Manisa'da Bugün

YENİ ROTA ORTADOĞU

YAŞAM

MANİSA'nın Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Rusya'nın ambargosunun yaş üzüm üreticisini tedirgin ettiğini belirterek, Ortadoğu'nun yeni ve büyük bir pazar olabileceğini söyledi. 

Türkiye'nin üzüm deposu Manisa'da üzüm üreticisi, kalıntı sorununun yanı sıra yaş üzüm ihracatı için tedirginlik yaşamaya başladı. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla birlikte İran üzümünün hem de Rusya'nın ambargosunun kendilerini korkuttuğunu söyledi. "Üretici kara kara düşünüyor" diyen Kaçire, "Biz yaş üzümün yüzde 95'ini Rusya'ya gönderiyorduk. Avrupa ülkelerine ve diğer ülkelere çok az gidiyor. Çiftçi şimdi kara kara düşünüyor. Yaş üzümü nereye satacağız diye. Ortadoğu yeni bir pazar olabilir. Ortadoğu pazarına biz hakim olursak, yeni bir kapı açmış oluruz. Gözler Ortadoğu pazarına çevrildi. Hükümetin bu konu ile çalışma yaptığını biliyoruz. Ortadoğu'ya ihracatın açıldığını söylüyorlar. Ancak bizim için öncelikli yani olması gereken Avrupa ülkelerine gönderebilmektir. Erkenci üzüm temmuz başında çıkacak. Bu zamana kadar ihracatçının ve devletin gerekli önlemleri almasını bekliyoruz" diye konuştu. 

"SATILAMAYAN YAŞ ÜZÜM KURUMAYA BIRAKILIR"

Yaş üzüm ihracatının yapılamaması halinde çekirdeksiz kuru üzüm artışı olacağını kaydeden Kaçire, "Eğer biz yaş üzümü gönderemezsek, ihraç edemezsek çiftçi yaş üzümünü kurumaya bırakacak. Kuru üzümde yaklaşık 100 bin ton artış olacak. Bu da piyasalar için sorun olabilir" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.