Manisa'da Bugün
2014-09-24 12:08:13

ÜLKÜCÜ

24 Eylül 2014, 12:08

 Son dönemde sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından ‘ÜLKÜCÜ’ tarifi yapılıyor, özlü sözler, şiirler paylaşılıyor. ÜLKÜCÜ kimdir, kimliğini hangi ölçüler belirlemektedir, özünde, ruhunda, düşünce sistematiğinde ne vardır ve hayatını neleri ölçü alarak dizayn etmek durumundadır? Milliyetçilik tanımı içerisinde yer alan duygu ve düşünceleri hayata geçirmek, bunun mücadelesini vermek ÜLKÜCÜLÜK olarak tanımlanabilir. Söylemlerinizi, düşüncelerinizi siyasetinize yansıtabiliyorsanız, siyasetiniz sonucu ortaya çıkacak sonuç, düşüncelerinizin yansıması olacak ve insanları inandırma çabası içerisinde olmayacaksınız. Yani insanlar, icraatlarınızın düşüncenizin yansıması olduğunu görecekler ve icraatlarınızla sizin düşünce yapınızı sorgulayacaklardır. Gelin bir de ‘ÜLKÜCÜ’ tarifini isimleri tarihe ve yüreklere kazınmış isimler üzerinden yapalım.

Ülkü kelimesinin sözlük anlamı: “Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal” Ülkücü ise, “Bir ülküye çıkar gütmeden bağlı olan, idealist” olarak tarif ediliyor. Rahmetli Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ’in “9 IŞIK” ta ifade ettiği şekliyle aktaralım. 

ÜLKÜCÜLÜK 

“Ülkücülük batı dillerinden dilimize giren idealistlik kelimesiyle aynı olan bir anlam belirtmektedir. Ülkücülük veya idealizm insan kafasının içinde elde edilmesi, varılması en mükemmel, en güzel, kendisini mutlu edecek hedeflerin tasarlanması ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için arzu gösterilmesi ve çalışılması anlamını taşır. Türk milleti için bizim düşündüğümüz ülkü nedir? Türk milleti için tasarladığımız ideal nedir? Her şeyden önce Türk milletinin ahlâkta, maneviyatta, insanlık duygularında en yüksek seviyede bulunması, yaşaması ve ilimde, teknikte dünyanın en ileri gitmiş varlığı hâline gelmesi ve ekonomik açıdan kalkınmış, refahlı bir toplum hâline gelmesi, Türk toplumu için bir Türk milliyetçisinin düşüneceği ülkünün esaslarından mühim bir kısmını teşkil etmektedir. Türk milliyetçisi, hem milli ülkü sahibi olacaktır, hem insanî ülkü sahibi olacaktır.” 

Galip ERDEM’e göre ÜLKÜCÜLÜK; 

“Ülkücülerin hayatı bambaşkadır. Sözlüklerinde rahatlık kelimesinin yeri yoktur. Daimi bir mücadele içinde ömür tüketirler. Ülkücü dünya nimetlerinden yana nasipsizdir. Gözü yoktur ki, nasibi olsun. Bir lokma, bir 

hırka ona yeter. Ülkücünün, ülküsü ile münasebeti, hakiki bir aşkta sevenle sevgilinin münasebetine benzer. Hep verir, hiç almaz.” 

Dündar TAŞER’e göre ÜLKÜCÜLÜK; 

Ülkücü Hareketin gerçek manada kurucularından ve öncülerinden olan Taşer, bütün hayatı boyunca yaptığı konuşmalar, yazmış olduğu makaleler ve o meşhur sohbetlerinde her şeyin özetini aşağıdaki esaslara bağlıyor. 

İslam ahlâk ve fazileti 

Türklük ve tarih şuuru 

İla'y-ı Kelimetullah için Nizam-ı Alem 

Kandırdıkları ve kendilerine uydurdukları bazı kişilerle beraber hareket edenler, siz bu tanımlara, esaslara uygun bir hayat yaşıyor musunuz? Peki siz gerçek manada ‘ÜLKÜCÜ’ müsünüz? Hüseyin Nihal Atsız’dan bir dörtlük paylaşmak istiyorum. 

Yırtıcılar az yaşar… Uzun sürmez doğanlık… 

Her ışığın ardında gizlidir bir karanlık. 

Adsız sansız olsa da, en büyük kahramanlık; 

Göz kırpmadan saldırıp bir daha dönmemektir. 

“Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (Nisa Suresi) 58. Ayet

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.