Manisa'da Bugün

Sultani Üzüm Şenliğinde Bağ Sofrası Kuruldu

YAŞAM

MANİSA Büyükşehir Belediyesi’nin, Manisa sultani üzümünü tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla başlattığı 1. Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında bağ sofrası kuruldu.

MANİSA Büyükşehir Belediyesi’nin, Manisa sultani üzümünü tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla başlattığı 1. Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında bağ sofrası kuruldu. Programda konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bağ bozumu şenliklerinin Manisa için yeni bir şey olmadığını ifade ederek, “Bağcılık bizim ata mesleğimiz, bizim geleneğimiz, sarısalkımlar da bizim kültürümüz” diye konuştu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilk kez hayata geçirdiği 1. Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde bağ sofrası kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yanı sıra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal ve üzüm üreticileri katıldı. Programda konuşan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, “Uzun yıllar boyunca bağ bozumu şenlikleri düzenlenmiş. Ama sonrasında bırakılmış. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e bu konuyu açtığımda konunun desteklenmesi gerektiğini belirtti” diye konuştu.

Üzümün tanıtımına büyük katkı sağlayacak

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, “Manisa Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde ve ilgili kurumların desteklerinde gerçekleştirilen Manisa Sultani Üzüm Şenliğimiz ilimiz için hayırlı olsun. Manisa’mız tarihi dokusunun yanı sıra, tarım ve sanayi alanında da Türkiye’de önemli bir konuma sahip. Bu kapsamda düzenlenen şenliğin dillere destan çekirdeksiz sultani kuru üzümümüzün tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. İlimizde tarım alanları başta olmak üzere özellikle üzüm üretimi ile ilgili birkaç kısa bilgi vermek istiyorum. Manisa 730 bin dönüm bağ arazisine sahip. Bu verimli arazilerimizden yılda 355 bin ton sofralık üzüm üretimi yapılmakta. Manisa bu verilerle Türkiye üzüm üretiminde birinci durumda. Yüce mevlam bu güzel meyveyi Gediz ovasının bereketli topraklarına nasip etmiş. Asmalarımızdan birkaç yıl gibi bir süre içerisinde yüksek miktarda verim alınabilmekte. Yüksek kalitede üretim ilimizde kolaylıkla mümkün. Ne kadar şükretsek azdır. Bu anlamda Gediz ovamızın kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Ekonomik katkısı geniş bir tabana yayılıyor


Manisa’nın 205 bin tonluk kurum üzüm üretimi ile Türkiye üretiminin yüzde 87’sini dünya kuru üzüm ihracatı pazarının ise yüzde 35’ini karşıladığını söyleyen başkan Ergün, “Ekim sahası her yıl genişleyen yeni bağlarımızla dünya kuru üzümünde olduğu gibi yaş üzümünde de ticaretin merkezi olma yönünde emin adımlarla yürümekte. İl genelinde 60 bin aile bu üzüm işinden geçimini sağlıyor. 300 bin insanımız bu işten ekmek yiyor. Öte yandan gübre, ilaç, alet ve makine sanayi, bağ direkleri ve telleri, bağ dikimi, budama ve hasat işçiliği, fidan üretimi, kuru ve yaş üzüm üretimindeki istihdamı da dahil ettiğimizde üzüm bağlarımızın ilimize sağladığı ekonomik katkı daha geniş bir tabana yayılmakta. Bu açıdan ele alındığında üzümün Manisa’da gelirler içindeki ekonomik payını rahatlıkla milyar dolarlar olarak ifade edebiliriz” diye konuştu.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.