Manisa'da Bugün

YARGITAY GİYİM MAĞAZALARI İÇİN KARARINI VERDİ

YAŞAM

Soyunma kabininde çalınan eşyalardan mağaza sorumlu

 Alışveriş yaptığı mağazanın soyunma kabininde çantası çalınan Sefa S. , mağaza aleyhine açtığı maddi manevi tazminat davasını kazandı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin “Mağazaya gelen müşterilerin huzur ve güven içinde alışveriş yapmalarını temin etmek davalıya ait bir vazifedir” gerekçesiyle verdiği davanın kısmen kabulüne dair kararını onadı. Emsal teşkil eden bu kararın ardından ”Çalınan eşyalardan sorumlu değiliz” levhası artık mağazaları sorumluluktan kurtaramayacak.

Zaman Gazetesinden Çağlar AVCI’nın haberine göre “2009 yılında İstanbul Metrocity Alışveriş Merkezi’ndeki … mağazasından elbise almak için deneme kabinine giren Sefa S., elbiseyi eşine gösterip tekrar kabine döndüğünde çantasının çalındığını fark etti. Hırsızlık karşısında büyük şaşkınlık yaşayan müşteri, durumu hemen mağaza çalışanlarına anlattı. Olay yerine gelen polis, kamera kayıtlarının bulunmadığını tespit etti. Çalınan çantasında değerli ziynet eşyaları ile cep telefonunun bulunduğunu belirten Sefa S., avukatı Ali Söğüt aracılığı ile İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Binlerce liralık maddi zararının karşılanmasını ve 2 bin lira manevi tazminat talep etti.

Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi, mağazanın maddi zarardan sorumlu olduğunu ve maddi zararın şartlarının oluştuğunu tespit etti. Bu kapsamda durumu değerlendiren yerel mahkeme, “mağazaya gelen müşterilerin huzur ve güven içinde alışveriş yapmalarını temin etmek davalıya ait bir vazife” gerekçesiyle işyerini kusurlu buldu. Diğer yandan davacının değerli eşyalarını kabinde bırakıp ayrılmasının da olayın meydana gelmesinde etkili olduğu ifade edilerek müşteri de kusurlu görüldü. Mahkeme bunu da hesaba katarak davacının maddi taleplerinin yüzde 50 kabul edilmesine ve manevi taleplerinin ise bir kısmının kabul edilmesine hükmetti.

2012 yılında verilen kararda, davalı mağazanın maddi zararlardan dolayı davacıya bin 125 Euro ve 1000 ABD Doları’nı yasal faiziyle birlikte ödemesine ve ayrıca bin lira manevi tazminata hükmetti. Bunun üzerine …. mağazasının avukatları kararı temyiz ederek Yargıtay’a taşıdı. Geçtiğimiz günlerde dosyayı inceleyerek hükmünü açıklayan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kararı yerinde bularak onadı. Böylece karar, benzer olaylarda emsal teşkil edebilecek. Süreci değerlendiren Sefa S.’nın avukatı Ali Söğüt, kararın emsal niteliğinde olduğunu söyleyerek, “Vatandaş artık mağazalarda eşyalarının çalınması konusunda savunmasız değil. Mağazaların da buna göre güvenlik önlemlerini artırması lazım. Amaç vatandaşın daha iyi hizmet almasını sağlamak.” diye konuştu.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.