Manisa'da Bugün

“SAĞLIKÇIYA ŞİDDETİN SORUMLUSU HÜKÜMET”

GÜNDEM

Son dönemde artış gösteren, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin gerekçelerini masaya yatıran ve bu konuda en büyük suçlu olarak hükümeti gösteren Manisa Tabip Odası, acil servislerde görev yapan hekimleri küstürecek bir tespitte de bulundu. “Şuanda acil servislerde çalışacak kaliteli hekim kalmadı.”

 Konuya ilişkin açıklama yapan Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Şahut Duran, hükümetin sağlık çalışanlarına yönelik uygulamalarının, vatandaşların sağlık çalışanlarına karşı şiddet eylemlerini arttırdığını söyledi. Genellikle şiddete maruz kalan hekimlerin, genelde acil servis polikliniklerinde çalışıyor olmasına dikkat çeken Duran, 2008 yılından bu yana hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle acil servislerde çalışacak elemanların kalmadığını söyledi. Türkiye’deki acil servislerde alt yapı yetersizliği olduğunu ve yeterli olmadığı gibi de yanlış uygulamalar yapıldığını dile getiren Duran, “Acil servislere normal poliklinik hastalar geliyor. İşine başlayan yeni bir hekim serum takacak yer arıyor. Bu hekimlerin tecrübesiz olmasını devlet istiyor. Son dönemde sistemin aile hekimleri üzerine kurulmasından dolayı çoğu hekim aile hekimliğine geçti. Şuanda acil servislerde çalışacak kaliteli hekim kalmadı. Acil hizmetlerine yönelik bir gelişme yok. Hekimlerimiz personel sıkıntısından dolayı 24 saat çalışmak zorunda kalıyor. Dinlenmeden kimsenin 24 saat çalışması mümkün değil” dedi. Son zamanlarda hükümetin sağlık sektörüne yönelik uyguladığı politikaların doktorları halkın gözünde saldırı metası haline getirdiğini savunan Duran, “Bütün gün evde oturan adam akşamları normal hastaneye gelir gibi acil servis polikliniğine geliyor. Bütün hastalar kendini haklı buluyor. Acil servislerde boğazı ağrıyan da var, ayağı kesilen de var, kolu kesilen de var. Ama genelde hep boğazı ağrıyanlar sorun ve sıkıntı yaratıyor. Muayene olan hastalar kendilerinin direk 5 dakikada iyileşeceklerini zannediyorlar. Sanki bizlerin elinde sihirli değnekler var da dokunduğumuz hastalar anında iyileşecek. Hükümetin sağlık alanındaki yanlış politikalarından dolayı vatandaşların sağlık çalışanlarından her istediklerini her zaman alabilecekleri düşüncesine neden oldu” dedi.

“Şiddeti hastadan değil yakınından görüyoruz”

Aslında sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti hastalardan olmadığını genelde sabırsız hasta yakınlarından gördüklerini dile getiren Duran, “Şiddet hastadan değil yakınlarından geliyor. Hastaların haklarını talep etmesi lazım. Hastalar 24 saat içerisinde 300 hasta bakan hekimin kendilerine bakmamasını isteyebilirler fakat hastalar bunu talep edeceğine gidip hekimi şikayet ediyorlar. Zaten hekim 24 saat nöbet tutuyor ve yaklaşık olarak bu hekim 300 kişi bakıyor. Normalde Dünya Sağlık Örgütü bir hastanın muayenesi için en az ayrılması gereken sürenin 20 dakika olduğunu belirlemiş. Biz gidip bir hastayı 20 dakikada içeride bekletsek, içeride bunlar ne yapıyor 20 dakikadır diyerek sorun çıkarırlar. Oysa biz hekimler ise bir hastaya 5 dakikada bakmaya çalışıyoruz. Normalde bunu biz değil, hastaların kendi sağlıkları açısından bunu talep etmesi lazım” şeklinde konuştu.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.