Manisa'da Bugün

KORUYUCU AİLELİĞE İLGİ ARTTI

GÜNDEM

Devlet tarafından koruma altına alınan çocukların bakımlarını üstelenen koruyucu ailelerin sayısında son dönemde Manisa’da yürütülen çalışmalar sayesinde ciddi bir artış yaşandı. Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yaptığı bilgilendirme seminerinden sonra koruyucu aile olmak için 17 başvuru oldu, 3 çocuk koruyucu aile hizmetinden faydalandırıldı. Koruyucu aile sayısı 25’e yükseldi.

 Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün, yetiştirme yurtlarında koruma altına alınan kimsesiz çocukların aile ortamında yetiştirilmesinin hedeflendiği bilgilendirme toplantısı sayesinde 17 Ocak’tan bu yana Manisa’da koruyucu aile sayısı tırmanıyor. Kısa sürede 17 koruyucu aile başvurusu alan Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 3 çocuğu daha koruyucu aile hizmetinden faydalandırarak, Manisa’da koruyucu aile hizmetinden faydalanan çocuk sayısını 25’e çıkardı. Konuyla ilgili bilgi veren Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Manisa’da 120 çocuğun daha koruyucu aile hizmetinden faydalanmak için sırada beklediğine dikkat çekti. Devlet tarafından koruma altına alınan çocukların, yuva, yurt, çocuk evinde kaldığını ya da koruyucu ailelerce bakıldığını ve çocuklar için en uygun ortamın aile olması nedeniyle koruyucu aileliği özendirdiklerini kaydeden Konan, “Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Kuşkusuz anne babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirebilmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünülenler gibi olmayabilir. Böyle durumlarda çocuklara yardımcı olmanın en iyi yolu öz ailenin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının yapılabilmesi amacıyla koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmalarının sağlanmasıdır. Koruyucu aile hizmeti, kurumumuz tarafından korunmaya muhtaç çocuklarımıza sunulan alternatif hizmet modellerimizden sadece bir tanesidir. Koruyucu Aile Hizmeti ile amaçlanan, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocuklarımızın sıcak bir aile ortamında öz anne baba yerini tutabilecek kişiler yanında bakılamayan çocuklarımızın sıcak bir aile ortamında öz anne baba yerini tutabilecek kişiler yanında bakımının sağlanmasıdır. Söz konusu hizmet kapsamında çocuklarımız kısa ya da uzun vadeli olarak aile yanına yerleştirilmektedir. Bu süreyi çocuğun korunmaya muhtaçlık durumuna ilişkin veriler ve birlikte yaşam sürecindeki deneyimleriniz belirlemektedir” dedi.

 

MASRAFLAR DEVLETTEN

Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların aile için ekonomik yük olmadığını dile getiren Konan, “Koruyucu ailenin yanında bakılan çocuklar hastalandıklarında koruyucu ailesi tarafından hiçbir sevke tabi olmadan doğrudan sağlık karneleri ile devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, sağlık ocağı, hükümet tabipliklerinde ayaktan veya gerekiyorsa yatarak muayene, tedavi için götürülebilmektedir. Bu durumlarda muayene ve tedavi bedeli SGK tarafından karşılanmaktadır. Koruyucu aile hizmeti kapsamındaki çocuğun, bakım, eğitim ve yetiştirilmesine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere aylık ücret almayı istemeyen( gönüllü) statüdeki koruyucu aileler de yanlarına yerleştirilen çocuklar için talepte bulundukları takdirde harçlık ödenmesi ile giyim masrafları, okul masrafları, okula giden ve engelli çocukların servis ücretleri, servis bulunamaması halinde gidiş- gelişlerdeki ulaştırma giderleri karşılığı otobüs biletleri, çocukların eğitim-öğretim, meslek edinme ve diğer kurs bedelleri karşılığı ile harç, sınav ve kayıt ücretleri ödenmektedir” dedi. Türk toplumunu diğer toplumlardan ayıran en önemli özelliğin, aile yapısı ve aile yapısının birlikteliği olmasına dikkat çeken Konan, bu çerçevede çocuk bakımının en iyi ailede olacağını belirtti. Aileyi her zaman önemsediklerini ve çocukların her zaman ailelerinin yanında olmasını daha uygun bulduklarını kaydeden Konan, “Koruyucu ailelerin unutmaması gereken en önemli nokta, yanlarına yerleştirilen çocukla birlikte yaşantılarının çocuk için; öz ailesi yaşamından ve gelişiminden kopuk, yeniden bir doğuş dönemi olmadığıdır. Bir çocuğun bakımı sevgi, sabır, hoşgörü ve özveri gerektirmektedir. Vereceğimiz bu karar çocuğun tüm yaşantısını etkileyebilmektedir. Koruyucu aile yanına yerleştirilebilen, korunan, tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuk, sorumluluğu paylaşan herkesin sevinci ve başarısı olacaktır. Bu çerçevede de Manisa’da bu bilinci uyandırmak şartı ile Manisa’nın 13 yerinde aileyi ön plana çıkartıcı pankartlar astık. Biz bu çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.