Programda açılış konuşmasını yapan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Türkiye’nin geleneklerinde ötekileştirme olmadığını dile getirerek, “Biz Roman vatandaşlarımızı kendimizin bir parçası olarak görüyoruz. Kültürümüz ve anlayışımızda ötekileştirmek yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Roman vatandaşlarımızın nezdinde ayrı bir yeri vardır. Bizim medeniyetimiz kardeşlik medeniyetidir. Asimile etmeden bütün farklılıkları bir zenginlik olarak gören ve içselleştiren bir medeniyetiz. Peygamberimizin de ‘ırkçılık ayaklarımızın altındadır’ şeklinde meşhur bir sözü vardır. Sadece Türkiye’de yaşayan değişik ırklardan gelmiş insanları kendi medeniyetimizin bir parçası olarak görüyoruz. İnsanı merkeze alan bir anlayışımız var. Roman kardeşlerimizi de bu gözle değerlendiriyoruz. Asırlardır birlikte yaşamışız.” dedi.
SORUNLAR TESPİT EDİLDİ
Protokolün açılış konuşmalarının ardından Yeniden Bir Yaşam Derneği tarafından hazırlanan sunum katılımcılara aktarıldı. İlk olarak dernek üyesi Oğuz Kıvanç, Romanların tarihi ile ilgili geniş bir bilgi verdi. Ardından Yeniden Bir yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, Romanların yaşadığı sosyolojik ve ekonomik sorunlarla ilgili gerçekleştirilen saha çalışmaları ve çözüm yolları hakkında bir sunum yaptı.
EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM
Sunumun ardından tekrardan söz alan Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, “Yapılan sunumdan da anladığımız üzere 5-6 tane temel sorun var. Başta yoksulluk geliyor. Meslek sahibi olmakta yaşanan sıkıntıyı görüyoruz. Bunun da başında eğitim geliyor. Barınma da önümüzde önemli sorun olarak duruyor. Her ne kadar son yıllarda hükümetimizin çalışmalarıyla bu şikayetler azalsa da, birazcık fırsat eşitsizliğinden yakınılıyor. Yıllar içerisinde oluşan bir önyargıdan bahsediliyor. Hükümetin çalışmalarının bu önyargıları kırdığını görüyoruz. Daha başka sorunlar da var. Mesela erken yaşta evlilik, erken yaşta çalışmaya başlamak.” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ÇERÇİ’DEN MÜJDELER
Programın ilerleyen kısmında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, İş-Kur İl Müdürü Salim Eroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ve İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, kendi ilgi alanlarıyla ilgili geliştirilen ve geliştirilebilir projeler hakkında bilgi verdi. Ardından soru cevap kısmına geçildi. Bu bölümde vatandaşların taleplerini dinleyen Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Aynı Ali Mahallesi’ne bir kültür ve taziye evi ve ayrıca bir Roman Kültür Merkezi kazandırmak için çalışma başlatıldığının müjdesini verdi.
Toplantı sonrasında neşeli ve müziksever bir toplum olarak bilinen Roman vatandaşlardan müzisyen olanlar kısa bir konser verdi.