Manisa'da Bugün
2014-08-13 16:12:27

MANİSA'NIN ÇATI ADAYI ARTIK CENGİZ ERGÜN

13 Ağustos 2014, 16:12

 “Bugünkü tablo içinde AK Parti’nin gelecekte, Manisa’da büyükşehir seçimini kazanması çok zor görünüyor. Ama ileride tablo değişir, şartlar farklı gelişir, AK Parti başbakandan bile daha fazla oy alacak bir aday bulur, işin orasını bilemem. Ama bugünkü tablo ortada.”

Yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını karşılaştırdıktan sonra elde ettiğim bir analizdi bu cümleler. Dünkü köşemde de yayınladım. Ama gördüm ki AK Partili pek çok arkadaşım bu yoruma üzülmüş. Haklılar. Hadi bakalım başlayalım analizimize yeniden.

Ak Parti önümüzdeki yerel seçimde Büyükşehir seçiminin favorisi olur. Ama iki şartla.

1- Ya başbakandan daha fazla oy alacak bir aday bulunacak.

2- Ya da AK Parti bugünkü gücünden güç kaybedecek.

AK Partili okurlarım yine memnun olmadı. Farkındayım. Ama rakamların dili ve Manisa’nın geçmişi bu.

Manisa’nın yerel seçim geçmişine şöyle bir göz atalım. Önyargı gözlüğünden başka gözlük kullanmayanlar burayı iki okumalı.

DYP’li Zafer Ünal belediye başkanı iken, ANAP iktidarı tüm Türkiye’de kasırga gibi esiyordu. Ama Manisalı seçmen DYP’li bir başkan adayı etrafında birleşti.

DYP’nin güç kazanıp Refah Partisi ile hükümet kurduğu yıllarda ise ANAP’lı Aday Adil Aygül seçimi kazandı. ANAP dağıldı, Adil Aygül hala burada belediye başkanlığı yapmaya devam etti. 1999 – 2004 yılları arasında ANAP’lı tek il belediyesi idi Manisa.

Görüldüğü gibi Manisa seçmeninin yerel seçimlerde güce karşı oylarını birleştirmesi yeni değil. Manisa seçmenini “AK Parti’ye gıcık” diye de yorumlamak, seçmene karşı tepkiselleşmek, birleşiyorlar diye bahane üretmek doğru olmaz.

Seçmen Manisa’da sadece 2004’te oylarını dağıttı. O seçimde de AK Parti ve Bülent Kar kazandı. Adil Aygül’ün o seçimdeki rakibi, AK Parti değil, DYP’li Aday Orkun Şıktaşlı idi. Aygül ve Şıktaşlı eşit oranda oy aldı. Bülent Kar aradan büyük bir farkla sıyrıldı.

2009’da Cengiz Ergün hangi düşünceyle MHP’nin adayı olmuş olabilir? İşte bu tezden hareketle yola çıktı. O Manisa’yı ve seçmeni iyi tanıyor. Gördüğüm en iyi hesap bilen iki – üç kişiden biri.

Yerel seçimlerde AK Parti güç olduğu sürece seçmen ona karşı birleşir. Güç odağı olmaktan çıktığı an iş değişir. Yazımın başında da “şartlar değişirse” derken bunu kast ediyordum. Bunda üzüntü duyulacak ya da kasıt aranacak bir şey yok. Manisa seçmeni ve yerel seçimlerdeki eğilimi bu.

Velhasıl son iki seçimin sonucuna da baksak, Manisa’da yerel seçim tarihine de insek şunu görüyoruz.

MHP’nin Türkiye’de iktidar olması size ne kadar güç görünüyorsa, bana da Manisa’da Cengiz Ergün’ün yerel seçim kazanması o kadar kolay görünüyor. Çünkü Cengiz Ergün artık Manisa’nın çatı adayı. Politik söylemleri de yok. Sadece belediye başkanlığı yapıyor. O yüzden en sağdan, en sola kadar herkesin kolaylıkla tercih edebileceği bir yapısı var.

Manisa’da bir daha 2004’teki gibi muhalefetin ikiye bölüneceği şekilde şartların oluşması da çok güç. Çünkü büyükşehir seçimi öyle kolay bir seçim değil. Coğrafya çok geniş. Zaten biraz da bu yüzden büyükşehir belediye başkanları bir kez seçildiğinde, uzun yıllar devam etmiyor mu?

***

Gelelim ilk şarta. AK Parti için Başbakandan daha fazla oy alacak bir yerel aday olabilir mi? Menderes Türel Antalya’da oldu. Antalya’da Manisa gibi seçimi İhsanoğlu kazandı. Oysa daha 4 ay önce orada AK Parti ve adayı Menderes Türel kazanmıştı. Eminim Menderes Türel’in işi Başbakana göre çok daha zordu. Çünkü Başbakanın rakibi çok kolaydı.

Tabi bu durum Türel’in siyasi geleceğini nasıl etkileyecek? Onu da göreceğiz. Fakıbaba ile aynı akıbeti paylaşırsa şaşırmam.

Bugün Manisa’nın ilçelerine dair analiz yapacaktım ya. İşte bize bir analiz. Başbakan AK Parti’nin seçim kazandığı ve kaybettiği 17 ilçede de partisinin tüm adaylarından daha fazla oy aldı. Bu durumdan hayıflanan AK Partili başkanlarımız olabilir. Ama bu durum onların siyasi gelecekleri açısından bir handikap değil. Hatta güzel bir sonuç. Çok büyük hata olmadığı sürece başkanlarımızla yola devam.

Soma, Kula ve diğer ilçelerimizdeki seçim sonuçlarını, karşılaştırmalı olarak değinmeyeceğim. Çünkü mesele kişilere iniyor. Rakamların söylediğini söylemiş olsak bile yorumların hemen kişiselleştirildiği bir ortamdayız. Bunu dünkü yazım yayınlandıktan sonra iyi gördüm.

OYLAR ARTTI AMA…

Manisa AK Parti Teşkilatı, Cumhurbaşkanlığı seçimini, “Oyumuzu 10 puan artırdık” şeklinde değerlendirdi. Bu sonuç bence de büyük başarı. İyi çalışma, iyi sonuç.

Tabi buradan ikinci bir sonuç daha çıkıyor. Vizyonda başbakan olunca teşkilatlar oyları on puan artırabiliyor. Ama seçmenin karşısına belediye başkan adayı, meclis üyeleri ve teşkilat çıkınca oylar düşüyor. Öyle değil mi?

Şu yorumdan dolayı AK Parti Teşkilatı’ndan kimsenin bana kızmaya hakkı yok. Çünkü teşkilatın yaptığı açıklama tam da bu anlama gelmiyor mu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesiyle adalet yerini buldu. O bütün Türkiye’nin oylarıyla seçilmiş bir lider. Erdoğan bizim Cumhurbaşkanımız.

Ama Başbakan Manisa’daki seçimi;

1- CHP ve MHP’nin 516 bin oyundan ancak 396 binini alabilen,

2- Manisa’da sokakta hiçbir karşılığı olmayan bir adayın karşısında kaybetti.

Seçim sonuçlarını değerlendirirken bunu da göz önünde tutmak lazım.

Benimkisi dost tavsiyesi. Bardağın dolu tarafını herkes görüyor ve gösteriyor. Bizim işimiz analiz yapmak, fal bakmak yada goy goy değil. Hoşçakalın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.