Manisa'da Bugün

SARIGÖL'DE FAY HASARINA VATANDAŞTAN PRATİK ÇÖZÜM

YAŞAM

Sarıgöl’de 1969 yılında meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremden sonra ilçede oluşan 3,5 kilometrelik fay hattı, son 10 yılda gözle görülen hasarların oluşmasına neden oldu.

 Üç yıl önce Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün ve Deprem Araştırma Genel Müdürlüğü'nün incelemelerinin ardından, ilçede 125 işyeri ve evin hasarlı olduğu belirlenirken, hattın geçtiği bölge, Bakanlar Kurulu kararı ile afet kapsamına alınmıştı. Ardından, Sarıgöl Kaymakamlığı ve Belediye tarafından 2009 yılında Selimiye Köyü yakınlarındaki alanda 80 aileye TOKİ tarafından afet evleri yaptırıldı. Hak sahipleri geçtiğimiz gün kuralarını çekti. Sarıgöl İlçesi’nden geçmekte olan hareketli fay hattının geçtiği alanlardaki evlerden dokuzu geçtiğimiz yıl içersinde yıktırıldı. 
Fay hattı halen ev ve bahçe duvarlarına zarar vermeye devam ederken, vatandaşlar kendi imkanlarıyla, muhtemel bir sarsıntıda evlerinin yıkılmasını önlemeye çalışıyor. Bu çerçevede evinin duvarının yıkılmasını önlemek isteyen bir sakin, traktör römorkunun üzerine iki demirle destekle çözüm buldu.
Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı, "Sarıgöl’den çok sayıda fay hattı geçmekte. Fay hattı son yıllarda gözle görülen oranda hareketliği ile 125 işyeri ve evde önemli hasarlar yaptı. Hasarlı olan dokuz ev yıktırıldı. Diğer evlerde boşaldığında yıkılacak. Afet kapsamına alınan bu alanlar yeşil alan olarak değerlenecek.’’dedi. Başkan Karcı, fay hattı ile sadece vatandaşların sıkıntılı olduğu kadar belediyenin de sıkıntılı olduğunu belirterek, "Fay hattının geçtiği alanlarda iki üç ayda bir yol çalışmaları yenileniyor. Kanalizasyon ve su boruları patlıyor ve biz sürekli uğraşmaktayız. Belediyemize büyük külfet veriyor. Bu nedenle kırılmaz burgulu plastik borular alarak hasar gören yerlere döşettik" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.