Manisa'da Bugün

CBÜ'de Nevruz coşkusu

YAŞAM

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) baharın müjdecisi Nevruz, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ev sahipliğinde Muradiye Kampüsü'nde düzenlenen etkinliklere; MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda ilk olarak protokol üyeleri ve öğrenciler kendilerine dağıtılan renkli yumurtaları tokuşturdu. Ardından Başkan Ergün, protokol üyeleri ve öğrenciler ile birlikte ateş üzerinden atlayarak örste demir dövdü.

Kampusun Spor Salonu'nda devam eden etkinliklerde konuşan Rektör Çelebi, Nevruz'un Orta Asya Türk Dünyası'nın ve İslam coğrafyasının kadim bir geleneği olduğunu söyledi. Türk Dünyasında en eski dönemlerden beri Nevruz'un yılbaşı, baharın başlangıcı, yeni güne ilaveten Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kullanıldığını hatırlattı. Nevruz kutlama geleneğinin Orta Asya Türk topluluklarında çok eski tarihlere kadar indiğini ifade eden Rektör Çelebi, Osmanlı'da Nevruz geleneğinin hemen her dönem yaşatıldığını bildirdi. Prof. Dr. Çelebi, "21 Mart Osmanlılarda 'Nevruz-u Sultani' veya 'Nevruz' olarak adlandırılmıştır. Gerek sarayda gerekse halk arasında Nevruz coşkuyla kutlanmıştır. Nevruz kutlama geleneği Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde de devam etmiştir. Milli Mücadele sırasında Ankara'da en görkemli Nevruz kutlaması Büyük Taarruza hazırlık yapıldığı günlerde 22 Mart 1922 tarihinde yapıldı. Ancak Cumhuriyet dönemi Nevruz kutlamaları 1990'lı yıllara kadar daha çok mahalli olarak devam etmiştir. Anadolu'da Nevruz kutlamaları Mesir Bayramı törenlerinde olduğu gibi 'Mart dokuzu' geleneği çerçevesinde yapılmaktadır. Osmanlı Devleti'nde 1840 yılından itibaren kullanılan Rumi takvimdeki 9 Mart'ın Miladi takvimdeki karşılığı 21 Mart'tır" diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de Türk Milleti'nin Nevruz bayramını kültürel öğeleri arasına alarak yıllarca koruduğunu ve günümüze ulaştırdığını, gelecek nesillere de aktarılması için bu geleneğe sahip çıktığını kaydetti. 

Konuşmaların ardından CBÜ Halk Oyunları ekipleri, halk dansları gösterileri sahne aldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.