Manisa'da Bugün

KAZA GEÇİRDİ AMA HAYATA KÜSMEDİ

YAŞAM

MANİSA'da 20 yıl önce geçirdiği trafik kazasında belden aşağısı felç kalan 42 yaşındaki Ramazan Göksu, yedi yıl boyunca hayata küsüp bu süre içinde bir kez olsun evinden çıkmadı ama sonrasında hayata yeniden sarıldı. Arkadaşlarının ısrarlarıyla yeniden dışarı çıkıp sosyalleştiğini anlatan, şimdi babasıyla kahvehane işleten Göksu, engellilere hayatı dolu dolu yaşamalarını tavsiye etti.

Şehzadeler İlçesi Mimar Sinan Bulvarı üzerinde kahvehane işleten 42 yaşındaki Ramazan Göksu, 20 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Yedi yıl evinden çıkmayarak hayata küsen Göksu, ailesinin ve özellikle arkadaş çevresinin büyük çabaları sonucu dışarı adım attı. Tekrar yaşamdan keyif alan Ramazan Göksu, engellilere çeşitli tavsiyede bulundu. 

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Engelli kaldığını öğrenince hayatının altüst olduğunu söyleyen Ramazan Göksu, "Trafik kazasının ardından hastanede gözlerimi açtığımda ilk olarak belimden aşağısını hissetmediğini fark ettim. Daha sonra doktorlara ve aile sorduğumda bana acı gerçeği söyledi. O andan itibaren hayatım karardı. Kazaya kadar hayatı dolu dolu yaşarken, kazadan sonra felç kalınca yedi yıl hiç dışarı çıkmadım. Ailem, arkadaşlarım sürekli beni dışarı çıkarmak istedi. Ama hayata küsmüş bir şekilde hiç dışarı çıkmadım. Kendimi toplumdan soyutladım. Ancak arkadaşlarımın ısrarı ve azmi benim hayata tekrar bağlanmamı sağladı. Böylece babamla açtığımız kahvehaneyi işletmeye başladık" dedi. 

ÇEVRE DESTEĞİ ÖNEMLİ VURGUSU

Arkadaşlarının desteğiyle tekrar yaşama karşı olumlu bakmaya başladığını belirten Ramazan Göksu, "Bir engellinin hayata bağlanması için en önemli olan etken ailesi ve çevresidir. Eğer bu faktörlerden birisi eksikse engellileri hayata bağlamanız zor. Arkadaşlarımın ısrarı ve azmi olmasaydı belki ben hala evde oturuyor ve dışarı çıkmıyor olacaktım. Engelliler, sağlıklı insanlardan farklı olduklarını düşündükleri için kendilerini toplumdan dışlıyorlar. Ama şu bir gerçek ki engelli bir insanın sağlıklı bir insandan farkı yok. İnsan kendi engellini görmeli ve bu engelliyle hayatı dolu dolu yaşamasını bilmeli. Sağlıklı olmasına karşın beyinden engelli çok insan var bu toplumda. Eğer bir engelli vatandaşı hayata tekrar kazandırmak istiyorsak; ona imkanlar tanımalı, toplumca o kişiye sahip çıkmalıyız. Ben bunu yaşayarak gördüm" diye konuştu. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.