Manisa'da Bugün

ZARAR GÖREN ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENSİN

GÜNDEM

Dün gece yağan yoğun yağışla birlikte Manisalı çiftçilerimiz büyük hasar gördü. Ahmetli, Salihli, Alaşehir’i kısmen ve ağırlık olarak Sarıgöl’ü etkileyen ve ciddi hasara neden olan bu yağışın sonrasında şimdi çiftçilerimiz kara kara düşünüyorlar.

 Konuyu Meclis gündemine taşıyan ve bölgeyi arayarak geçmiş olsun dileklerini ileten CHP Manisa Milletvekili Özgür ÖZEL, konunun takipçisi olacağını ve konuyu bir soru önergesi ile Meclis gündeme taşıdıklarını söyledi. ÖZEL, konuyla ilgili Tarım Bakanı Mehdi EKER’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde doludan zarar gören bölgelerin hasarlarının ne kadar olduğunu sordu ve bu çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini, ayrıca bölgenin 2090 sayılı kanuna göre doğal afet bölgesi ilan edilmesini istedi. ÖZEL, konuyla ilgili yaptığı açıklamada:

“Bugün sabah Manisalı çiftçimizden yine üzücü telefonlar aldık. Dün gece yağan yağışla çiftçilerimiz büyük zarar görmüş durumdalar. Şimdi, bir tek üzüm yaprağının dahi kalmadığı bu bölgelerde çok ciddi hasar var. Özellikle Sarıgöl’de, aldığım ilk bilgilere göre 8-10 bin dönüm arazinin hasar gördüğü belirtiliyor. Bu çok büyük bir rakam. Üstelik, Sarıgöllü çiftçimiz geçen seneden 12 milyon lira zaten alacaklı. Geçen seneki mahsulünün karşılığını daha tüccardan alamamış durumda. Manisa’da çiftçimiz ekonomik darboğazdayken ve zor günler yaşarken şimdi de dolu yağışı sonrası kara kara düşünüyor. Acilen köylümüzün, çiftçimizin var olan borçlarının ertelenmesi gerekiyor. En az bir yıllık faizsiz borç erteleme yapılırsa, çiftçimiz ancak bu zararını toparlayacaktır. İvedi bir şekilde çiftçimizin borçlarının ertelenmesi için yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Ayrıca çiftçimizin yeniden umutla mahsulüne sarılabilmesi ve hayatını idame ettirebilmesi için de desteğe ihtiyacı var. Çiftçimizin tefecinin eline düşmemesi için destekleme yapılması, uygun koşullarda kredi verilmesi ve bu bölgenin 2090 sayılı yasaya göre de doğal afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Biz çiftçimizin yanındayız ve çiftçimizin dolu, don gibi afetlerle boğuşurken yalnız kalmaması için bu konunun Meclis’te de takipçisi olacağız.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.