Manisa'da Bugün

Maden şirketi şimdi de kamuflaj kıyafetine mi bürünüyor?

YAŞAM

Bilgilendirme ve istişare toplantılarında alınan ortak kararlar doğrultusunda hazırlanan TURÇEP'in değerlendirme raporu bu toplantıda da paylaşıldı, ardından da yeni gelişmeler ele alındı. Mimarlar Odası'ndaki toplantıda bu kez öne çıkan gündem, Çaldağı'ndaki maden şirketinin bir inşaat şirketi ile anlaşarak, şirketin yarı hissesini bu inşaat şirketine devretmesi oldu. Bu konunun özellikle mimarlar ve inşaat mühendisleri temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantıda gündeme getirilerek değerlendirilmesi ise, anlamlı ve dikkat çekici bulundu.

 GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ ÇALDAĞI'NDA

- TURÇEP'in bilgilendirme ve istişare toplantısı bu kez Mimarlar Odası'nda yapıldı

- Mimarlar Odası: "TURÇEP'le kolkolayız, gözümüz kulağımız da Çaldağı'nda"

 

Bileşenlerine yönelik bilgilendirme ve istişare toplantılarını sürdüren TURÇEP'in toplantısı bu kez Mimarlar Odası'nda gerçekleşti. Yoğun ilgi gören ve 30'a yakın kişinin katılımıyla yapılan bilgilendirme ve istişare toplantısı Mimarlar Odası Temsilcisi Hasan Karacaovatarafından yönetilirken, gündeme ilişkin son gelişmeler de ele alınarak, yine önemli bazı kararlar da alındı. TURÇEP'in bileşeni olan Mimarlar Odası'ndaki toplantıda, ayrıca İnşaat Mühendisleri Odası temsilcisi Ali Yaşar Kayabaş ve Makine Mühendisleri Odası temsilcisi Vedat Özçömlekçi de hazır bulundu.

 

Maden şirketi şimdi de kamuflaj kıyafetine mi bürünüyor?

Bilgilendirme ve istişare toplantılarında alınan ortak kararlar doğrultusunda hazırlanan TURÇEP'in değerlendirme raporu bu toplantıda da paylaşıldı, ardından da yeni gelişmeler ele alındı. Mimarlar Odası'ndaki toplantıda bu kez öne çıkan gündem, Çaldağı'ndaki maden şirketinin bir inşaat şirketi ile anlaşarak, şirketin yarı hissesini bu inşaat şirketine devretmesi oldu. Bu konunun özellikle mimarlar ve inşaat mühendisleri temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantıda gündeme getirilerek değerlendirilmesi ise, anlamlı ve dikkat çekici bulundu.

 

Yapılan değerlendirme sonucunda, maden şirketinin bu anlaşması anlamlı bulunarak, şu vurgulama yapıldı: "Çaldağı'ndaki maden şirketi uzun süredir zemin etüt çalışmaları yapıyordu. Civardaki köylere ise inşaat aşamasına geldiklerini ve yakın zamanda madencilik projesi kapsamında inşaat çalışmalarına başlayacaklarını söylemişler. Bu bakımdan yapılan bu anlaşma çok anlamlıdır. Gördüğümüz kadarıyla bugüne kadar girmediği kılık kalmayan maden şirketi, şimdi bir başka kıyafete daha bürünüyor." Ve ayrıca değerlendirmede "Önce isim değiştiren, tabela değiştiren, kimlik değiştiren, en son ÇED değiştiren maden şirketi şimdi de kıyafet mi değiştiriyor?" sorusu da gündeme getirildi.

 

 Bu durumun iyice köşeye sıkışan maden şirketinin yeni bir manevrası olarak da görülebileceğini belirten TURÇEP yönetimi, bileşenlerini ve halkı dikkatli ve uyanık olmak konusunda uyarmaya çalıştıklarını ifade ederek, "İnşaat aşamasında olduğunu söyleyen maden şirketi şimdi de yapacakları madencilik faaliyetini saklamak için kamuflaj kıyafetine bürünmeye çalışıyor olabilir. Bu nedenle Çaldağı'nda herhangi bir inşaat çalışması başlarsa, bunun ne anlama geldiğini mutlaka sorgulamak gerekecek. Nasıl tek bir ağaç kesilmesine bile göz yummayacağımızı söylüyorsak, Çaldağı'nda yapılacak herhangi bir inşaat çalışmasını da sessizce izleyeceğimizi hiç kimse beklemesin" uyarısında bulundu.

 

"TURÇEP'le kolkolayız, gözümüz kulağımız da Çaldağı'nda"

Mimarlar Odası adına konuşan mimar Hasan Karacaova da, Turgutlu'da uygulanmak istenen bu madencilik işletmesinin yaratacağı tehlikenin ne kadar vahim sonuçlara yol açacağının farkında ve bilincinde olduklarını, bu nedenle de başından beri madene karşı verilen çevreci mücadelenin aktif bir destekçisi olarak TURÇEP'in bileşenlerinden biri olduklarını belirtti. Konuşmasında, "Hem mimarlar, hem de inşaat mühendisleri olarak gözümüz, kulağımız Çaldağı'nda ve TURÇEP'le de kolkola olacağız. Hem dünyanın en bereketli toprağının, hem de halkımızın büyük bir çevresel tehdide karşı korunması anlamındaki bu onurlu mücadele içindeyiz. Herkesin de aynı duyarlılık içinde yaşam alanlarına karşı çıkarak vahşi madencilik uygulamasına karşı durmasını bekliyoruz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.