Manisa'da Bugün

Örgü Şal Modelleri Ve Kullanım Alanları

YAŞAM

Örgü ve tığ işi ile yapılan şalların hayatımızdaki yeri giderek farklılaşan bir yapım sürecini izleyerek gelişme göstermektedir. Isınma ve giyim kuşam konuşunsa yaygın kullanım alanına sahip olan örgü şal modelleri ile çeşitlilik motifsel farklarla oluşmaktadır. Boyunluk, atkı ve omuzluk olarak kullanılan şallar kendi içerisinde Victoria örgü şal, Digette şal vs… olmak üzere çeşitlilik göstermektedir.

Estetik bir görünüme sahip olan örgü şal modelleri ile farklı bir örgü tekniği doğmuştur. Bu modellerin en çok tercih edileni ise üçgen şal modelidir. Yapım aşamasında ince ve titiz bir çalışma gerektiren bu ürünler günümüzde yaygın olarak gelinlik moda dünyasında kullanılan yardımcı aksesuar olarak görülmeye başlamıştır. El işçiliğinde kadınların yaratıcılıkları ile şekillenerek her moda alanına uygun bir görünüme sahip olan bu tür ürünler, birbirinden çeşitli alanların görünümünün değişmesinde en etkili rolü oynamaktadır.

El Sanatının Zarif Ürünleri

Örgü ve tığ yapımı mümkün olan el sanatı ürünlerinden örgü şal modeli içerisinde motif olarak en çok tercih edileni çiçek desenleri ile oluşturulan ürünlerdir. Daha çok şal modellerinde renk olarak koyu renklerin sıklıkla kullanımı dikkat çekmektedir. Her kıyafetin üzerinde kadınlar tarafından rahat kullanım alanını oluşturması açısından koyu renkler tercih etmektedir.

Çeşit çeşit renk ve motiflerin yanı sıra farklı boyutlarının da olması kadınların hayatını süsleyen en önemli parçanın oluşmasına yardımcı olmaktadır. Örgü şal modelleri, kadınlar tarafından evde birkaç gün içerisinde yapılan ürün için çıkarılacak olan desene göre farklı zaman dilimleri içerisinde yapımı tamamlanmaktadır. Uzun bir uğraş sonucu yapımı tamamlanan bu ürünlerin getirdiği maliyetler, ürüne kazandırılmış olan işçiliğin derecesine göre belirlenmektedir.

Kadınların Yaşamını Süsleyen Ürünler

Örgü şal modelleri, tığ modelleri, dantel örnekleri vs… gibi yaşamın izlerini yansıtan bu küçük ürünler devamlılığı sağlamakta önemli bir aracı konumundadır. El sanatı sonucu ortaya çıkan ürünlere olan talebin artması sonucu üretimde artışı sağlamak amacı ile iş yaşamında yerini alan kadınların hobi, uğraş olarak değerlendirdikleri ve zaman yaratma açısından boşluğu doldurma ürünü olarak devam ettikleri el işçiliği ile artan talebin ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır.

Günümüzde artık birçok evde kadınların bütçeye katkı sağlama çalışmaları sonucu üretimi hız kazanmaya başlamıştır. Birbirinden farklı el zanaatı ürünleri değişim ve gelişimi yaşayarak, yaşamın çeşitliliğinde farklı şartları dahilinde karşımıza çıkmaktadır.

Hayatın Her Alanında Kullanılan Ürünler

Yüzyıllar içerisinde değişiklik gösteren el sanatı ürünlerinde yaşana gelişim, son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde işlerlik kazanmıştır. Örgü şal modelleri üretiminin devam etmesi, kadınların gündelik yaşam koşulları içerisinde maddi kazanç ve manevi kaynağı kazanmalarını sağlamaya başlamaktadır. El işçiliği ürünleri birçok farklı model ve yöresel farklılıkların şekillenmesi ile de yeni görünüm kazanarak süs eşyası olarak yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Renklerin ve desenlerin modellerle buluştuğu el işçilik ürünlerinin yapımına serilik kazandırılması i.in çeşitli kurs ve eğitimler ile bu tür zanaat alanlarının kaybolması önlenmeye çalışılmaktadır. Bir kültürün devamının getirilmesi açısından el ile yapılan ince işçilik eserlerinin sergilenmesi ve yaşama işlevsellik kazandırması açısından her zaman için ön planda tutulması için yoğun çaba sarf edilecektir…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.