Manisa'da Bugün

MANİSA VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ "GEDİZ'İ MANİSA KİRLETİYOR"

YAŞAM

MANİSA'da düzenlenen Gediz Havzası 2'nci Yönetim Heyeti Toplantısı'nda konuşan Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, ülkedeki su tüketiminin kontrollü gitmemesi halinde büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalınacağını belirterek "2020'den sonra riskli ülkeler konumuna düşebiliriz" dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığındaki, Gediz Havzası 2'nci Yönetim Heyeti Toplantısı Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Gediz Havzası Yönetim Kurulu Başkanı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, DSİ 2 Bölge Müdürü Hayati Çelenk ile ilgili daire ve kurum müdürleri katıldı. Su kaynaklarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Orman ve Su İşleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, "Bir yandan sanayi ve nüfus artarken diğer yandan su kaynakları kirleniyor. Acilen çözüm üretmemiz lazım. Dünyada 7 milyar insan yaşıyor. Nüfus artarken su kaynakları aynı şekilde duruyor. Bu da su kaynaklarını rasyonel olarak kullanmamız gerektiği anlamına geliyor. Türkiye'de toplamda 501 metre küp total su kaynağı var. Fakat biz bu sulardan sadece yüzde 16'lık kısmı kullanıyoruz. Türkiye'de suları eğer kontrollü bir şekilde kullanmazsak ileride büyük sıkıntı ile karşı karşıyayız. Su olarak zengin değiliz ama fakir de değiliz. 2020'den sonra riskli ülkeler konumuna düşebiliriz" dedi. 

Tüm kurumları birlikte çalışmaya davet eden Kadıoğlu, son nehirin kurumasına son ağacın kesilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. 

"GEDİZ'İ MANİSA KİRLETİYOR"

Gediz Havzası'nın temiz tutulamadığını savunan Gediz Havzası Yönetim Kurulu Başkanı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, hayata geçirecekleri eylem planı kapsamında kirli suları kontrol altına alacaklarını belirtti. Gediz Ovası'nın şehirleşme baskısı altında olduğuna dikkat çeken Bektaş, "2 ay değil, 12 ay suya ihtiyacımız var. Bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Üç yönlü olarak hayata geçirdiğimiz eylem planı çerçevesinde önce kirli suları kontrol altına alacağız. Bunun için bir ekip kurduk. Yaptığımız çalışma ve tespitler sonucu Manisa ilinde 400 civarında müessese ve tesisin Gediz'i kirlettiğini gördük. Manisa olarak kabahati başkalarına atmayı biliyoruz. Gediz'i Uşak'ın kirlettiğini söylüyoruz. Fakat Gediz'i kirletme oranı yüzde 75, Manisa'da. Kimseye ceza verme niyetimiz yok. Bunun için gerekiyorsa tesisi kapatacağız. Taviz vermeyeceğiz. Önce kendimizdeki hataları düzelteceğiz. Sonra başka illerin üzerine gideceğiz" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.