Manisa'da Bugün

Manisa'da 7 Köy Yok Olacak

YAŞAM

Zorlu Holding’in kurmayı planladığı nikel rafinerisi, bölgedeki köylüleri ayaklandırdı. Manisa’nın Akhisar, Gördes ve Balıkesir’in Sındırgı ilçesi arasında bulunan Tavşanalanı’nda 200 kilometrelik bir alanı kapsayan projeye karşı yurttaşlar hukuki mücadeleye başladı. Şirketin Müdürü Mustafa İnce ise doğaya ve insana zarar vermediklerini açıkladı.

 Gördesliler tavşan alanı bölgesinde kurulacak nikel madenine karşı mücadele başlattı.
Maden’in birebir hissedilmesiyle başlayan tepkiler arasında köylülerin iddiaları çarpıcı.

Hayvanlarının öldüğünü söyleyen köylüler sulama işlemi yapılmadığı için ekinlerinin de kuruduğunu açıkladı.

Fakat Meta Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. İşletme Müdürü Mustafa İnce, köylülerin iddialarını yalanlayarak, doğaya ve canlılara zarar vermediklerini söyledi.

Köylülerse bölgede 25 yıl kalacak şirketin suyu ve havayı kirlettiğini savunarak sonunda göç etmek zorunda kalacaklarını düşündüklerini belirtti.

ÇED raporunda ise gelir kaynaklarından doğaya, iş kayıplarından su kaynaklarına kadar bölge insanının haklarını kaybedileceği konusu uyarılar yer almakta. 

39 kilometrenin doğrudan kazılacağını söyleyen köylüler, girişimci şirketin köylülere burs dağıttığını da açıkladı.

KÖYLÜLER DİRENİŞ İÇİN DERNEK KURDU

Köylüler, köylerini ve doğayı savunabilmek için Gördes Çevre Kültür ve Tarih Derneği’ni kurdu.

Dernek Başkanı Süleyman Güven hukuki mücadeleye başladıklarını açıklayarak maden şirketi çalışmalarını devam ettirirse 7 köyde hayatın duracağını söyledi.

Köylülerse hem içtikleri suyu, hem soludukları havayı hem de beslendikleri tarlaların yok olmaması için mücadeleyi sürdürecekleri sinyalini verdi.

ulusalkanal.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.