BÜYÜKŞEHİR'DEN TURGUTLU'YA 15 MİLYONLUK YATIRIM

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Turgutlu Belediyesi’nin ilçede hayata geçirdiği yaklaşık 15 milyon TL’ye varan proje ve hizmetlerin açılışı, törenle gerçekleştirildi. Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin ile birlikte ilçeye en güzel hizmetleri kazandırmanın çabasında olduklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Turgutlu eski Belediye Binası restorasyon projesi çalışmalarını ‘Ermeni kilisesi inşa ediyor’ şeklinde kamuoyuna yansıtanlara da tepki gösterdi.

GÜNDEM 01.04.2016, 17:59 01.04.2016, 18:26
BÜYÜKŞEHİR'DEN TURGUTLU'YA 15 MİLYONLUK YATIRIM

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Turgutlu’ya kazandırdığı hizmetlerin toplu açılışları, Turgutlu Cumartesi Pazarı’nda törenle gerçekleştirildi. Açılış törenine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Sekreter Yardımcıları Fuat Uzun, Yılmaz Gençoğlu, Aytaç Yalçınkaya, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, Başkan Danışmanları, daire başkanları, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, Ülkü Ocakları İl Başkanı Murat Yörük, Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener, Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri konseriyle renklenen tören, Manisa’nın yerel televizyonu ETV, Ege Bölge televizyonu Kanal 35 ve ulusal yayın yapan Bengü Türk TV ekranlarından canlı yayınlandı. 

VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRİYORUZ
Törenin açılış konuşmasını Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin yaptı. Diyarbakır’daki hain saldırıda şehit düşen polisleri rahmetle anan Başkan Şirin, “Turgutlu’ya hizmet edenler kervanına Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün ile birlikte katılmanın haklı gurur ve onurunu yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana tüm yapılanmalarıyla ilçemize güzel hizmetler yapmak oldu. Değişim ve gelişimin mimarı Cengiz Ergün’ün bu değişim ve gelişimi Turgutlu’da da hayata geçireceğine inanarak bizlere yetki verdiniz. Yetki verdiğiniz kadroların ortaya koyduğu çalışmaların somut haline bugün şahitlik ediyorsunuz. Bizler Turgutlu Belediyesi’nin inançlı kadrolarının neleri başardığının, Büyükşehir Belediyesi’nin Turgutlu’da imkanlar ölçüsünde neler yaptığının şahitliğini yapıyorsunuz. Verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün, verdiğimiz sözleri yerine getirme noktasında hassasiyetle yaklaşıyor” dedi.

GÖZÜ DÖNMÜŞ TERÖRÜN GÜCÜ BİZE YETMEYECEK
Şirin’in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Diyarbakır, Mardin ve Hakkari’de bölücü terör örgütünün saldırıları sonucu şehit düşen 10 güvenlik görevlisini anarak konuşmasına başladı. Başkan Ergün, “Tabi bugün hüznümüz var. Dün Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun Otogar Mevkii'nde polis servisinin geçişi sırasında hainlerin yol kenarına tuzakladığı bombanın patlaması sonucu 7 polisimiz şehit oldu. Ayrıca Nusaybin’de 2 askerimiz, Yüksekova’da ise 1 polisimiz olmak üzere dün 10 evladımız şehadete uğurlanmıştır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelik gözü dönmüş saldırılarını arttıran ve kardeşlerimizi şehit eden bu alçakların akıttıkları kanda boğulmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Hain saldırılarda yaralanan polis ve askerlerimizle sivil vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Gözü dönmüş terörün bizleri bölmeye gücü yetmeyecek. Ne mutlu Türküm diyene!” dedi.

CUMARTESİ PAZARI ARTIK PAZARYERİNDEN İBARET DEĞİL
Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte tüm ilçeleri tek tek ziyaret ederek, sorunları yerinde tespit ettiklerini, proje ve hizmetleri ilçe belediye başkanlarıyla istişareler yaparak şekillendirdiklerini belirten Başkan Ergün, “Turgutlu ilçemizi 2015 yılı Ocak ayında ziyaret ettiğimde değerli başkanım Turgay Şirin ile birlikte Cumartesi Pazarı’nı da gezmiş ve buraya güzel bir kapalı pazaryeri kazandıralım demiştik. İhale süreci, prosedürler ve bürokratik çalışmaların ardından Mayıs ayında burada hemen çalışmayı başlattık. 6 bin 355 metrekare tapu alanı, 6 bin 335 metrekarelik inşaat alanında: 153 araçlık yeraltı otoparkı, 252 tezgahlı kapalı pazaryeri, 80 tezgahlı açık pazaryeri, kent meydanı, yeşil alanlar, oturma birimleri, kafeterya, çocuk oyun alanı ve spor alanını ilçemize kazandırdık” dedi.

HAFTANIN 6 GÜNÜ ATIL DURUMDAYDI
Göreve geldikleri ilk günden itibaren, bu alanda yaşanan trafik sorununa çözüm bulmak ve vatandaşların daha modern şartlarda alışveriş yapabilecekleri alanları oluşturmak için bu projenin düşünüldüğünü vurgulayan Başkan Ergün, “Önceden bu noktada güvenlik zafiyeti vardı. Haftanın 6 günü atıl olan bir alan, bu projeyle yeniden kazanıldı. Üzerinde yapılan peyzaj çalışmasıyla birlikte çevresine ayrı bir değer kattı. Görsellik açısından da şerefiye alanı oldu. Fonksiyonel olarak da haftanın 6 günü arkasında bulunan Adliye Sarayı ve SGK binalarına gelen vatandaşlara otopark hizmeti verebilecek bir alan oluştu. Projemizin bina maliyeti 7 milyon 220 bin, çevre yol ve kaldırım düzenlemesi 245 bin, üst peyzaj ve oyun gurupları 82 bin 500 lira olmak üzere toplam maliyeti K.D.V dahil 7 milyon 547 bin 500 liradır. Bu güzel projemizi Turgutlu’muza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

TURGUTLU MABEM 600 ÖĞRENCİYE HİZMET VERİYOR
Manisa merkezinde yüzde 100 başarı sağlayan MABEM eğitim kurumlarını Manisa’nın büyükşehir olmasının ardından tüm ilçelerde hayata geçirdiklerini aktaran Başkan Ergün, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimlerine katkı sağlayan bu önemli sosyal projemiz, Turgutlu ilçemizde de eğitim vermeye başladı. 2015-2016 eğitim döneminin başında ilçemizde hizmete başlayan Turgutlu MABEM; 12 derslik, 3 idari personel ve 20 öğretmenle 600 öğrencimize hizmet veriyor. Dershaneye gitme imkanı olmayan öğrencilerimize hizmet veren bu güzide eğitim kurumunda öğrenim gören gençlerimizden bir tek beklentimiz var. O da vatanını milletini seven, Atatürk yolunda, Cumhuriyete bağlı ülkesine hayırlı bireyler olmalarıdır. Burada amacımız gençlerimizi kahve köşelerinden kurtarmak, kötü alışkanlıklardan korumak ve iyi eğitim almalarını sağlamaktır.” dedi.

GIDA BANKASINDAN 322 İHTİYAÇ SAHİBİ YARARLANIYOR
Seçim döneminde sözünü verdiği Gıda Bankası projesinin Turgutlu’da da hayata geçmiş olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Ergün, “Manisa merkezinde hayata geçirdiğimiz ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştığımız bu güzel projemiz, Turgutlu’da da dar gelirli vatandaşımızın yanında. Bu güzel hizmeti kazandırmanın yanında verdiğim sözü yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yeni yılda hizmet vermeye başlayan Gıda Bankamızdan bugün itibariyle tam 322 gerçek ihtiyaç sahibi Turgutlulu kardeşim faydalanıyor. Buradan yararlanan vatandaşlarımızın rencide edilmemesi için azami özen gösteriyoruz. Alışverişlerini yaptıkları torbaların üzerinde herhangi bir yazı, amblem ve buna benzer hiçbir bilgiye de yer vermiyoruz. Yerlerimizi belirlerken de, çarşıya pazara yakın olmamasına hassasiyetle yaklaştık. Bazıları gibi yardımımızı şov amaçlı değil, tamamıyla sosyal sorumluluğumuz gereği yerine getiriyoruz.” diye konuştu.

3 MİLYON 170 BİN TL’LİK YOL ÇALIŞMASI
Açılışı gerçekleştirilecek olan Urganlı ve Eski Manisa yollarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Ergün, şunları söyledi: “Turgutlu ile Manisa merkezini birbirine bağlayan ancak bakımsız ve bozuk olmasından dolayı kullanılamaz hale gelen eski Manisa yolunu sil baştan düzenledik. 4 kilometre uzunluğundaki bu yolda ilk olarak sıcak asfalt çalışması yaptık. Ardından yol çizgileri, aydınlatmaları ve peyzaj düzenlemeleriyle ilçemize yepyeni bir yol kazandırdık. Bu çalışmayla E-96 yolundaki trafik yoğunluğu azaltılarak sürücülerimizin ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini maksimum seviyede korumayı amaçladık. Bu yolun peyzaj, aydınlatma dahil toplam maliyeti 1 milyon 515 bin liradır. Ayrıca bugün yine açılışını gerçekleştireceğimiz Urganlı yolunda da güzel bir çalışmaya imza attık. Akçapınar-Urganlı ve Urganlı-Kaplıcalar arasındaki 7 kilometrelik bu yolda da yine sıcak asfalt çalışması yaptık ve yol çizgilerini yeniledik. Bu yolunda maliyeti 1 Milyon 655 bin TL’dir. Turgutlu Belediye Başkanımız Turgay Şirin ile birlikte ilçemize en güzel hizmetleri kazandırmanın çabasındayız. Cumhuriyet Mahallesi Gardalya Sokak düzenlemesi ve Hüdavendigar Parkı, gerçekten çok güzel bir düzenleme olmuş. Hem Turgutlu Belediyemiz, hem Büyükşehir Belediyemiz, Turgutlu’muza en iyisini ve en güzelini vermek için canla başla çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek.”

ESKİ BELEDİYE BİNASI İLE İLGİLİ İDDİALARA SERT TEPKİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından eğitim, kültür ve sanat merkezi olarak restore edilen Eski Belediye Binası ile ilgili ortaya atılan söylemlere de yanıt veren Başkan Ergün, “Burada bir konuya açıklık getirmekte fayda görüyorum. Bildiğiniz gibi eski Belediye Binasında bir restorasyon çalışması yapıyoruz. Turgutlu’da siyasi kuyruk acısı bulunan bir takım kesimler, mahalle dedikodusu gibi bir yaygara kopararak, bizlere Ermeni Kilisesi inşa ediyor gibi deli saçması bir suçlama yönelttiler. Bunlara gülüp geçtik. Turgutlulu kardeşimin gözünün içine baka baka yalan söyleyip, bizleri bu şekilde küçük düşürmeye çalışan zevata söyleyeceğim tek bir şey var: 2010 yılında ‘hoşgörü’ adı altında Akdamar Kilisesi’ni Ermenilere ayin için açan siyasi partinin mensupları, bizim Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi olarak restore ettiğimiz binayı kilise inşa ediyormuşuz gibi lanse etmeleri, yavuz hırsızın ev sahibini bastırmasından başka bir şey değildir. Bu dedikoduyu ortaya atanları yalanları ve kuyruk acılarıyla baş başa bırakıyor, eski Belediye Binası’nın güzel bir eğitim, kültür ve sanat merkezi olarak ilçemize kazandırılacağını bir kez daha belirtmek istiyorum” dedi.

TURGUTLU’YA 3 TANE ÇOCUK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ
Hizmetleri yaparken çocukları da unutmadıklarını belirten Başkan Ergün, “Çocuklarımızın zihinsel gelişimlerine, eğitimlerine ve geleceklerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Çocuk Kültür ve Sanat Merkezlerimizden Turgutlu’ya 2 tane kazandırdık, bunların inşaatları tamamlandı. 3’üncüsünün inşaatı devam ediyor. Çocuk merkezlerimizden bir tanesini Ergenekon Mahallemizde, bir diğerini de Selvilitepe Mahallemizde açıyoruz. Önümüzdeki hafta faaliyete başlayacak olan çocuk merkezlerimizden Ergenekon Mahallesinde bulunanı; İngilizce, Matematik, Mental Aritmetik, Satranç, Bale ve Ritmik Jimnastik, olmak üzere 5 branşta 5 öğretmenle hizmet verecektir, bugün itibarıyla toplam 122 öğrencimiz ön kayıt yaptırmıştır. Selvilitepe Çocuk Merkezine ise 76 öğrencimiz ön kayıt yaptırmış olup 17 çocuğumuz Bale ve Ritmik Jimnastik gurubunu tercih etmiştir. Ön kayıt yaptıran diğer öğrencilerimizin taleplerine göre diğer branşlarda oluşturulacaktır. İlçemize üçüncü bir çocuk merkezini de 7 Eylül Mahallesinde hayata geçiriyoruz. Burada da inşaat çalışmalarımız halen devam ediyor” diye konuştu.

TOPLU ULAŞIMDA DÖNÜŞÜM TURGUTLU’DA BAŞLIYOR
Manisa’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte il genelinde başlattıkları dev ulaşım hamlesi kapsamında Turgutlu’nun ulaşımını da yeniden ele aldıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Bu kapsamda Turgutlu İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Urganlı, Dalbahçe, Akköy, Musalar, Karaköy, Yeniköy mahallerine İlçe merkezinden 6 hatta 11 otobüs ve 15 şoför ile toplu taşıma hizmeti verilmekte. Ayrıca, herhangi toplu taşıma hizmeti bulunmayan mahallelerimiz içerisinde bulunan Baktırlı ve Kayrak Mahallerine de toplu taşıma hizmeti verilebilmesi için 2 adet yeni hat düzenlemesi yapıldı ve UKOME onayına sunuldu. Turgutlu şehir içi toplu taşıma araçları da ulaşım planı kapsamında yenilenecek. Bununla ilgili görüşmeler sonlanma noktasına geldi, çok yakın bir sürede bu araçlar da Turgutlulu vatandaşlarımızın hizmetinde olacak” dedi.

84 KİLOMETRE ASFALT YAPILACAK
Geride kalan asfalt sezonunda ilçede 82 kilometrelik asfalt çalışması yaptıklarını belirten Başkan Ergün, yeni dönem asfalt hedefini açıkladı. Başkan Ergün, “Geçtiğimiz yıl itirazlar nedeniyle Eylül ayına kadar gecikmesine rağmen Turgutlu’muzda ihale kapsamında 74, kendi ekiplerimizle de 8 olmak üzere toplam 82 kilometre asfaltlama çalışması gerçekleştirdik. Yine 2015 yılında özellikle mahallelerimizde Büyükşehir olarak 38 bin metrekare parke taşı döşedik. Ayrıca Turgutlu Belediyemize parke taşı ve asfalt malzemesi desteğinde bulunduk. Bu yıl inşallah 21 Nisan’da ihalesini yapacağımız ve startını vereceğimiz asfalt çalışmamız kapsamında Turgutlu ilçemizde 84 kilometre daha asfalt yapmayı planladık. Yine 80 bin metrekare parke taşı döşemesi planlamalarımız arasında.” diye konuştu.

ATIK SU ARITMA TESİSİ İHALESİ YAPILDI
MASKİ Genel Müdürlüğü’nün ilçede yaptığı hizmetleri de anlatan Başkan Ergün, şunları söyledi: “MASKİ tarafından yapılacak 165 bin kişilik nüfusa hitap edecek Turgutlu Atık Su Arıtma Tesisi ile günde 33 bin metreküp evsel atık su arıtılabilecek. Tesisin inşaatının ihalesi yapıldı 36 milyon 961 bin 511 TL bedelle sözleşmesi imzalandı, yer teslimi yapıldı. Manisa genelinde 95 mahallemizin içme suyu hatlarını yeniliyoruz. Bu kapsamda, Turgutlu’nun Irlamaz, Akçapınar, Hacıisalar, Kabaçınar, Karaköy, Kuşlar, Ören ve Yunusdere mahallelerinin içme suyu ve kanalizasyon hatları da yenilenecek. Ayrıca 95 mahalle kapsamında gerçekleştirilen projeler içinde Irlamaz ve Karaköy’deki depoların da yenileme çalışmalarına başlayacağız. 14 Nisan’da içme suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi için yapım ihalesine çıkıyoruz. Bununla birlikte Güneş Enerjisi Sistemi kurulacak, çamur bertarafı için ise 1 Adet Solar Kurutma Sistemi yapılacaktır. Bu imalatların tamamlanması ile birlikte Turgutlu ilçesinin atıksuları çevreye zararlı unsur olmaktan çıkacak.”

HİZMETLER BİTMİYOR
Turgutlu merkezde 2, Kabaçınar ve Urganlı’da birer tane olmak üzere İtfaiye Müfrezesi inşaatlarının bitme aşamasında olduğunu ifade eden Başkan Ergün, “Akçapınar’da Düğün Salonu inşaatımız yeni tamamlandı, İzzettin’de düğün salonu bitme aşamasında, Avşar’da ise düğün salonu inşaatı önümüzdeki günlerde başlayacak. İl genelinde başlattığımız köy boyamalarına devam ediyoruz, bu kapsamda Turgutlumuz’da ilk etapta 11 köyümüz boyandı, hava şartlarının düzelmesiyle birlikte geriye kalan 25 köyümüzü de Nisan ayından itibaren boyamaya başlayacağız. İl genelinde mezarlık temizliklerimiz devam ediyor, Turgutlu merkez ve mahallelerimizde bulunan toplam 41 adet mezarlığımızın tamamını temizledik. İlaçlama faaliyetlerimiz İl genelinde olduğu gibi Turgutlu’muzda da devam ediyor. Bu arada Turgutlumuzu hem görsel olarak güzelleştirmek, hem de vatandaşlarımızın kendilerini güvende hissederek cadde ve sokaklarda rahatça dolaşabilmeleri için Turgutlu Belediyemize elektrik aydınlatma ve süsleme malzemesi desteğinde bulunduk. Kırsalda çiftçilerimiz için erken uyarı istasyonları kurduk. Kırsaldaki çiftçi kardeşlerimize her türlü desteğimiz ilerleyen günlerde de devam edecektir. Bunun planlaması ilgili daire başkanlığımız tarafından yapılmaktadır” dedi.

KAVŞAK, SPOR SALONU VE 5 ADET KÖPRÜ PROJESİ GELİYOR
Turgutlu’ya yapacakları projelerden de bahseden Başkan Ergün, “Turgutlu için muhteşem bir proje daha yolda; Turgutlu Kavşak Projesi. Bu projemizle Turgutlu’yu ikiye bölen Ankara-İzmir karayolunu bütünleştirip bugüne kadar meydana gelen can kayıplarını Allah’ın izniyle en aza indirmeyi hedefliyoruz. Avan projelerimiz Karayolları Genel Müdürlüğünce 15-20 gün önce onaylandı, şimdi kesin uygulama projeleri çizilecek arkasından yapım ihalesi var. Spor Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu Projesi’nin ihalesi tamamlandı, yasal prosedürleri bitmek üzere. Irlamaz Vadisi Peyzaj Projesi hazırlandı, yapım ihalesi yapılacak, yenilenmiş yüzüyle Turgutlu’da yaşayan ailelerimize hoşça vakit geçirecekleri bir mekan olacak. İzzettin Mahallesi, Çıkrıkçı-Sivrice arası, Urganlı-Seralar arası, Çıkrıkçı-Kurudere arası, Çatalköprü Mahalle girişi olmak üzere 5 adet köprü yapılması şu an proje aşamasında. Ovacık Doğal Gençlik Kampı, Bu projemiz sadece Manisa’nın değil, Ege Bölgesi’nin hatta tüm Türkiye’nin yararlanacağı en büyük ve kapsamlı bir kamp tesisi ve cazibe merkezi olacaktır. Proje ihaleleri bitmiş, çizimlerde 1 aya kadar teslim edilecek ve yapım ihalesine çıkmış olacak” diye konuştu.

LAF DEĞİL, İCRAAT ÜRETİYORUZ
Tek amaçlarının Turgutlu’ya en iyi ve en güzel hizmetleri kazandırmak olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Bunun için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz, Yunusemre ilçemize bağlı Uzunburun mevkiinde yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırımla katı atık bertaraf tesislerimizin temelini attık. İnşallah 1 yıl sonra kısmen, 2 yıl sonra da tam olarak hizmete başlayacak olan bu dev projemizle birlikte Turgutlu’ya yapacağımız Katı Atık Aktarma İstasyonu sayesinde ilçedeki tüm çöpler bertaraf tesisine taşınacak böylelikle Turgutlu'muz çöp derdinden kurtulacak ve ilçemize çevresel açıdan rahat bir nefes aldıracak. Bu tesis faaliyete geçtikten sonra mevcut Irlamaz mevkiindeki vahşi depolama alanı da rehabilite edilecek. Yani biz birileri gibi laf değil, icraat üretiyoruz. Dedikodulara, iftiralara ve yalanlara kulak tıkayarak vatandaşlarımızın en güzel hizmetleri almasının çabasındayız. Bu duygularla törenimize katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, açılışını gerçekleştireceğimiz proje ve hizmetlerimizin Turgutlu’muza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14