Manisa'da Bugün

MANİSA’NIN SON HALLACI TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

YAŞAM

TEKNOLOJİYE yenik düşen ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden hallaççılığın Manisa’daki son temsilcisi 76 yaşındaki Şerafettin Obalı, çırak bulamamaktan yakındı.

 TEKNOLOJİYE yenik düşen ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden hallaççılığın Manisa’daki son temsilcisi 76 yaşındaki Şerafettin Obalı, çırak bulamamaktan yakındı.

Obalı, 54 yıl önce başladığı mesleğini yeni makinelerin çıkmasına rağmen terketmedi. Obalı, Ege Mahallesi’ndeki dükkanında, yay ve tokmakla geleneksel yöntemle yün ve pamuk kabartmaya devam ediyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da bugüne kadar gelen meslekte 54 yılı geride bırakan Obalı, hallaççılığın kendisinden sonra miras bırakacak kimse olmaması nedeniyle endişeli olduğunu söyledi. Hallaççılığın zor bir meslek olduğunu anlatan Obalı, "Kendimi bildim bileli bu işim yaptım. Bu meslek sayesinde çocuklarımı büyüttüm, meslek sahibi yaptım. Şimdide bu işi terketmeyerek mesleğin bana verdiklerinin diyetini ödüyorum. Ömrüm yettiği sürece terketmeyeceğim" dedi.

HALLAÇLIK KORUMA ALTINA ALINSIN

Mesleğinin teknolojiye yenik düştüğünü belirten Obalı, "Makineler çıkınca, hallaçların pek çoğu bu işi bıraktı. Şu anda Manisa'da dükkanı olup da hallaçlık yapan tek kişi benim. Makine ile bu işi yapanlar var. Ancak pamuk ve yünü yay ve tokmak ile atmak daha sağlıklı. Makineler pamuk ve yünü kesip param parça yapıyor. Hallaç’ın verdiği kaliteyi makine vermiyor. Hallaç ile atılan pamuk ve yünler daha bir ayrı, daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı oluyor" diye konuştu. Yeni ustalar yetiştirmek isteyen Obalı, bu tür mesleklerin kültürü yansıttığını ifade ederek, koruma altına alınmasını istedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.