Manisa'da Bugün

Manisa Barosu başörtüsü için süreci bekliyor

GÜNDEM

Başörtülü fotoğrafı Türkiye Barolar Birliği'nce reddedilen bir avukat, iptali için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8. Dairesi, yürütmeyi oy çokluğuyla durdurdu. Manisa Barosu Başkanı Av. Zeynel Balkız, Türkiye Barolar Birliği’nin tekrar dava açacağını belirterek, baro olarak sonucu beklediklerini söyledi.

 Avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği'nce reddedilen başörtülü bir avukat, Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, 20. maddedeki "Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar" düzenlemesindeki "başları açık" ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurdu.

 

Manisa Barosu Başkana Av. Zeynel Balkız konuyla ilgili açıklamada bulundu. İstanbul Adliyesi’nde avukat kimliğini yenilemek için müracaat ettiğini söyleyen Balkız, “Avukatın başörtülü fotoğrafı kabul edilmedi. Sonra Türkiye Barolar Birliğinin kararına karşılık Danıştay’a müracaat etti. Danıştay 8. Dairesi ise şöyle bir karar verdi. “Avukatlık mesleğini nitelendirmiş. Avukatlık mesleği yaptığı iş itibariyle bir kamu hizmetidir. Ama aynı zamanda serbest meslek mensuplarıdır. Biz serbest meslek makbuzu kesiyoruz. Yaptığımız işle ilgili de vergi dairesine serbest meslek defteri tutuyoruz. Bizim bu yönümüzü de dikkate alarak hem kamu hizmeti yapıyorlar. Ama serbest meslek kurullarına da tabiler. Bu bakımdan serbest meslek icra eden bir kişi için kamu hukukunun gerektirdiği kıyafet yönetmeliği zorunlu değildir” diyor. Bu Danıştay’ın kararı bu. Buna karşılık davalı Türkiye Barolar Birliği ise ‘Ben Danıştay’ın verdiği bu karara itiraz edeceğim” diyor. Dolaysıyla bu itiraz henüz değerlendirilmiş değil. O karar da kesinleşmiş değil. Ancak Türkiye Barolar Birliği başkanını söylediği bir şey var. Danıştay 8. Dairesi’nin vermiş olduğu karar bir mahkeme kararıdır. Biz buna uyacağız. Ama itirazımı da yapacağız diyor. Manisa Barosu olarak bu süreci bekliyoruz” diye konuştu. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.