir. Yıkama prosesi; soğuk çalkalama, soğuk yıkama, 50-60 derecede sıcak yıkama, 90-95 derece sabunlama, ılık durulama ve soğuk çalkalama şeklindedir.

Yukarıda anlatılan işlemin baskı patında boyar madde kullanılmamıştır. İşlem sonunda kumaşın aşındırılan kısmı (deseni) renksiz, beyaz görünecektir.

Baskı desenlerinin renkli olması isteniyorsa, aşındırma patı içerisine boya ilavesi yapılır. Burada önemli olan husus, boyanın aşındırıcı maddeye dayanıklı olmasıdır. Bu sebeple genelde tercih edilen boyar maddeler, küp boyar maddeler olmaktadır.

Aşındırma Baskı İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Dikkat edilmesi gereken ilk nokta baskıda kullanılacak kumaşın ön işleminin iyi yapılmasıdır. Kumaş üzerinde haşıl maddesi kalmamalı, kumaş tüm sakıncalı maddelerden arındırılmış olmalıdır.

Baskı patında pek çok bileşen kullanılmaktadır. Bileşen sayısı ne kadar aza indirilirse patın saflık oranı artacak ve maliyet düşecektir.

Boya ve baskı sonrası yapılan yıkamaların iyi olması gerekir. Boya sonrası yıkama, baskı kalitesini etkilediği gibi tüm yıkamaların (boya ve baskı sonrası) iyi yapılması yaş ve kuru haslıkların iyi çıkmasını sağlar. Bu durum kumaşın kullanım rahatlığı açısından değerlidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.