Manisa'da Bugün

MTSO VE TSE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

GÜNDEM

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, " Ülkeler kendi üreticilerini koruyabilmek adına belli belirsiz, gerekli gereksiz birçok standardı zorunlu hale getirerek, yurt dışından ürün ve hizmetlerin ülkelerine girmesini engellemeye çalışıyorlar.” dedi.

 Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında kalibrasyon, eğitim, muayene ve deney hizmetlerinde oda üyelerine önemli oranda indirim imkanları sağlayan protokol, törenle imzalandı. TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz ve TSE Başkanı Hulusi Şentürk tarafından imzalanan protokolle; TSE’den belgesi olan Manisa TSO üyelerine TSE’den alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 30; TSE’den belgesi olmayan Manisa TSO üyelerine TSE’den alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 20 indirim uygulanacak. Ayrıca TSE belgesi olan, özel amaçlı muayene ve deney yaptırmak isteyen Manisa TSO üyeleri de yüzde 25 indirimden yararlanabilecek. Anemon Otel’de gerçekleştirilen ve Manisa TSO yönetim kurulu, meclis üyeleri ve meslek komitesi üyelerinin katıldığı törende konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Manisa TSO üyeleri için maliyetleri düşürecek bu önemli işbirliğine imza atmaktan dolayı memnuniyetlerini ifade ederek, "Üyelerimizi üretimden satışa desteklemek gerekiyor. Bu destek, üretim çeşitliliğine ve kalitesine önemli katkılar sağlayacaktır. Yaptığımız bu protokolle üyelerimizin üretim maliyeti azalacak. TSE’den belgesi olan üyelerimizin TSE’den alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 30; TSE’den belgesi olmayan Manisa TSO üyelerine TSE’den alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 20 indirim uygulanacak” dedi.


“STANDARTSIZ BİR DÜNYADAN BAHSEDEMEYİZ”

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, protokolün sanayicilerin üretim maliyetlerini azaltacağını vurguladı. Şentürk; “Protokol kapsamındaki hizmetlerde indirim, finansal destek anlamına geliyor. AR-GE amaçlı testlerde maliyet unsuru çok önemli. Türkiye’nin dünyada global güç olma hedefine ulaşabilmesi için AR-Ge çalışmalarına yönelmesi gerekiyor. Yeni tasarımların önünü açacağımızı düşünüyorum." diye konuştu. Şentürk, konuşmasını şöyle sürdü: “Adına küreselleşme dediğimiz dünya her ne kadar malların ve hizmetlerin serbest dolaştığı anlayışı üzerine bina edilmiş olsa da, her ne kadar ülkelerin gümrük duvarlarının ortadan kaldırılması, özellikle Dünya Ticaret Örgütü tarafından tüm dünya ülkelerine dayatılmış olsa da ne yazık i küresel dünya aynı zamanda standartlar eliyle gümrük engellerinin en sert biçimde yaşandığı döneme tanıklık ediyor. Ülkeler kendi üreticilerini koruyabilmek adına belli belirsiz, gerekli gereksiz birçok standardı zorunlu hale getirerek yurt dışından ürün ve hizmetlerin ülkelerine girmesini engellemeye çalışıyorlar. Buna karşılık kendi üreticileri, diğer tarafın pazarına girmesiyle ilgili bir engelle karşılaştığında Dünya Ticaret Örgütü’nün teknik engeller anlaşması başta olmak üzere birçok anlaşmayı en üst siyasi toplantılarda gündeme getirerek baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bu dünyanın bir realitesi. Standartsız bir dünyadan bahsedemeyiz. Böyle bir lüksümüz yok. Standart olmadan ekonomi olmaz. Standart olmadan sanayi olmaz. Bugün hepimizin cebinde cep telefonu varsa, bu cep telefonlarının standardı olmasaydı şarjları olmazdı.”

“STANDART BELİRLEYEN ÜLKELER ARASINA GİRMEMİZ LAZIM”
Standart belirleyen ülkeler arasına girilmesi gerektiğini vurgulayan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Sanayiciler standartlara uygun ürün üretmekle o kadar meşgul ki standartları belirleyen olmak için herhangi bir çaba sarf etmiyor. Akademik dünyamız ne yazık ki reel ekonomiden o kadar uzak ki akademik birikimlerini reel ekonomiklerin hizmetine sunabilmek için AR-GE faaliyetlerini yanı sıra standartizasyon faaliyetlerinde yer alması gerektiğinin çok farkında değil. Buna karşılık sonuçta Avrupalıların belirlediği kurallarla üretim yapmaya kalkan sanayiciler gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Sık sık değişen standartlar yoluyla da sanayicimiz sürekli taşeron sanayici olmaya adeta mahkum hale getiriliyor. Ülkemiz sanayicisi montaj sanayicisi olmaktan bir adım öteye gitmekte zorlanıyor. Oysa standartlara hakim olmamız, standart belirleyen ülkeler arasına girmemiz lazım. Bunun için de sizlerin katılım ve desteğine ihtiyacımız var. “ dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.